Zdrowie

Ultraprzetworzona żywność powiązana z 32 problemami zdrowotnymi: badanie – Deseret News

  • 12 marca, 2024
  • 6 min read
Ultraprzetworzona żywność powiązana z 32 problemami zdrowotnymi: badanie – Deseret News


Nowa analiza kilkudziesięciu ostatnich badań, obejmujących skutki zdrowotne ponad 10 milionów ludzi, pokazuje, że spożywanie dużej ilości ultraprzetworzonej żywności może prowadzić do dziesiątek problemów zdrowotnych – od otyłości i chorób serca po raka, cukrzycę, a nawet przedwczesną śmierć.

Z megaanalizy opublikowanej właśnie w brytyjskim czasopiśmie medycznym BMJ wynika, że ​​„diety bogate w ultraprzetworzoną żywność mogą być szkodliwe dla wielu układów organizmu”. Lista potencjalnych szkód, przygotowana przez międzynarodowy zespół naukowców z Australii, Francji, Irlandii i Stanów Zjednoczonych, obejmuje „32 parametry zdrowotne obejmujące śmiertelność, nowotwory oraz skutki zdrowotne psychiczne, oddechowe, sercowo-naczyniowe, żołądkowo-jelitowe i metaboliczne”.

Naukowcy napisali, że żywność ultraprzetworzona „obejmuje szeroką gamę produktów gotowych do spożycia, w tym pakowane przekąski, gazowane napoje bezalkoholowe, makarony instant i gotowe posiłki. Produkty te charakteryzują się preparatami przemysłowymi składającymi się głównie z chemicznie modyfikowanych substancji ekstrahowanych z żywności wraz z dodatkami poprawiającymi smak, konsystencję, wygląd i trwałość, przy minimalnym lub żadnym zawartości całej żywności.

Jak zauważa dziennik The Washington Post: „W artykule wstępnym opublikowanym wraz z badaniem BMJ grupa międzynarodowych naukowców argumentowała, że ​​żywność ultraprzetworzona „nie jest jedynie żywnością modyfikowaną”. Zazwyczaj zawierają „niewiele, jeśli w ogóle, całej żywności” i są wykonane z tanich, chemicznie zmienionych składników, w tym modyfikowanych skrobi, cukrów, olejów i tłuszczów – napisała grupa.

Warto przeczytać!  Szczepionka na malarię Serum Institute: Indyjski Instytut Serum wysyła pierwszą partię szczepionek przeciwko malarii R21 do Afryki

Zespół znalazł „przekonujące dowody” na bezpośrednie powiązania ze spożywaniem dużych ilości ultraprzetworzonej żywności oraz śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny i chorobami serca, cukrzycą typu 2, nadwagą i otyłością, a także stanami lękowymi i innymi powszechnymi problemami związanymi ze zdrowiem psychicznym.

Dowody na związek z astmą, problemami zdrowotnymi układu trawiennego, niektórymi nowotworami i niektórymi zagrożeniami dla zdrowia serca były mniej jasne, co skłoniło badaczy do wezwania do dalszych badań.

Jak ultraprzetworzona jest nasza dieta?

Badanie BMJ wykazało duże różnice w zawartości ultraprzetworzonej żywności w diecie danego kraju – od 10% we Włoszech do 58% w Stanach Zjednoczonych.

„W szczególności w ciągu ostatnich dziesięcioleci dostępność i różnorodność sprzedawanych produktów ultraprzetworzonych znacznie i szybko wzrosła w krajach na różnych poziomach rozwoju gospodarczego, ale zwłaszcza w wielu gęsto zaludnionych krajach o niskich i średnich dochodach” – wynika z badania. Kraje te zazwyczaj nie spożywały tak wielu produktów wysoko przetworzonych w porównaniu z krajami bardziej rozwiniętymi o wysokich dochodach.

