Nauka i technika

W trudnych czasach: Minimalizuj ilość odpadów, maksymalizuj genetykę poprzez zarządzanie

  • 14 kwietnia, 2023
  • 7 min read
W trudnych czasach: Minimalizuj ilość odpadów, maksymalizuj genetykę poprzez zarządzanie


Ponieważ konsumenci preferują wołowinę premium, producenci bydła powinni priorytetowo traktować genetykę i żywienie — nawet w trudnych czasach. Zdjęcie dzięki uprzejmości Certified Angus Beef
Genetyka-RFP-041723

Ranczo przynosi korzyści, ale to nie tylko „słońce i tęcze”. Biorąc pod uwagę suszę i wysokie koszty nakładów, konieczne jest podejmowanie ostrych decyzji w zakresie zarządzania, aby utrzymać czarny atrament na dolnej linii.

Dusty Abney, specjalista ds. żywienia bydła mięsnego w firmie Cargill Animal Nutrition, skupił się na tym, aby wiedzieć, co ograniczać, a co robić dalej, podczas swojej sesji Cattlemen’s College na konwencji Cattle Industry Convention 2023.

„Łatwo jest po prostu wyjść i powiedzieć:„ Co mogę wyciąć? A w tym środowisku, z rodzajem produkcji, jakiego wymagamy od tego bydła i pieniędzmi, które wydajemy na genetykę, myślę, że to poważny błąd” – powiedział Abney.



Nawet przy rosnących cenach w przypadku mięsa konsumenci nadal kupują wysokiej jakości wołowinę. Dlatego przestrzegał przed zmniejszaniem byczego budżetu. Inwestycje w lepszą genetykę wciąż mogą się opłacić.

Przy zakupie buhajów, dodana wartość tuszy pomaga zwiększyć wskaźnik akceptacji cieląt z Certyfikowanej Wołowiny Angus, co udowodniło, że dodaje premie. Aby pomóc w wyborze byków w tym sezonie sprzedaży, nabywcy byków Angus mogą szukać logo Targeting the Brand w katalogach sprzedaży. Logo oznacza, że ​​byk ma minimalną oczekiwaną różnicę potomstwa (EPD) dla marmurkowatości +0,65 i indeks wartości siatki Angusa ($G) +55 lub wyższy.



Dowód jest w danych.

Dane o tuszach zidentyfikowanych przez reproduktorów z ponad 8600 wpisów w bazie danych American Angus Association pokazują, że wartości EPD są minimalnymi progami do osiągnięcia średnio 50% akceptacji CAB. Ale same liczby tego nie załatwią.

Warto przeczytać!  Rosnący popyt na spersonalizowaną medycynę napędza sektor

„Jeśli zainwestujesz w genetykę i nie zainwestujesz w swój program żywieniowy, twoje zwierzęta nigdy nie ujawnią pełnego potencjału genetycznego” – powiedział Abney.

W czasie suszy producenci bydła powinni oceniać suplementy mineralne na podstawie badań jakości paszy i innych dostępnych pasz. Zdjęcie dzięki uprzejmości Certified Angus Beef
Genetyka-RFP-041723-1

UCZYŃ ŻYWIENIE PRIORYTETEM
Począwszy od byka zakupionego w tym sezonie sprzedaży byków, po urodzone cielęta i zatrzymane w tym roku jałówki, żywienie powinno znajdować się na szczycie listy zarządzania.

Abney powiedział, że „robienie tego, co trzeba” w czasach wysokich kosztów operacyjnych ma sens, ale nie powinno stać się wymówką. Implikacje programowania płodu mówią, że decyzje żywieniowe dotyczące hodowanych samic wpływają na stado krów w perspektywie krótko- i długoterminowej.

„Jeśli ją oszukasz, ona oszuka ciebie” – powiedział Abney. „Krowa nigdy nie ma dnia wolnego, a to, co jej zapewniamy z dopłat iz naszej bazy paszowej, wpływa na nią i jej cielę”.

To, czym i jak karmisz krowę, ma znaczenie, więc Abney sugeruje stworzenie planu żywieniowego. Weź pod uwagę pozyskiwanie składników, infrastrukturę i równowagę składników odżywczych w stosunku do wymagań. Następnie spójrz na proces karmienia: ilość, czas i sposób karmienia. Dietetycy mogą udzielić kluczowych porad na temat „co i jak” osiągnąć zamierzone korzyści, poprawić zdrowie stada i ogólną rentowność.

Patrząc konkretnie na scenariusz suszy, Abney zwróciła uwagę na pierwszy krok w zrozumieniu, co jest dostępne dla krów do spożycia. Aby żwacze działały, krowy potrzebują więcej niż 1% paszy objętościowej w przeliczeniu na suchą masę. Uzupełnij to energią, taką jak kukurydza, wywar gorzelniczy lub całe nasiona bawełny, w zależności od wymagań żywieniowych.

