Gotowanie

Warstwowa sałatka na Boże Narodzenie. Efektowne sałatki na świąteczny stół [PRZEPISY]

  • 21 grudnia, 2022
  • 4 min read
Warstwowa sałatka na Boże Narodzenie. Efektowne sałatki na świąteczny stół [PRZEPISY]

Efektowne sałatki na świąteczny stół to sałatki warstwowe. Zobacz sprawdzone przepisy na sałatki, które nie tylko cieszą oko, ale obłędnie smakują. Nie może ich zabraknąć na bożonarodzeniowym stole.

  • Sałatka warstwowa z jajkami, tuńczykiem, kukurydzą, serem i ogórkami
  • Sałatka warstwowa z kurczakiem, pieczarkami, przyprawą gyros, warzywami i serem
  • Warstwowa sałatka śledziowa na święta Bożego Narodzenia. Smakuje obłędnie i dobrze wygląda
  • Warstwowa sałatka z łososiem i serem pleśniowym
Sałatka warstwowa z jajkami, tuńczykiem, kukurydzą, serem i ogórkami.
Sałatka warstwowa z jajkami, tuńczykiem, kukurydzą, serem i ogórkami. Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska

Składniki na sałatkę:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 200 g sera żółtego
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1  łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Składniki na na sos do sałatki:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz

Wykonanie sałatki warstwowej:
Wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą, dopraw solą i pieprzem.
Białka jajek oddziel od żółtek. Na dno przeźroczystej miski zetrzyj białka jajek, na tarce o grubych oczkach. Na białkach ułóż odsączony z zalewy groszek, następnie odsączonego tuńczyka, później odsączoną kukurydzę, na to ułóż pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Następnie ułóż starty na grubych oczkach ser żółty. Na ser wylej przygotowany wcześniej sos. Na wierzch zetrzyj żółtka i posyp posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Smacznego!
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

  • duży słoik pieczarek marynowanych 
  • puszka zielonego groszku 
  • 4 ziemniaki 
  • 4 marchewki 
  • czerwona papryka 
  • jeden podwójny filet z kurczaka 
  • 4 jajka 
  • 100 g żółtego sera 
  • mały słoik majonezu 
  • przyprawa gyros 
  • pęczek szczypiorku 
  • sól 
  • pieprz 
  • oliwa

 
 
Wykonanie
Umyj piersi kurczaka, pokrój w drobną kostkę, dopraw przyprawą gyros i usmaż na rozgrzanej oliwie. Ziemniaki i marchew obierz i ugotuj do miękkości. Odstaw do wystygnięcia. Jajka ugotuj na twardo i także pozostaw do wystygnięcia. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek posiekaj, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.  
W dużej salaterce wykładaj kolejno: ser starty na tarce o grubych oczkach, groszek odsączony z zalewy, majonez, jajka starte na tarce o grubych oczkach, pierś kurczaka, majonez, paprykę, ziemniaki starte na tarce, majonez i marchew utartą na tarce. Na wierzch poukładaj całe pieczarki i posyp posiekanym szczypiorkiem. Gotową sałatkę odstaw na parę godzin do lodówki.  
Przepis Andżeliki Knop

Warstwowa sałatka śledziowa na święta Bożego Narodzenia.
Warstwowa sałatka śledziowa na święta Bożego Narodzenia.

Składniki

  • 5 śledzi a’la Matjas
  • 150 g majonezu
  • 40 g cebuli
  • 120 g ogórków konserwowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 120 g ziemniaków
  • 120 g buraków
  • 3 jajka ugotowane na twardo

Wykonanie
Filety śledziowe umyć i zalać zimną wodą. Wymoczyć przez 60 minut i następnie pokroić w kostkę. Buraki, ziemniaki oraz jajka ugotować i następnie obrać. Cebulę, ogórki, ugotowane i ostudzone buraki oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Jajka zetrzeć na tarce.
Na dnie naczynia układać kolejno: buraki, śledzie, majonez, cebulę, ogórki i ziemniaki. Przykryć majonezem, a następnie układać kolejne warstwy buraków, jajka i majonezu. Całość można posypać drobno posiekanym koperkiem lub startym na drobnych oczkach serem żółtym.
Źródło przepisu i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy

Warstwowa sałatka z łososiem i serem pleśniowym.
Warstwowa sałatka z łososiem i serem pleśniowym. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 300 g łososia wędzonego (filet lub plastry)
  • 150 g sera pleśniowego typu blue, np. Lazur
  • 1 słoik ogórków kiszonych Krakus
  • 1 średnia sałata lodowa
  • 2 czerwone papryki
  • 400 g kukurydzy z puszki/słoika
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
Warto przeczytać!  Pomysły na drugie śniadanie. Lunchbox do szkoły i pracy - 12 pysznych przepisów do pudełka

Wykonanie:
Sałatę, paprykę pokrój w kostkę. Wymieszaj majonez, jogurt, starty czosnek, koper. Dopraw do smaku.
Na dno misy ułóż wymieszaną sałatę z 1/2 szczypiorku, paprykę i 2/3 sosu majonezowo-jogurtowego.
Następnie pokrojone jajka, kukurydzę, pokrojone według upodobań ogórki oraz resztę sosu. Na wierzch wyłóż pokrojoną rybę i pokruszony ser.
Sałatkę podawaj schłodzoną.

Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl

Materiały promocyjne partnera

Źródło