Marketing

Uwolnij moc gwiazd mediów społecznościowych

  • 10 czerwca, 2023
  • 11 min read
Uwolnij moc gwiazd mediów społecznościowych


Gwiazdy mediów społecznościowych, w tym znani YouTuberzy i Instagramerzy, stali się atutem marek. Dziś każda gwiazda mediów społecznościowych ma za sobą zespół – od menedżerów po osobiste sekretarki, które zarządzają powiązaniami z marką i zwiększają zasięg. Kabita Singh, która zaczynała od publikowania filmów na YouTube, w których dzieli się swoimi umiejętnościami kulinarnymi, jest teraz dumnym właścicielem marki – Kabita’s Kitchen Masala Mix. Pomaga jej w tym przedsięwzięciu firma India Food Sieć

Historia Kabity Singha to historia, którą trzeba opowiedzieć. Zaczynała od filmów na YouTube i dzieliła się prostymi przepisami. Kilka lat później, dziś we współpracy z Rajeshree Naikiem, założycielem Ping Network (założycielem India Food Network), wkroczyła z własną marką do świata FMCG i handlu detalicznego. Jej historia podkreśla siłę i zasięg mediów społecznościowych, które mogą zamienić zwykłego człowieka w gwiazdę i to jak!

Fragmenty podróży Kabity

YouTuber założyła swój kanał na YouTube w listopadzie 2014 roku i był to jej 89. film, który stał się naprawdę popularny, przepisem był chleb gulab jamun. Mój kanał zaczął rosnąć wykładniczo iw ciągu kilku miesięcy osiągnął 100 000 subskrybentów. Dla wielu twórców jest to pierwszy kamień milowy, ponieważ YouTube zapewnia srebrny przycisk odtwarzania po osiągnięciu tego kamienia milowego. Nie poprzestając na tym, włożyła więcej wysiłku w swoje filmy i pod koniec 2016 roku jej kanał przekroczył milion subskrybentów. Po przekroczeniu miliona subskrybentów YouTube zapewnia złoty przycisk odtwarzania, a jej kanał był jednym z pierwszych kanałów w Indiach, które dotarły ten kamień milowy.

kamień milowy. Omawiając dalszą drogę, Kabita Singh, założyciel Kabita’s Kitchen Masala Mix, opowiada: „Ciągle ciężko pracowałem, a mój kanał wciąż się rozwijał, a teraz rodzina Kabita’s Kitchen liczy ponad 13 milionów ludzi. Moim zdaniem główną atrakcją kanału są opinie widzów, z których wielu twierdzi, że nigdy nie gotowali, ale byli w stanie to robić dzięki prostocie moich filmów. Myślę, że miłość i opinie widzów mojego kanału są dla mnie największą atrakcją. Myślę, że kolejną atrakcją jest to, że moje przepisy pomogły milionom podczas COVID, ponieważ zacząłem koncentrować się na bardzo podstawowych przepisach, pamiętając o sytuacji”.

Pokonując szanse

Początkowe wyzwania, przed którymi stanął Kabita, dotyczyły zrozumienia technicznych aspektów strzelania przy użyciu sprzętu i narzędzi, które były co najmniej podstawowe. Mówi: „Kiedy zaczynałam, nie miałam umiejętności fotograficznych i montażowych, nie miałam konfiguracji i nie chciałam dużo inwestować na początek”. Aby temu zaradzić, zainwestowała czas i wysiłek w naukę obsługi aparatu i edytowanie od samego YouTube. Zaczęła od domowej kuchni z podstawowym aparatem i podstawowym oświetleniem, które miała ze sobą.

Warto przeczytać!  Opinia: Aplikacja, która zjadła internet

Dodatkowo, ponieważ nie była wyszkoloną kucharką, jej wiedza kulinarna ograniczała się do kilku przepisów. „Założenie kanału kulinarnego na YouTube oznaczało, że musiałam publikować setki przepisów. Zacząłem publikować przepisy, dostałem komentarze od moich widzów, którzy mówili, że moje filmy są bardzo powiązane, ponieważ obejmują bardzo drobne szczegóły gotowania, a moja konfiguracja była z nimi bardzo powiązana, ponieważ gotowałem w mojej kuchni, a nie w studio. Kolejnym dużym wyzwaniem był lektor, ponieważ mój dom znajdował się w mieszkaniu na drugim piętrze i nie było możliwości wykonywania lektora w ciągu dnia ze względu na hałas. Zaczęłam nagrywać głos późno w nocy, kiedy było cicho, a moje dzieci spały” – dodaje.

