Ultraprzetworzona żywność pochodzenia roślinnego może zwiększać ryzyko
- Nowe badania wykazały, że spożywanie ultraprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego może zwiększać ryzyko chorób serca i przedwczesnej śmierci.
- Jednak zastąpienie w diecie 10% ultraprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego roślinami minimalnie przetworzonymi może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca.
- Eksperci twierdzą, że ultraprzetworzona żywność pochodzenia roślinnego może zawierać wysoki poziom cukru i soli.
- Zdrowsza dieta roślinna obejmuje więcej całej lub minimalnie przetworzonej żywności.
Diety roślinne zyskały na popularności dzięki rzekomym korzyściom zdrowotnym i mniejszemu wpływowi na środowisko. Jednak nowe badania sugerują, że rodzaj spożywanej żywności pochodzenia roślinnego ma znaczenie.
Badania
Ponad 118 000 osób w wieku od 40 do 69 lat odpowiedziało na pytania dotyczące swojej diety. Informacje te powiązano później z danymi szpitalnymi i danymi dotyczącymi zgonów dotyczącymi rozwoju czynników ryzyka sercowo-naczyniowego.
Badanie wykazało, że ultraprzetworzona żywność wytwarzana z roślin zwiększa ryzyko chorób układu krążenia o 5% i ryzyko przedwczesnej śmierci o 13%.
Z drugiej strony, każde 10% zastąpienie ultraprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego roślinami świeżymi, mrożonymi lub minimalnie przetworzonymi obniżyło ryzyko rozwoju chorób układu krążenia o 7% i ryzyko śmierci z powodu chorób serca o 13%.
„Wyniki tego badania mnie nie zaskakują” – stwierdziła Michelle Routhenstein, dietetyk kardiologii prewencyjnej w Entirely Nourished. „Widziałem wiele osób na diecie wegańskiej, które miały wysoki poziom cholesterolu lub nawet cierpiały na choroby sercowo-naczyniowe, a szczegóły ich diety są integralną częścią oceny, czy naprawdę jest ona zdrowa dla serca”.
Rothenstein powiedział, że wiele produktów wegańskich dostępnych obecnie na rynku jest bogatych w tłuszcze nasycone i sód, ale brakuje im składników odżywczych chroniących serce.
Powiedziała, że ten brak równowagi przyczynia się do podwyższonych wskaźników kardiometabolicznych, takich jak wysokie ciśnienie krwi, podwyższony poziom cholesterolu i insulinooporność, co zwiększa ryzyko chorób serca.
Zwiększone ryzyko chorób serca i przedwczesnej śmierci związane z tą żywnością ma wiele wspólnego ze sposobem jej przetwarzania.
„Metody przetwarzania i gotowania stosowane w produkcji ultraprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego mogą prowadzić do powstawania końcowych produktów zaawansowanej glikacji (AGE)” – wyjaśnił Rothenstein.
AGE to szkodliwe związki powstające, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami podczas procesów gotowania w wysokiej temperaturze.
Rothenstein stwierdził, że nadmierne spożycie AGE wiąże się ze stanem zapalnym, stresem oksydacyjnym i zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Podobnie jak Rothenstein, Nichola Ludlam-Raine, dietetyczka i autorka Jak nie jeść produktów ultraprzetworzonychzgodzili się, że wyniki tego badania są niepokojące, ale nie zaskakujące.
Powiedziała, że ultraprzetworzona żywność pochodzenia roślinnego negatywnie wpływa na zdrowie serca z kilku powodów.
„Po pierwsze, mogą nadal zawierać dużo soli i „wolnego cukru”, co może prowadzić do wysokiego ciśnienia krwi, otyłości i cukrzycy” – powiedziała. „Po drugie, mogą nadal zawierać dużo tłuszczów nasyconych lub tłuszczów trans, co może mieć szkodliwy wpływ na poziom cholesterolu we krwi”.
Ponadto Ludlam-Raine zwróciła uwagę, że poziom przetwarzania powoduje pozbycie się składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy i minerały.
Łatwo je też przejadać.
„Mikstura emulgatorów, aromatów, modyfikowanych skrobi i konserwantów może prowadzić do biernego nadmiernego spożycia, a nawet zmiany mikrobiomu jelitowego. Te ostatnie mogą wpływać na wszystko, od nastroju po układ odpornościowy” – powiedziała.
