Nauka i technika

Uzależniony od kawy? To może być genetyczne: badacze

  • 30 czerwca, 2024
  • 4 min read
Uzależniony od kawy? To może być genetyczne: badacze


SAN DIEGO (KSWB/KUSI) — Nowe badania sugerują, że przyzwyczajenia związane z piciem kawy, niezależnie od tego, czy spożywamy ją w nadmiarze, czy w niedoborze, mogą być częściowo związane z genetyką.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego niedawno przeanalizowali i porównali dane pochodzące z amerykańskiej firmy 23andMe, która zajmuje się genomiką osobistą i biotechnologią i oferuje usługi testów genetycznych, które pomagają ludziom lepiej zrozumieć swoje pochodzenie i predyspozycje genetyczne.


Główna autorka badania, dr Sandra Sanchez-Roige, profesor na Wydziale Psychiatrii i Wydziale Medycyny, Oddziale Medycyny Genetycznej w Szkole Medycznej UCSD, poinformowała w wywiadzie dla KSWB/KUSI z Nexstar, że w trakcie badania zeskanowano DNA ponad 100 000 osób.

„Interesuje nas spożycie kawy, ponieważ nadmierne picie może być problematyczne; Mamy nadzieję, że identyfikując warianty genetyczne powiązane z nadmiernym spożyciem kawy, dowiemy się czegoś fundamentalnego o tym, dlaczego ludzie mogą nadużywać innych substancji” – stwierdziła dr Sanchez-Roige.

W szczególności naukowcy zbadali korelacje genetyczne i przeprowadzili badanie powiązań obejmujące cały fenomen, uwzględniając setki biomarkerów oraz cech zdrowia i stylu życia. Następnie porównali wyniki z największymi dostępnymi danymi na temat spożycia kawy z brytyjskiego Biobanku.

Warto przeczytać!  dziwaczny enzym „skaczący gen” edytuje genomy bez łamania DNA

Znaleziska

Naukowcy twierdzą, że ilość wypijanej kawy częściowo zależy od unikalnego uwarunkowania genetycznego.

„Odkryliśmy, że różne wersje genów metabolizujących kofeinę wpływają na spożycie kawy. Podejrzewamy, że ma to inny wpływ na to, czy ludzie lubią uczucie, jakie daje im kofeina, czy nie, ale jest to nadal aktywny obszar badań” – wyjaśnił dr Abraham Palmer, profesor w Wydział Psychiatrii Szkoły Medycznej UCSD.

Wygląda jednak na to, że nie chodzi tylko o genetykę. Inne czynniki środowiskowe również wydają się mieć wpływ.

„Istotnie odkryliśmy, że wpływ genów związanych ze spożyciem kawy nie jest taki sam w USA i Wielkiej Brytanii, co podkreśla, że ​​zarówno geny, jak i środowisko są ważne, i pokazuje, że zmiana środowiska może zmienić wpływ genów na zachowanie, – kontynuował doktor Palmer.

Naukowcy, stosując „sprytne techniki statystyczne”, odkryli również, że osoby genetycznie predysponowane do picia większej ilości kawy są również bardziej skłonne do spożywania alkoholu, nikotyny i innych narkotyków.

„Ze względu na sposób, w jaki przeprowadziliśmy tę analizę, nasze wyniki niekoniecznie oznaczają, że picie kawy powoduje, że ludzie sięgają po inne narkotyki. Zamiast tego nasze wyniki pokazują, że te same różnice genetyczne, które sprawiają, że ludzie chętniej wybierają picie kawy, sprawiają również, że chętniej sięgają po inne narkotyki” – wyjaśnił dr Palmer.

Warto przeczytać!  Wydaje się, że działanie dwóch protogwiazd stwarza odpowiednie warunki do formowania się planet

Profesor Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego powiedział, że dalsze badania mogłyby sprawdzić, czy istnieje związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy kofeiną i innymi narkotykami. Niemniej jednak uważa, że ​​ich wyniki nie powinny powodować, że ludzie będą unikać kofeiny.

„Odkryliśmy również, że warianty genetyczne związane ze spożyciem kawy są wspólne z lękiem i depresją” – wyjaśnił dalej dr Sanchez-Roige. „Nie możemy ekstrapolować z naszych badań, że picie kawy powoduje te schorzenia, ale sugeruje to, że istnieje wspólna biologia między piciem kawy a tymi schorzeniami”.

Jedna filiżanka, cztery filiżanki lub całkowity brak kawy – Twoje wybory dotyczące konsumpcji mogą być powiązane z Twoimi genami.

Naukowcy zauważają jednak, że potrzeba więcej badań, aby określić związek między genetyką i środowiskiem a spożyciem kawy, a także innymi kwestiami związanymi z używaniem substancji psychoaktywnych.


Źródło