Kabita opowiada o wyzwaniach, którym musiała stawić czoła, wprowadzając swoją markę: „Największym wyzwaniem, przed jakim stanąłem, było znalezienie odpowiedniego partnera. Ponieważ jestem osobą kreatywną, ważne było, aby mieć na pokładzie odpowiedniego partnera, który zadba o inne niuanse w biznesie. Na szczęście nie musieliśmy spotykać wielu ludzi, ponieważ mieliśmy już długą współpracę z India Food Network, więc zdecydowaliśmy się na współpracę z nimi. Drugim wyzwaniem był etap rozwoju produktu. Ponieważ opracowywałem te masale podczas blokady, wiele surowych masali nie było dostępnych na rynku ze względu na problemy z zaopatrzeniem. Chcieliśmy również uruchomić to wcześniej, ale zajęło to więcej czasu niż oczekiwaliśmy. Ale kiedy go uruchomiliśmy, szybko się rozwinęliśmy”.

Ewolucja rynku

To, co być może pomogło Kabicie ugruntować swoją pozycję, to bycie jedną z pierwszych osób w swojej kategorii. Wyjaśnia: „Kiedy zaczynałam w YouTube, było bardzo mało kanałów o gotowaniu, aw mojej kategorii, czyli kucharze domowi, było ich jeszcze mniej”.

Dziś mówi, że znacznie wzrosła liczba domowych szefów kuchni, którzy publikują swoje filmy o gotowaniu, podkreślając w ten sposób fakt, że media społecznościowe uczyniły nawet zwykłego człowieka małą gwiazdą w zaciszu własnego domu. „Kolejna zmiana dotyczy wzorca konsumpcji treści, od ostatnich 2 lat treści krótkie stają się coraz bardziej popularne i znacznie wpływają na oglądalność treści długich” — dodaje Kabita.

Profesjonalizm

Kabita szybko zdała sobie sprawę z faktu, że aby odnieść sukces, musiała podążać profesjonalną drogą, zamiast losowo publikować filmy z podstawowymi umiejętnościami wideo i edycji, które posiadała. Opowiadając o zmianach, które musiała wprowadzić, by zyskać uznanie, ujawnia: „Kiedy mój kanał zaczął się rozwijać, zaczęłam inwestować część swoich zarobków w oświetlenie i kamery, aby poprawić jakość moich filmów. Wynająłem operatora i montażystę i mam lepszą konfigurację. Biorąc pod uwagę, że jestem w tym na dłuższą metę, ustaliłem harmonogram publikowania moich filmów w każdy wtorek, czwartek i sobotę. Zacząłem podążać za schematem, decydując, co opublikować dalej – przepisy, o które prosili widzowie, przepisy sezonowe i świąteczne, przepisy, które są w modzie i przepisy, które uwielbiam gotować”.

Warto przeczytać!  Rynek koszernej żywności dotknie 26,21 miliarda dolarów do 2028 roku

Stowarzyszenie z India Food Network

Kabita zwróciła uwagę India Food Network i jeszcze przed wprowadzeniem na rynek marki masala nawiązała z nią kilka skojarzeń. Rozwijając ten temat, dzieli się: „Nasze stowarzyszenie z India Food Network rozpoczęło się na długo przed biznesem masala. Dwa z moich kanałów, czyli Kabita’s lifestyle i Kabita’s Kitchen, są zarządzane przez IFN. Jeszcze wcześniej współpracowaliśmy z India Food Network przy wielu umowach z markami. Lubiliśmy z nimi pracować, a oni lubią pracować z nami. Podczas COVID wielu widzów komentowało, że dostępnych jest niewiele masali, co utrudnia przestrzeganie przepisów wymagających wielu masali. To sprawiło, że pomyślałem, że gdyby istniały samowystarczalne mieszanki, mogłoby to po prostu ułatwić gotowanie i zakupy przypraw. Zdecydowałem się wejść do tej kategorii i nawiązałem współpracę z India Food Network, ponieważ lepiej rozumieli rynek”.

Kabita dodaje: „Rozpoczęliśmy badania i rozwój w 2020 r. i przenieśliśmy do listopada 2022 r. Ta wizja stała się rzeczywistością dzięki naszej współpracy z India Food Network”. Kabita jest odpowiedzialna za wytwarzanie przypraw i organiczną promocję poprzez swoje przepisy.

India Food Network to cyfrowy wydawca żywności, który działa od 10 lat. Jako część PING Network, India Food Network ma być katalizatorem dla twórców poprzez treści, handel i społeczność. Ze społecznością ponad 2,5 miliona entuzjastów jedzenia, India Food Network to miejsce, do którego można znaleźć treści wideo związane z przepisami, recenzjami restauracji, ulicznym jedzeniem itp. Firma współpracuje z największymi markami żywności i nagradzanymi markami w kategorii F&B, tworząc w ciągu ostatniej dekady ponad 10 000 filmów z przepisami. Oprócz tworzenia treści, India Food Network prowadzi również pion edukacyjny o żywności o nazwie Start2Bake.

