Nauka i technika

US Hog Market wykazuje odporność

  • 10 lipca, 2023
  • 4 min read
US Hog Market wykazuje odporność



ikona kalendarza 10 lipca 2023 r

ikona zegara
3 minuty czytania

W zeszłym tygodniu cena wieprzowiny w USA osiągnęła ponad 1,00 USD chudego mięsa, a wycinki z tuszy zamknęły się na poziomie 1,08 funta w piątek. Aby zachować kontekst, 24 kwietnia cena w stanie Iowa – Minnesota wynosiła 67,44 centa, aw zeszły czwartek 1,00,61 funta. Wzrost o 65 USD plus na osobę. Po raz pierwszy cena przekroczyła 1,00 USD od października ubiegłego roku. Przez te ostatnie 8 miesięcy dużo czerwonego atramentu. Przy 1,00 USD niektórzy producenci nie będą tracić pieniędzy.

Inne obserwacje

  • Ubój macior w USA w ciągu ostatnich kilku tygodni wynosił średnio ponad 65 000 tygodniowo. Mówi nam, że likwidacja trwa. Obliczyliśmy, że cokolwiek powyżej 58 000 tygodniowo jest wyraźnym znakiem malejącego stada loch.
  • Iowa – S. Minnesota waga uboju nadal spada ostatnio 276,7 funta, tydzień wcześniej 277,5 funta, rok temu 279,1 funta. Wierzymy, że biorąc pod uwagę, że nie było tak gorąco jak rok temu, różnica 2,4 funta. jest dość znaczący. Wygląda na to, że dynamika producentów i pakowaczy prowadzi do tego, że świnie są ciągnięte do przodu.
  • Krajowy indeks cen kukurydzy na koniec zeszłego tygodnia wyniósł 5,28 dolara. Najniższa średnia cena od jesieni 2021 roku (prawie 2 lata). Niższe ceny pasz spowodują obniżenie rentowności producentów trzody chlewnej.
Warto przeczytać!  Naukowcy łączą dwa geny z chorobą Raynauda

Wrześniowe kontrakty terminowe na kukurydzę zamknęły się w piątek po cenie 4,87 dolara za buszel. Najniższe wrześniowe prognozy są od października 2021 r. Na wielu obszarach pada deszcz, sadzi się ogromne rośliny, a na wielu obszarach panują umiarkowane temperatury sprzyjające zapylaniu.

Mówi się, że najpewniejszym lekarstwem na wysokie ceny są wysokie ceny. Wygląda na to, że wysokie ceny kukurydzy doprowadziły do ​​ogromnych upraw kukurydzy w USA i Brazylii. Większa podaż prowadzi do niższych cen. Brazylia w zeszłym tygodniu, np. Dourados 3,82 dolara, Rondonópolis, 3,71 dolara, Barreiras 4,31 dolara. Nic dziwnego, że eksport kukurydzy w USA spadł. Nietrudno uwierzyć, że niższe ceny w Brazylii będą wywierać presję na ceny kukurydzy w USA.

  • Niemcy były kiedyś trzecim co do wielkości krajem produkującym wieprzowinę na świecie. Spożycie wieprzowiny na mieszkańca wynosi ponad 90 funtów. na osobę.

Najnowszy niemiecki spis wskazuje, że 20,7 mln (1990 – 30 mln) spadło o 7,3% (-1,62 mln) w porównaniu z rokiem poprzednim. W ciągu ostatnich 6 miesięcy -651.000 z 1,62 mln wskazuje likwidację trwającą pomimo rentownych rynków.

Warto przeczytać!  Sekwencjonowanie genomu przewiduje ryzyko nawrotu raka nerki

Obecna niemiecka cena 2,50 euro/kg jest najwyższą w historii. Kwestie ASF, dobrostan zwierząt, przepisy, kwestie pracownicze, skala gospodarstwa (małe), przepisy środowiskowe itp. wydają się wywierać presję na utrzymanie produkcji. Wraz ze spadkiem produkcji w Niemczech zmniejsza się produkcja wieprzowiny w UE i mniej wieprzowiny z UE na eksport.

National Pork Board wykonuje pozytywny ruch

Od dawna wierzymy, że jako branża musimy zapewnić konsumentom lepsze doświadczenia związane z jedzeniem wieprzowiny. Smak jest najważniejszą dynamiką dla konsumentów, którzy powtarzają biznes.

Dlatego cieszymy się, że National Pork Board pod nowym kierownictwem Davida Newmana jako Senior Vice President w sprawie sposobów zwiększenia popytu na wieprzowinę na rynku krajowym.

Mam nadzieję, że zaoszczędzą mnóstwo czasu i pieniędzy, widząc oczywiste rzeczy. Wieprzowina z małą marmurkowatością i zdolnością zatrzymywania wody nigdy nie zapewni dobrych wrażeń kulinarnych.

Nowo utworzona grupa zadaniowa Loin Complex powinna przeprowadzić testy smaku. Wyniki będą oczywiste. Pochodząca z Europy genetyka Lean na tym rynku nigdy nie zapewni dobrego jedzenia. Ilu producentów, którzy używają tych genów, sami je zjada? Jako producent idąc do restauracji zamawiasz kotlet schabowy czy stek? Dlaczego? Z naszego własnego doświadczenia wynika, że ​​kotlety schabowe zbyt często rozczarowują, a potem wściekamy się na krótkoterminowy proces myślowy w naszej branży. Smak jest tym, co napędza popyt. Jeśli każdy Amerykanin zje wieprzowinę jeszcze raz w miesiącu, to dodatkowe 7 milionów świń rocznie. To prawdziwy popyt, a nie pogoń za niszą.

Warto przeczytać!  Mutacja genetyczna chroni przed chorobą Parkinsona, daje nadzieję na nowe terapie
Kotlety schabowe Genesus




Źródło