UP zakazuje sprzedaży produktów z certyfikatem Halal ze skutkiem natychmiastowym
![UP zakazuje sprzedaży produktów z certyfikatem Halal ze skutkiem natychmiastowym](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/11/8t2uficc_grocery-store_625x300_07_September_23-770x470.jpg)
Z zakazu wyłączone są artykuły spożywcze przeznaczone na eksport. (Reprezentacyjny)
szczęście:
Rząd Uttar Pradesh zakazał dziś produktów z etykietą halal. Produkcja, przechowywanie, dystrybucja i sprzedaż produktów spożywczych posiadających certyfikat Halal została ze skutkiem natychmiastowym zakazana – oznajmił rząd stanowy. Ograniczeniom nie będą natomiast podlegać produkty produkowane na eksport.
„Wobec każdej osoby lub firmy zajmującej się produkcją, przechowywaniem, dystrybucją, kupnem i sprzedażą leków, wyrobów medycznych i kosmetyków z certyfikatem Halal w Uttar Pradesh zostaną zastosowane rygorystyczne środki prawne” – głosi oficjalne rozporządzenie.
Certyfikacja halal produktów spożywczych to system równoległy, który powoduje zamieszanie w odniesieniu do jakości produktów spożywczych i nie można go utrzymać na mocy art. 89 ustawy o bezpieczeństwie i standardach żywności – stwierdził w zarządzenie. „Prawo decydowania o jakości artykułów żywnościowych przysługują wyłącznie organom i instytucjom wymienionym w art. 29 ww. ustawy, które kontrolują odpowiednie standardy zgodnie z przepisami tej ustawy” – dodał.
Stwierdzono, że według doniesień niektóre leki, wyroby medyczne i produkty kosmetyczne mają certyfikat Halal na opakowaniach lub etykietach, podczas gdy „w przepisach rządowych dotyczących leków, wyrobów medycznych i kosmetyków nie ma przepisów dotyczących oznaczania certyfikatu Halal na etykietach”. ani nie ma wzmianki o certyfikacji Halal w ustawie o lekach i kosmetykach z 1940 r. i związanych z nią przepisach.
Decyzja ta nastąpiła po wniesieniu sprawy na policję przeciwko firmie i kilku innym organizacjom za rzekome „wykorzystywanie uczuć religijnych ludzi” w celu zwiększenia sprzedaży poprzez dostarczanie „fałszywych” certyfikatów halal.
Sprawa została zarejestrowana przeciwko podmiotom takim jak Halal India Private Limited Chennai, Jamiat Ulama-i-Hind Halal Trust Delhi, Halal Council of India Mumbai, Jamiat Ulama Maharashtra i innym za rzekome wykorzystywanie uczuć religijnych w celu zwiększenia sprzedaży poprzez dostarczanie certyfikatów halal klientów określonej religii – stwierdził w oświadczeniu rząd UP.
Skarżący wyraził obawy w związku ze spiskiem na dużą skalę, wskazując na rzekome próby zmniejszenia sprzedaży produktów firm nieposiadających certyfikatu halal, co jest nielegalne – stwierdził rząd UP.
W oświadczeniu stwierdzono, że firmy te rzekomo wydawały różnym firmom sfałszowane certyfikaty halal w celu osiągnięcia korzyści finansowych, podsycając nie tylko niechęć społeczną, ale także naruszając zaufanie publiczne.
Jamiat Ulama-i-Hind Halal Trust w oświadczeniu określił zarzuty jako „bezpodstawne” i oświadczył, że podejmie „niezbędne środki prawne, aby przeciwdziałać takim dezinformacjom”.
Biuro komisarza ds. żywności podało, że o certyfikacji halal wspomina się na etykietach niektórych produktów spożywczych, takich jak produkty mleczne, wyroby piekarnicze z cukrem, olejek miętowy, słone, gotowe do spożycia słone przysmaki i oleje jadalne itp.
Certyfikat Halal to gwarancja, że żywność jest przygotowana zgodnie z prawem islamskim i nie zawiera domieszek. Jeśli produkt zawiera zwierzęta lub produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, które są uważane za zabronione przez prawo, nie może otrzymać certyfikatu halal.
W szczególności żywność halal to żywność wytwarzana, wytwarzana, przetwarzana i przechowywana przy użyciu maszyn, sprzętu i/lub przyborów, które zostały oczyszczone zgodnie z prawem islamskim i nie zawierają żadnych składników, których spożywanie muzułmanom jest zabronione.