W badaniu oceniano potencjalną korelację spożycia żywności ultraprzetworzonej ze zwiększoną częstością występowania jaskry
Niedawne badanie przeprowadzone na hiszpańskich studentach uniwersytetów wykazało, że osoby spożywające większe ilości ultraprzetworzonej żywności (UPF) są obarczone większym ryzykiem rozwoju jaskry w porównaniu z osobami spożywającymi mniejsze spożycie UPF.
W badaniu wykorzystano dane z Seguimiento Universidad de Navarra (SUN) Projekt przeprowadzony w 1999 r. – duże prospektywne badanie kohortowe skupiające się na absolwentach hiszpańskich uniwersytetów w regionie śródziemnomorskim w celu zidentyfikowania zmiennych związanych ze stylem życia i dietą, które przyczyniają się do różnych chorób, takich jak choroby układu krążenia, choroby psychiczne i nowotwory. Próba liczyła 19 225 uczestników (60,1% kobiet), których średni wiek wynosił 38,2 lat (±12,4). Uczestnicy byli obserwowani średnio przez 12,9 lat (±5,4). Okulista ocenił klinicznie podpróbę 150 uczestników, aby potwierdzić samodzielnie zgłoszoną diagnozę jaskry.1
Wartości UPF zdefiniowano przy użyciu systemu klasyfikacji NOVA opracowanego przez Centrum Badań Epidemiologicznych w Zdrowiu i Żywieniu Szkoły Zdrowia Publicznego Uniwersytetu w Sao Paulo w Brazylii. W systemie NOVA UPF definiuje się jako „preparaty przemysłowe wykonane w całości lub w większości z substancji ekstrahowanych z żywności (oleje, tłuszcze, cukier, skrobia i białka), pochodzących ze składników żywności (uwodornione tłuszcze i skrobia modyfikowana) lub syntetyzowanych w laboratoriach z substratów spożywczych lub innych źródeł organicznych (wzmacniacze smaku, barwniki i kilka dodatków do żywności stosowanych w celu nadania produktowi wyjątkowo smacznego).”2
Przykłady filtrów UPF zgodnych z systemem NOVA obejmują między innymi:
- Napoje energetyczne i napoje gazowane
- Destylowane napoje alkoholowe, takie jak whisky, gin, rum, wódka itp.
- Ciasteczka
- Tłuste, słodkie, pikantne lub słone przekąski w opakowaniach
- Gotowe dania z pizzy i makaronów
- Wstępnie przygotowane (pakowane) mięso, ryby i warzywa
- Czekoladki, cukierki i ogólnie słodycze
- Puszkowane, pakowane, suszone (w proszku) i inne zupy błyskawiczne, makarony, sosy, desery, mieszanki napojów i przyprawy
W projekcie SUN spożycie pokarmu mierzono na początku za pomocą 136-elementowego półilościowego kwestionariusza częstotliwości spożycia pokarmu (FFQ), a pomiar powtórzono po 10 latach, aby uwzględnić wszelkie zmiany w diecie uczestnika.
W badaniu oceniającym związek spożycia UPF z jaskrą uczestnicy zostali podzieleni na 4 grupy w zależności od dziennej liczby spożywanych porcji UPF, grupa 1 składała się z osób spożywających 1 porcję lub mniej (n=1004), grupa 2 więcej niż 1 do 3 porcji porcje (n=8237), Grupa 3 więcej niż 3 do 4 porcji (n=4196) i Grupa 4 więcej niż 4 porcje (n=5818).1
Wyniki wykazały, że uczestnicy grupy 4 byli bardziej narażeni na jaskrę (współczynnik ryzyka = 1,84; 95% przedział ufności 1,06–3,21) w porównaniu z uczestnikami grupy 1 (P dla trendu = 0,005). Co więcej, po niezależnej analizie UPF ze słodyczy wykazał znaczne ryzyko jaskry w porównaniu do spożycia kiełbasy, napojów, smażonej żywności, fast foodów i produktów mlecznych.1
W badaniu stwierdzono, że możliwym wyjaśnieniem tych wyników może być wzrost poziomu glukozy we krwi spowodowany większym spożyciem UPF i postawiono hipotezę, że zwiększone spożycie UPF, bogatych w dodatki i sztuczne substancje, może zwiększać poziom stanu zapalnego, co z kolei może zwiększać ryzyko jaskry.
Bibliografia:
-
López-Gil JF, Fernandez-Montero A, Bes-Rastrollo M, Moreno-Galarraga L, Kales SN, Martínez-González MÁ, Moreno-Montañés J. Czy spożycie żywności ultraprzetworzonej wiąże się z większym ryzykiem jaskry? Prospektywne badanie kohortowe obejmujące 19 255 uczestników projektu SUN. Składniki odżywcze. 2024; 16(7):1053. https://doi.org/10.3390/nu16071053
-
System Klasyfikacji Żywności NOVA. Jedzenie, odżywianie i fitness I: Podróż po trawieniu rozpoczyna się od wyborów żywieniowych opracowanych w 2018 r. przez EduChange pod kierunkiem NUPENS w Sao Paulo.