W raporcie stwierdzono, że „we wszystkich analizach większe narażenie na ultraprzetworzoną żywność, niezależnie od tego, czy mierzono je jako większe lub mniejsze spożycie, dodatkowe porcje dziennie lub zwiększenie o 10%, było konsekwentnie powiązane z wyższym ryzykiem niekorzystnych skutków zdrowotnych”.

Inni zauważają ryzyko wynikające z konsumpcji

To nie jedyna niedawna krytyka żywności ultraprzetworzonej. W tym tygodniu dziennik „Wall Street Journal” doniósł o badaniu „Cell Metabolism”, które łączy ultraprzetworzoną żywność ze „zmianami w sposobie, w jaki się uczymy, zapamiętujemy i czujemy. Naukowcy twierdzą, że żywność ta może działać jak substancje uzależniające, a niektórzy naukowcy proponują nową chorobę psychiczną zwaną „zaburzeniem związanym z używaniem żywności ultraprzetworzonej”. Diety wypełnione taką żywnością mogą zwiększać ryzyko zaburzeń zdrowia psychicznego i snu.

Warto przeczytać!  Otyłość i zła dieta przyczyną wczesnego wystąpienia nowotworów: ekspert ds. zdrowia

W „Deseret News” doniesiono o szeregu badań łączących ultraprzetworzoną żywność z różnymi chorobami. Jedna z nich, dotycząca badania opublikowanego w specjalnym wydaniu BMJ „Food for Thought”, zakłada, że ​​ultraprzetworzona żywność bogata w rafinowane węglowodany i dodane tłuszcze może być „uzależniająca jak papierosy”.

Badania, które opublikowaliśmy, wykazały związek między ultraprzetworzoną żywnością a bezdechem sennym, krótszą oczekiwaną długością życia, otyłością, zaburzeniami funkcji poznawczych i innymi potencjalnie poważnymi problemami zdrowotnymi.

Potrzebna interwencja rządu?

Jednak nowa megaanaliza sugeruje również, że rządy i inne podmioty powinny podkreślać potrzebę spożywania zdrowej, mniej przetworzonej żywności i napojów.

Jak zauważono niedawno w innym artykule w „Washington Post”, jest to rozważane w USA. Komisja odpowiedzialna za wytyczne żywieniowe rządu federalnego zastanawia się nad jakimkolwiek powiązaniem między otyłością a żywnością ultraprzetworzoną. „Wnioski komisji mogą doprowadzić do przełomowej zmiany w sposobie, w jaki Amerykanie postrzegają odżywianie, zmuszając ich do wyjścia poza podstawowe składniki odżywcze zawarte w żywności i zamiast tego zastanowienia się nad tym, w jaki sposób powstaje żywność i co się z nią dzieje, zanim trafi na ich stół” – „The Post” artykuł powiedział.

Warto przeczytać!  Zapewnienie dobrego samopoczucia poprzez aktywność fizyczną

Zauważono, że ultraprzetworzona żywność znalazła zastosowanie w być może nieoczekiwanych miejscach, takich jak krajowy program obiadów szkolnych. Program ten umożliwia szkołom zapewnianie posiłków „składających się z pizzy Domino, produktów śniadaniowych, serków i innych ultraprzetworzonych produktów spożywczych, które zostały opracowane tak, aby spełniać rządowe standardy dotyczące tłuszczu, białka, sodu i produktów pełnoziarnistych. Już wiele z tych przetworzonych produktów spożywczych jest obciążonych dodatkami. Na przykład indyk w pudełku dań śniadaniowych podawany w szkołach zawiera 14 różnych składników, w tym dodatki poprawiające konsystencję, smak i trwałość” – czytamy w artykule.

Jednak jak podano w tym artykule, grupy branżowe wycofują się. Zauważają, że zastosowane procesy pozwalają żywności na dłuższy okres przydatności do spożycia, ograniczając marnowanie żywności i obniżając koszty. Instytut Technologów Żywności napisał w liście do Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych, że stabilizatory i inne dodatki chemiczne „zapewniają bezpieczeństwo żywnościowe i żywieniowe, gdy świeża żywność może być niedostępna lub dostępna”.


Źródło