Warto przeczytać!  Exotropia, Czynniki ryzyka esotropii obejmują duplikacje genetyczne na chromosomach

Zaspokojenie tych potrzeb w zakresie białka i energii jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania żwacza.

— Jeśli żwacz nie jest szczęśliwy, nikt nie jest szczęśliwy — powiedział Abney. „Musimy więc uszczęśliwiać te robaki (drobnoustroje żwacza), aby mogły nakarmić krowę”.

Rosnące koszty nakładów na ranczo powodują pokusę zakupu najtańszego dostępnego siana. Jeśli tak, wykorzystaj to najlepiej, zamawiając test jakości paszy, aby poznać procentową zawartość białka surowego i względną wartość odżywczą. Następnie uzupełnij w razie potrzeby.

Produkcja wysokiej jakości wołowiny wymaga suplementacji składników mineralnych. Ale przez suszę ten dodatek może się znacznie różnić. Wyniki testów paszy i inne oceny paszy mogą wskazać, gdzie należy dostosować wkład mineralny, aby uzyskać lepsze wyniki finansowe.

Zastanawiasz się, gdzie sensowne byłoby ograniczenie wydatków? Jeśli badania pasz i pasz wykażą przekonujący powód finansowy, można zrezygnować z jonoforów i implantów u cieląt i roczniaków. Oprócz pominięcia tych zwykle zalecanych technologii należy pamiętać, że podstawowe praktyki zdrowotne stada, takie jak szczepienia, odrobaczanie i zwalczanie much, powinny być kontynuowane i traktowane priorytetowo.

Ponieważ konsumenci preferują wołowinę premium, producenci bydła powinni priorytetowo traktować genetykę i żywienie — nawet w trudnych czasach. Zdjęcie dzięki uprzejmości Certified Angus Beef
Genetyka-RFP-041723

MINIMALIZUJ ODPADY PASZY
Lepszym rozwiązaniem może być zbadanie, co się marnuje. Abney powiedział, że dobrze zarządzane zakłady mogą ucierpieć z powodu 5-10% strat paszy dziennie, w zależności od rodzaju składnika i sposobu podawania.

Warto przeczytać!  Astronomowie odkrywają enigmatyczną kosmiczną eksplozję

Koszt paszy/składnika: 300 USD za tonę
skurcz o 15%.
Rzeczywisty koszt paszy/składnika wynosi ~352,94 USD za tonę

300 USD ÷ 0,85 = 352,94 USD
Oprócz dostarczania paszy Abney sugeruje przyjrzenie się odpadom siana, w tym rodzajowi paszy.

Badanie przeprowadzone przez University of Missouri w 2015 r. dotyczące odpadów siana z kostrzewy według typu podajnika w belach wykazało 19,2% strat w przypadku otwartych słojów, 13,6% w przypadku tych z dolnym arkuszem i 8,9% w przypadku konstrukcji stożkowych.

Właściwe przechowywanie siana pomaga również zmniejszyć ilość odpadów, powiedział Abney. Zakiszane pasze są podatne na straty w wyniku złej fermentacji lub narażenia na działanie powietrza po fermentacji.

PLANOWANIE NA GORSZE
Określenie, jak i czym karmić przy jednoczesnym ograniczeniu odpadów, wymaga planu. To nie kończy się na karmieniu, powiedział Abney.

Zasugerował, aby stworzyć ogólny plan na wypadek stresujących sytuacji, takich jak susza i wysokie koszty nakładów. Zarządzając tym, czym można zarządzać i badając konsekwencje podejmowanych decyzji, można najlepiej ukierunkować pozytywne wyniki.

„Musimy upewnić się, że nie poddamy się paraliżowi analitycznemu, w którym po prostu czekamy, aż wydarzy się coś innego” — powiedział Abney. „Niepodjęcie decyzji to wciąż decyzja”.

Podejmowanie trudnych decyzji przy jednoczesnym zarządzaniu zasobami w celu zaspokojenia potrzeb żywieniowych stada przynajmniej wymaga skupienia. Kiedy te sprawy komplikują warunki, na które nie mamy wpływu, ostrzejsze zarządzanie może nadal przynieść korzyści na ranczo.

Z drugiej strony brak koncentracji na zyskach w górnej części cyklu na rynku bydła będzie miał większy wpływ na późniejszą część tego cyklu.

„Jeśli podejmujesz marnotrawne decyzje, a te decyzje wracają, by nas prześladować”, powiedział Abney, „to nie będzie to w czasach, gdy ceny są dobre”.

Więcej podobnych, dotknij tematu


Aktualności




Źródło