Nauka i technika

USDA-ARS umieszcza 2 naukowców w Hall of Fame

  • 26 kwietnia, 2023
  • 6 min read
USDA-ARS umieszcza 2 naukowców w Hall of Fame


ARS Hall of Fame wprowadza Timothy’ego Smitha i George’a Fantę.
Ludzie-RFP-042423

Agricultural Research Service wprowadzi dwóch naukowców do swojej Science Hall of Fame za osiągnięcia naukowe w opracowywaniu innowacyjnych bioproduktów i wykorzystywaniu narzędzi genomicznych do poprawy zdrowia i wydajności zwierząt gospodarskich.

George F. Fanta i Timothy PL Smith zostanie uhonorowany podczas ceremonii w Narodowej Bibliotece Rolniczej ARS w Beltsville w stanie Maryland. W 1986 r. firma ARS ustanowiła program Hall of Fame, aby uhonorować starszych naukowców z agencji za wybitne, wieloletnie osiągnięcia w dziedzinie nauk i technologii rolniczych. Aby otrzymać nagrodę, kandydaci muszą być na emeryturze lub kwalifikować się do przejścia na emeryturę.

„Dr. Fanta i Smith są wyróżniani za wzorowe badania, które wywarły znaczący wpływ na sektor rolniczy i ogół społeczeństwa dzięki ich innowacyjnemu podejściu do rozwiązywania problemów” – powiedział Simon Liu, administrator ARS. „Oni są przykładem wartości, które uczyniły ARS wiodącą rolniczą organizacją badawczą, jaką jest dzisiaj”.



Chemik naukowy w Krajowym Ośrodku Użytkowania Rolniczego ARSJednostka badawcza polimerów roślinnych w Peorii, Illinois, Fanta kierowała rozwojem produktów przemysłowych i konsumenckich produktów zdrowotnych pochodzących z produktów rolnych, zwłaszcza skrobi kukurydzianej i mąki pszennej. Kreatywność naukowa Fanty obejmowała również przyjęcie istniejących procedur w celu stworzenia nowych bioproduktów. Przede wszystkim opracował opłacalne metody gotowania z użyciem strumienia pary, wykorzystywane do tworzenia różnorodnych nowych i użytecznych funkcjonalnych właściwości żywności.

Warto przeczytać!  Badanie wpływu grawitacji na spiny kwantowe

Jego innowacje technologiczne i 34 patenty w dziedzinie materiałoznawstwa dały początek trzem odrębnym klasom bioproduktów i otworzyły drzwi do nowych możliwości ekonomicznych dla amerykańskich producentów i społeczności wiejskich w całym kraju:



  • Superchłonne polimery, w tym „Super Slurper”, które zapoczątkowały zastosowania we wszystkim, od jednorazowych pieluch i podpasek higienicznych, po powłoki nasion i żele gaśnicze. Fanta zaczęła badać systemy SAP w połowie lat 60.nie licząc innych produktów spin-off o wartości rynkowej około 100 miliardów dolarów.
  • Oleje kapsułkowane skrobią, opatrzone znakiem towarowym Fantesk i stosowane komercyjnie w suchym smarze, pielęgnacji skóry, dostarczaniu leków weterynaryjnych i produktach spożywczych o obniżonej zawartości tłuszczu. Sama opatentowana technologia Fantesk wygenerowała 13 wspólnych umów badawczo-rozwojowych z przemysłem prywatnym oraz liczne licencje.
  • Kompleksy inkluzyjne amylozy lub „AIC”, którymi można pokryć drewno, szkło i inne materiały w celu nadania wodoodporności, powstrzymania żerowania termitów lub ograniczenia wzrostu drobnoustrojów, w zależności od potrzeb. Te wszechstronne materiały są obiecujące jako emulgatory w środkach czyszczących do żywności i przemysłowych.

W ciągu swojej 57-letniej kariery Fanta był mentorem wielu młodych naukowców z całego świata i otrzymał wiele nagród i stypendiów. Obejmuje to National Corn Growers II Challenge w 2019 roku, zorganizowane przez NCGA w celu wsparcia badań AIC firmy Fanta. W swojej karierze otrzymał także liczne nagrody, w tym dwie nagrody sekretarza (1998, 2004) i sześć nagród za transfer technologii.

Warto przeczytać!  Ślady niedawno utworzonego lodu lodowcowego znalezionego na Marsie

Timothy Smith, chemik z amerykańskiego Centrum Badań nad Zwierzętami MięsnymiZakład Badań Genetyki i Hodowli Zwierząt w Clay Center w Nebrasce był jednym z pierwszych, którzy ukształtowali kierunek i ewolucję programu genomiki zwierząt ARS. Jako członek „Gene Mapping Group”, Smith i jego współpracownicy, publikując pierwsze mapy genetyczne bydła, świń i owiec, zdobyli w 1994 roku nagrodę Sekretarza USDA za doskonałość.

Praca Smitha wywarła bezpośredni wpływ na przemysł hodowlany poprzez opracowanie markerów genetycznych i testów DNA związanych z cechami produkcyjnymi bydła, świń i owiec, a także mutacji genetycznych, które wpływają na fizyczną ekspresję tych cech u zwierząt.

Na przykład patent Smitha na markery związane z kruchością wołowiny to jedne z pierwszych markerów genetycznych, które zostały wprowadzone do użytku komercyjnego (w 2003 r.) i nadal są używane każdego roku u dziesiątek tysięcy bydła mięsnego w celu selekcji cechy kruchości u bydła mięsnego . Prowadził również badania genu miostatyny u bydła belgijskiego niebieskiego i piemonckiego, które wykazały, że dwie różne mutacje genów były odpowiedzialne za cechę zwiększonej masy mięśniowej, znaną jako „podwójne umięśnienie”. Artykuł opisujący tę pracę był cytowany ponad 1600 razy od czasu opublikowania w czasopiśmie Badania genomu w 1997 r. — w tym 78 cytowań tylko w 2022 r.

Warto przeczytać!  Badanie ujawnia zrozumienie podstawowej właściwości fizycznej naładowanych cząstek w warunkach mikrograwitacji

Wkład Smitha w programy genomiczne ARS obejmuje zainicjowanie przejścia od map opartych na markerach mikrosatelitarnych do markerów polimorfizmu pojedynczego nukleotydu (SNP). Ta zmiana umożliwiła badania asocjacji całego genomu i lepsze wykorzystanie markerów do selekcji cech niż było to możliwe w przypadku mapowania genomu.

Wraz ze współpracownikami National Institutes of Health, Smith opracował metodę zwaną „triobinning”, która poprawiła wydajność i dokładność zestawów genomów zwierząt gospodarskich i ludzi poprzez pierwsze sekwencjonowanie form rodzicielskiego DNA, które potomstwo dziedziczy, zwanych haplotypami, które znajdują się na pojedynczy chromosom.

Niedawno Smith współtworzył metodę automatyzacji składania genomów drobnoustrojów u zwierząt hodowlanych, która jest stosowana na całym świecie do pomocy w badaniach chorób przenoszonych przez żywność, a także pozwala na rozróżnienie między blisko spokrewnionymi szczepami lub gatunkami.

Jego wiedza w zakresie genomiki drobnoustrojów i zwierząt zaowocowała zaproszeniami prelegentów z całego świata i uznaniem branży za jego osiągnięcia w promowaniu nie tylko zdrowia i wydajności zwierząt gospodarskich, ale także bezpieczeństwa żywności i zrównoważonego rozwoju środowiska.

Więcej podobnych, dotknij tematu


Aktualności




Źródło