Oprócz zdrowia układu krążenia nadmierne spożywanie ultraprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego może prowadzić do innych problemów, w tym cukrzycy typu 2.
„Diety bogate w ultraprzetworzoną żywność (80% lub więcej) mogą prowadzić do wysokiego ciśnienia krwi z powodu nadmiaru soli, problemów trawiennych z powodu braku błonnika, zespołu metabolicznego z powodu wysokiego poziomu cukrów i złych tłuszczów, a także stanów zapalnych jelit u podatnych osób” – powiedziała Ludlam-Raine.
Rothenstein podzielał podobne obawy i dodał, że nadmierne spożywanie ultraprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego może „również potencjalnie prowadzić do niedoborów składników odżywczych w diecie”.
Dzięki sprytnemu marketingowi może być trudno stwierdzić, co jest dla nas dobre, a co nie. Może to być szczególnie prawdziwe w przypadku spożywania żywności pochodzenia roślinnego.
Łatwo założyć, że cała żywność pochodzenia roślinnego jest zdrowa. Jeśli jednak stosujesz dietę roślinną, są pewne rzeczy, które powinieneś ograniczyć lub których powinieneś unikać.
Ludlam-Rain stwierdziła, że żywność ultraprzetworzona to taka, która została mocno zmodyfikowana i ma długą listę składników.
„Żywność zawierająca często nierozpoznawalne składniki lub dodatki prawdopodobnie wskazuje na wysoki poziom przetworzenia i jest ultraprzetworzona i może zawierać dużo kalorii, tłuszczu, cukru i soli, a mało błonnika i składników odżywczych” – stwierdziła.
Sugeruje, aby ludzie unikali żywności zawierającej „miksturę” dodatków, takich jak emulgatory, modyfikowana skrobia i sztuczne aromaty.
Ich wykrycie na etykiecie może być trudne. Routhenstein powiedział, że niektóre typowe składniki, które należy ograniczyć, obejmują:
- Aspartam
- Benzoesan sodu
- Wzmacniacze smaku
- Zagęszczacze, takie jak karagen
- Emulgatory, takie jak lecytyna
- Przeciwutleniacze, takie jak butylowany hydroksyanizol (BHA) i butylowany hydroksytoluen (BHT)
Produkty te można znaleźć w wegańskich substytutach mięsa, aromatyzowanych napojach roślinnych, wegańskich serach i pakowanych przekąskach.
Aby przejść na zdrowszą dietę roślinną, Routhenstein zalecił włączenie całej, minimalnie przetworzonej żywności bogatej w składniki odżywcze i zrównoważonej chudym białkiem, złożonymi węglowodanami i zdrowymi tłuszczami.
Obejmuje to chude źródła białka, takie jak soja, fasola i rośliny strączkowe, a także mnóstwo kolorowych warzyw, zielonych liści i produktów pełnoziarnistych, takich jak komosa ryżowa i jęczmień, a także zdrowe tłuszcze, takie jak orzechy i nasiona.
Ludlam-Raine zgodziła się i doradziła, aby w miarę możliwości priorytetowo traktować całą, minimalnie przetworzoną żywność i gotować w domu.
„Zawsze rób więcej, niż potrzebujesz, aby móc cieszyć się resztkami następnego dnia” – zasugerowała. „Jeśli jesteś weganinem, rozważ włączenie produktów wzbogaconych w witaminę B12 i żelazo, a także wapń i jod, oprócz suplementu omega 3 na bazie alg”.
Jeśli chodzi o dietę, może być coraz trudniej rozszyfrować, co jest dla Ciebie dobre, a co nie. Roślinne nie zawsze oznacza zdrowe, zwłaszcza gdy żywność jest ultraprzetworzona.
Ostatecznie, niezależnie od tego, czy jesz produkty roślinne, czy nie, Routhenstein powiedział: „Uważaj na oświadczenia zdrowotne i modne hasła marketingowe na opakowaniach, ponieważ nie zawsze odzwierciedlają one prawdziwą wartość odżywczą produktu. Skoncentruj się na liście składników i etykiecie wartości odżywczych, aby móc dokonywać świadomych wyborów.