Zdrowie

W badaniu oceniano potencjalną korelację spożycia żywności ultraprzetworzonej ze zwiększoną częstością występowania jaskry

  • 16 kwietnia, 2024
  • 4 min read
W badaniu oceniano potencjalną korelację spożycia żywności ultraprzetworzonej ze zwiększoną częstością występowania jaskry


(Źródło zdjęcia: AdobeStock/vaaseenaa)

Niedawne badanie przeprowadzone na hiszpańskich studentach uniwersytetów wykazało, że osoby spożywające większe ilości ultraprzetworzonej żywności (UPF) są obarczone większym ryzykiem rozwoju jaskry w porównaniu z osobami spożywającymi mniejsze spożycie UPF.

W badaniu wykorzystano dane z Seguimiento Universidad de Navarra (SUN) Projekt przeprowadzony w 1999 r. – duże prospektywne badanie kohortowe skupiające się na absolwentach hiszpańskich uniwersytetów w regionie śródziemnomorskim w celu zidentyfikowania zmiennych związanych ze stylem życia i dietą, które przyczyniają się do różnych chorób, takich jak choroby układu krążenia, choroby psychiczne i nowotwory. Próba liczyła 19 225 uczestników (60,1% kobiet), których średni wiek wynosił 38,2 lat (±12,4). Uczestnicy byli obserwowani średnio przez 12,9 lat (±5,4). Okulista ocenił klinicznie podpróbę 150 uczestników, aby potwierdzić samodzielnie zgłoszoną diagnozę jaskry.1

Wartości UPF zdefiniowano przy użyciu systemu klasyfikacji NOVA opracowanego przez Centrum Badań Epidemiologicznych w Zdrowiu i Żywieniu Szkoły Zdrowia Publicznego Uniwersytetu w Sao Paulo w Brazylii. W systemie NOVA UPF definiuje się jako „preparaty przemysłowe wykonane w całości lub w większości z substancji ekstrahowanych z żywności (oleje, tłuszcze, cukier, skrobia i białka), pochodzących ze składników żywności (uwodornione tłuszcze i skrobia modyfikowana) lub syntetyzowanych w laboratoriach z substratów spożywczych lub innych źródeł organicznych (wzmacniacze smaku, barwniki i kilka dodatków do żywności stosowanych w celu nadania produktowi wyjątkowo smacznego).”2

Warto przeczytać!  Ryzyko karłowatości wyższe wśród dzieci mieszkających na wzgórzach i w górach Indii: badanie | Wiadomości zdrowotne

Przykłady filtrów UPF zgodnych z systemem NOVA obejmują między innymi:

  • Napoje energetyczne i napoje gazowane
  • Destylowane napoje alkoholowe, takie jak whisky, gin, rum, wódka itp.
  • Ciasteczka
  • Tłuste, słodkie, pikantne lub słone przekąski w opakowaniach
  • Gotowe dania z pizzy i makaronów
  • Wstępnie przygotowane (pakowane) mięso, ryby i warzywa
  • Czekoladki, cukierki i ogólnie słodycze
  • Puszkowane, pakowane, suszone (w proszku) i inne zupy błyskawiczne, makarony, sosy, desery, mieszanki napojów i przyprawy

W projekcie SUN spożycie pokarmu mierzono na początku za pomocą 136-elementowego półilościowego kwestionariusza częstotliwości spożycia pokarmu (FFQ), a pomiar powtórzono po 10 latach, aby uwzględnić wszelkie zmiany w diecie uczestnika.

W badaniu oceniającym związek spożycia UPF z jaskrą uczestnicy zostali podzieleni na 4 grupy w zależności od dziennej liczby spożywanych porcji UPF, grupa 1 składała się z osób spożywających 1 porcję lub mniej (n=1004), grupa 2 więcej niż 1 do 3 porcji porcje (n=8237), Grupa 3 więcej niż 3 do 4 porcji (n=4196) i Grupa 4 więcej niż 4 porcje (n=5818).1

Wyniki wykazały, że uczestnicy grupy 4 byli bardziej narażeni na jaskrę (współczynnik ryzyka = 1,84; 95% przedział ufności 1,06–3,21) w porównaniu z uczestnikami grupy 1 (P dla trendu = 0,005). Co więcej, po niezależnej analizie UPF ze słodyczy wykazał znaczne ryzyko jaskry w porównaniu do spożycia kiełbasy, napojów, smażonej żywności, fast foodów i produktów mlecznych.1

Warto przeczytać!  6 najlepszych kremów odstraszających komary zapewniających długotrwałą ochronę

W badaniu stwierdzono, że możliwym wyjaśnieniem tych wyników może być wzrost poziomu glukozy we krwi spowodowany większym spożyciem UPF i postawiono hipotezę, że zwiększone spożycie UPF, bogatych w dodatki i sztuczne substancje, może zwiększać poziom stanu zapalnego, co z kolei może zwiększać ryzyko jaskry.

Bibliografia:
  1. López-Gil JF, Fernandez-Montero A, Bes-Rastrollo M, Moreno-Galarraga L, Kales SN, Martínez-González MÁ, Moreno-Montañés J. Czy spożycie żywności ultraprzetworzonej wiąże się z większym ryzykiem jaskry? Prospektywne badanie kohortowe obejmujące 19 255 uczestników projektu SUN. Składniki odżywcze. 2024; 16(7):1053. https://doi.org/10.3390/nu16071053
  2. System Klasyfikacji Żywności NOVA. Jedzenie, odżywianie i fitness I: Podróż po trawieniu rozpoczyna się od wyborów żywieniowych opracowanych w 2018 r. przez EduChange pod kierunkiem NUPENS w Sao Paulo.


Źródło