Zdrowie

W jaki sposób emulgatory spożywcze zwiększają ryzyko cukrzycy?

  • 27 kwietnia, 2024
  • 3 min read
W jaki sposób emulgatory spożywcze zwiększają ryzyko cukrzycy?


Nowe Delhi: Emulgatory, takie jak guma ksantanowa i guma guar, które poprawiają wygląd, smak, konsystencję i okres przydatności do spożycia lodów, ciastek, jogurtów i majonezu, również mogą zwiększać ryzyko cukrzycy, stwierdzili w czwartek eksperci.

Od dawna wiadomo, że te dodatki do żywności są bezpieczne w ograniczonych ilościach, obecnie stają się czynnikami ryzyka różnych problemów zdrowotnych, takich jak rak piersi i prostaty.

Teraz 14-letnie francuskie badanie opublikowane w czasopiśmie „The Lancet Diabetes & Endocrinology” wykazało, że powszechnie znane emulgatory mogą zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Jak wynika z badania, do emulgatorów zwiększających ryzyko cukrzycy zaliczają się karageny (ryzyko zwiększone o 3% na każde zwiększenie dawki o 100 mg na dzień); fosforan trójpotasowy (15% zwiększone ryzyko przy każdym zwiększeniu dawki o 500 mg na dzień); estry mono- i diacetylowinowego mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (4% zwiększone ryzyko na każde zwiększenie dawki o 100 mg na dzień); cytrynian sodu (4% zwiększone ryzyko przy zwiększeniu dawki o 500 mg na dzień); guma guar (11% zwiększone ryzyko przy zwiększeniu dawki o 500 mg dziennie); guma arabska (3% zwiększone ryzyko na każde zwiększenie dawki o 1000 mg dziennie) i guma ksantanowa (8% zwiększone ryzyko na każde zwiększenie dawki 500 mg na dzień).

Warto przeczytać!  Palenie powiązane ze zwiększoną ilością tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej

Według ekspertów te dodatki do żywności zmieniają mikroflorę jelitową, powodując stany zapalne i prowadząc do cukrzycy.

„Badania wyjaśniają, że długotrwałe stosowanie tych emulgatorów może powodować działania niepożądane, takie jak zaburzenie mikroflory jelitowej. Kiedy tak się dzieje, następuje wzrost insulinooporności i jest to prawdopodobny mechanizm” – powiedział IANS M. Wali, starszy konsultant na Wydziale Lekarskim szpitala Sir Ganga Ram Hospital.

„Emulgatory są ogólnie uważane za bezpieczne i stwierdzono, że niektóre emulgatory, takie jak guma ksantanowa, u niektórych osób badanych obniżały nawet poziom cukru na czczo i po posiłku, a także cholesterol” – Tushar Tayal, konsultant ds. chorób wewnętrznych, szpital CK Birla, Gurugram

Jednak ich związek z cukrzycą i innymi chorobami wynika z „zmian w mikroflorze jelitowej” – wyjaśnił, zauważając, że najprostszym sposobem uniknięcia choroby „jest unikanie spożywania pakowanych produktów spożywczych”.

Emulgatory to dodatki do żywności, które pomagają wymieszać dwie substancje, które zwykle rozdzielają się po połączeniu (np. olej i woda). Są one szeroko stosowane przez producentów żywności w celu poprawy tekstury i umożliwienia dłuższego okresu przydatności do spożycia różnych ultraprzetworzonych produktów spożywczych.

Warto przeczytać!  Rewolucyjna diagnostyka raka prostaty dzięki patologii 3D i głębokiemu uczeniu się

Rakesh Kumar Prasad, konsultant ds. diabetologii i endokrynologii w szpitalu Fortis w Noida, powiedział IANS, że „emulgatory mogą bezpośrednio modulować skład i funkcję mikroflory jelitowej, powodując wtargnięcie mikroflory i przewlekłe zapalenie jelit o niewielkim nasileniu, zaostrzając w ten sposób zaburzenia metaboliczne, a także predysponując do na kilka chorób, takich jak nadciśnienie, otyłość, cukrzyca i inne zaburzenia kardiometaboliczne”.

Najnowsze badanie dotyczy wysokiego wskaźnika cukrzycy na świecie i w Indiach. Według danych ICMR ogólną częstość występowania cukrzycy w Indiach szacuje się na 11,4%, a stan przedcukrzycowy na 15,3%.

Lekarze zauważyli, że zagrożone są osoby regularnie jedzące żywność przetworzoną lub żywność zawierającą dodatki w postaci emulgatorów, zalecając im unikanie żywności przetworzonej.

Przeczytaj także: Lekarze z Pune usuwają kawałki kurkumy, które utworzyły warstwy w płucach starszego mężczyzny


Źródło