Zdrowie

Ultraprzetworzona żywność związana z ryzykiem bezsenności

  • 2 czerwca, 2024
  • 4 min read
Ultraprzetworzona żywność związana z ryzykiem bezsenności


Żywność ultraprzetworzona (UPF) może wiązać się z bezsennością, której doświadcza szacunkowo jedna trzecia dorosłych. Analiza wzorców diety i snu opisana w czasopiśmie „ Czasopismo Akademii Żywienia i Dietetykiopublikowane przez Elsevier pokazują statystycznie istotny związek między spożywaniem UPF a przewlekłą bezsennością, niezależnie od cech socjodemograficznych, stylu życia, jakości diety i stanu zdrowia psychicznego.

Główna badaczka Marie-Pierre St-Onge, doktor nauk medycznych, Wydział Medycyny Ogólnej i Centrum Doskonałości Badań nad Snem i Dobowym, Wydział Medycyny Uniwersytetu Columbia, wyjaśnia: „W czasach, gdy coraz więcej żywności jest wysoko przetworzonej i szerzą się zaburzenia snu, ważne jest, aby ocenić, czy dieta może przyczynić się do niekorzystnej lub dobrej jakości snu”.

Chociaż w poprzednich badaniach sprawdzano składniki odżywcze lub suplementy diety w kontekście snu (na przykład białko, magnez), to badanie jest nowatorskie, ponieważ ocenia wzorzec żywieniowy wykraczający poza składniki odżywcze i określoną żywność oraz pokazuje, że stopień przetworzenia żywności może mieć pewien wpływ na jakość snu. znaczenie dla zdrowia snu.

Doktor St-Onge dodaje: „Nasz zespół badawczy już wcześniej zgłaszał powiązania zdrowych wzorców żywieniowych, takich jak dieta śródziemnomorska ze zmniejszonym ryzykiem bezsenności i złej jakości snu (zarówno przekrojowo, jak i podłużnie) oraz diety wysokowęglowodanowe ze zwiększonym ryzykiem bezsenności. Liczba UPF rośnie na całym świecie i jest powiązana z wieloma schorzeniami, takimi jak cukrzyca, otyłość i nowotwory”.

Aby zbadać związek spożycia pokarmu ze snem, w tym dużym badaniu epidemiologicznym wykorzystano dane NutriNet-Santé pochodzące od ponad 39 000 dorosłych Francuzów. To duże badanie kohortowe idealnie nadawało się do odpowiedzi na to pytanie, biorąc pod uwagę uwzględnienie zmiennych dotyczących snu i szczegółowych informacji o diecie z wielu dni.

Warto przeczytać!  Wzrost liczby przypadków dengi zgłoszonych w Karnatace, rząd podejmuje środki zapobiegawcze | Bengaluru

Dane zbierano co sześć miesięcy w latach 2013–2015 od dorosłych, którzy wypełnili wiele 24-godzinnych zapisów dietetycznych i przekazali informacje na temat objawów bezsenności. Definicja bezsenności została oparta na kryteriach DSM-5 i ICSD-3.

Uczestnicy zgłosili, że zużywają około 16% energii z UPF, a blisko 20% zgłosiło przewlekłą bezsenność. Osoby, które zgłaszały przewlekłą bezsenność, spożywały większy procent energii z UPF. Związek większego spożycia UPF i bezsenności był oczywisty zarówno u mężczyzn, jak iu kobiet, ale ryzyko było nieco wyższe u mężczyzn niż u kobiet.

Pierwsza autorka Pauline Duquenne, mgr, Uniwersytety Sorbonne Paris Nord i Uniwersytet Paris Cité, INSERM, INRAE, CNAM, Zespół Badań nad Epidemiologią Żywienia (EREN), Centrum Badań Epidemiologicznych i Statystycznych (CRESS), ostrzega, „Należy zauważyć, że nasze analizy miały charakter przekrojowy i obserwacyjny i nie ocenialiśmy związku podłużnego. Chociaż dane nie ustalają związku przyczynowego, nasze badanie jest pierwsze w swoim rodzaju i wnosi wkład w istniejącą wiedzę na temat UPF .”

Inne ograniczenia badania obejmowały poleganie na danych samodzielnie zgłaszanych i możliwą błędną klasyfikację niektórych produktów spożywczych. Zaleca się ostrożność przy uogólnianiu wyników, ponieważ NutriNet-Santé uwzględnia większy odsetek kobiet i osób o wysokim statusie społeczno-ekonomicznym w porównaniu z ogólną populacją francuską, chociaż spożycie UPF było podobne do próby reprezentatywnej w kraju.

Warto przeczytać!  Jak ćwiczenia mogą pomóc w zmniejszeniu odkładania się tłuszczu związanego z wiekiem

Badacze zalecają, aby przyszłe badania sprawdzały związek przyczynowy i oceniały powiązania w czasie. Radzą jednak, aby osoby mające problemy ze snem rozważyły ​​zbadanie swojej diety w celu ustalenia, czy UPF może przyczyniać się do ich problemów ze snem.

Źródło:

Numer czasopisma:

Duquenne, P., i in. (2024). Spożycie żywności ultraprzetworzonej jako niezależny czynnik ryzyka przewlekłej bezsenności. Czasopismo Akademii Żywienia i Dietetyki. doi.org/10.1016/j.jand.2024.02.015.


Źródło