Za kulisami Kabita’s Kitchen Masala Mix

Rajeshree Naik, założyciel Ping Network (założyciel India Food Network) mówi: „Naszym partnerem produkcyjnym w zakresie naszej mieszanki przypraw jest Nima Spices z siedzibą w Baroda. Nima Spices ma udokumentowane doświadczenie w produkcji zarówno dla marek międzynarodowych, jak i krajowych, co czyni je silnym kandydatem do naszego partnerstwa. Ich doświadczenie w zakresie smaku i smaku doskonale pasowało do naszej wizji produktu, a my byliśmy w stanie ściśle z nimi współpracować, aby stworzyć zwycięski smak oparty na przepisach Kabita”. Nima Spices to zdominowana przez kobiety konfiguracja produkcyjna.

Na razie marka Kabita jest dostępna na Amazon, a wkrótce wprowadzą markę na Big Basket. Naszym celem jest rozszerzenie zasięgu na innych partnerów e-commerce i mamy nadzieję, że do końca maja będziemy dostępni na każdej platformie szybkiej dostawy i spożywczej” – dodaje Rajeshree. W trybie offline marka ma kioski na wybranych inteligentnych bazarach i organizuje imprezy naziemne dla klientów, w tym spotkania i pozdrowienia oraz wspólne gotowanie. „Te wydarzenia były odkrywcze, ponieważ mogliśmy uzyskać opinie z pierwszej ręki i uznanie od naszych klientów. Naszym planem jest rozszerzenie naszej obecności offline w ciągu najbliższych kilku miesięcy” — dodaje Rajeshree.

Warto przeczytać!  Czym jest strategia błękitnego oceanu?

Kolejnym krokiem dla marki jest ekspansja na rynki międzynarodowe, w szczególności w USA i Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Mówi: „Do trzeciego kwartału planujemy być dostępni na tych rynkach zarówno w kanałach offline, jak i online, w tym w handlu ogólnym i e-commerce tutaj w Indiach. Obecnie mamy 3 jednostki SKU, które stanowią naszą ofertę mieszanek przypraw. Jednak w przyszłości planujemy wprowadzić dodatkowe SKU, które uzupełnią nasz obecny produkt i rozszerzą naszą ofertę dla naszych klientów.”

Marketing i dystrybucja

Według Rajeshree, marka w krótkim czasie stała się wyborem Amazona w obszarze mieszanych przypraw. O obowiązującej strategii dystrybucji mówi: „Przyjęliśmy strategię dystrybucji z rozwagą, poświęcając czas na uporządkowanie wszystkiego przed zwiększeniem skali. Jesteśmy jednak przekonani, że do trzeciego kwartału tego roku odnotujemy znaczny wzrost wolumenu sprzedaży, przy przewidywanym 10-krotnym wzroście w samych Indiach”.

Jeśli chodzi o inicjatywy marketingowe, Rajeshree dodaje: „Wdrożyliśmy kilka inicjatyw marketingowych i docierania do klientów, aby zwiększyć świadomość naszej marki i produktów. Jedną z naszych głównych strategii jest tworzenie kiosków dla sklepów Smart Bazaar, w których dostępne są nasze produkty, wraz z promotorami, aby pomóc klientom dowiedzieć się więcej o naszych produktach. Zorganizowaliśmy również kilka wydarzeń naziemnych, w tym Meet & Greet i Cookalongs, które z powodzeniem nawiązały kontakt z klientami i zebrały cenne opinie”.

Oprócz tych inicjatyw marka wykorzystuje również zainteresowanie przepisami w mediach społecznościowych, aby dotrzeć do potencjalnych klientów. „Ponieważ nasze produkty oparte są na recepturach Kabity, mamy wbudowane grono fanów, którzy są zainteresowani wypróbowaniem naszych produktów.

Planujemy jednak wdrożyć bardziej solidny plan marketingowy, rozszerzając naszą gamę produktów z trzech do ośmiu lub dziewięciu jednostek SKU i zwiększając naszą dystrybucję” – dodaje.

Wraz z ekspansją marki na nowe rynki geograficzne, firma planuje wprowadzić regionalne odmiany do lokalnych gustów i preferencji.

Podsumowując, Rajeshree mówi: „Nasze partnerstwo z Kabita’s Kitchen jest szczególnie wyjątkowe ze względu na wzajemny szacunek, jaki mamy dla siebie nawzajem, nasze uzupełniające się mocne strony i naszą wspólną inwestycję w sukces Kabita’s Kitchen Masala Mix jako wiodącej marki D2C. ”




Źródło