Zdrowie

Według gastroenterologa, czego *nie* jeść

  • 11 czerwca, 2024
  • 6 min read
Według gastroenterologa, czego *nie* jeść


Każdy, kto cierpi na zespół jelita drażliwego (IBS), zna trudy, jakie wiążą się ze zjedzeniem niewłaściwej rzeczy: skurcze, wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia, biegunka i mnóstwo wycieczek do łazienki. (Zabawa, prawda?!)

Często może być trudno wskazać *dokładnie* jedzenie lub pokarmy, które zjadłeś, które spowodowały takie samopoczucie, co sprawia, że ​​wyzwaniem jest zapobieganie takim powtarzającym się wydarzeniom.

Czy ściągawka zawierająca listę wszystkich produktów, których należy unikać, jeśli cierpisz na IBS, nie byłaby pomocna? Tak pomyślałem i poszukałem trochę, rozmawiając z kilkoma lekarzami i dietetykami, aby znaleźć najgorsze pokarmy na IBS. Niestety, oficjalna lista nie istnieje, ponieważ sytuacja każdego z nas jest inna – w końcu istnieje kilka rodzajów IBS – i nie ma jednego sposobu leczenia, który byłby skuteczny dla wszystkich.

To powiedziawszy, istnieją pewne wyraźne czynniki wyzwalające IBS, od których warto trzymać się z daleka, mówi gastroenterolog z Nowego Jorku i WH doradca lek. Samantha Nazareth. Te ultraprzetworzone produkty spożywcze, sztuczne słodziki i napoje gazowane (sprawdź pełną listę poniżej) mogą powodować zaostrzenia IBS i powodować uczucie meh.

Warto więc poeksperymentować i wyeliminować niektóre produkty ze swojej diety i zobaczyć, jak się będziesz czuć. Ale idź powoli! Doktor Nazareth zaleca: „Rozpocznij wprowadzanie jednej zmiany na raz i sprawdzaj objawy po dwóch–trzech tygodniach. Czasami ludzie dokonują wielu zmian na raz, czują się lepiej i nie są pewni, która zmiana pomogła!’

Czy dieta o niskiej zawartości FODMAP może pomóc w leczeniu IBS?

To może być warte wypróbowania. FODMAP to akronim oznaczający fermentowalne oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole.

Warto przeczytać!  Co to jest okres okołomenopauzalny i jak zachować energię

Diety Low-FODMAP skupiają się na unikanie pokarmy zawierające wymienione wcześniej składniki, a następnie powoli wprowadzaj je ponownie do swojej rutyny, aby sprawdzić, które pokarmy sprawiają Ci najwięcej problemów.

„Na krótką metę może złagodzić objawy gazów i wzdęć” – mówi dr Nazareth. „Ale unikanie wszystkich FODMAP nie jest rozwiązaniem długoterminowym. Błonnik jest korzystny dla mikrobiomu jelitowego i należy unikać wielu pożywnych produktów spożywczych zawierających błonnik, jeśli stosuje się dietę o niskiej zawartości FODMAP”. W razie wątpliwości (i aby uzyskać najbardziej spersonalizowaną poradę), skontaktuj się ze swoim lekarzem lub pracownikiem służby zdrowia, który może wydać zalecenia w oparciu o dominujące objawy ze strony przewodu pokarmowego i historię choroby.

Aczy są jakieś pokarmy, które mogą złagodzić objawy IBS?

Powtórzę jeszcze raz: nie jest to sytuacja uniwersalna. Jednak niektóre z najlepszych pokarmów dla IBS obejmują żywność o niskiej zawartości FODMAP. Gotowane warzywa są zwykle łatwiej strawne niż surowe, sugeruje dr Nazareth. Ponadto możesz spróbować dodać do swojej rutyny herbatę miętową jako środek wspomagający trawienie. Zwiększenie spożycia błonnika również może być dobrym pomysłem, chociaż „wprowadzając błonnik, należy zacząć od małych jego ilości” – mówi dr Nazareth. Rozsądnie jest także zwiększyć ilość wypijanej codziennie wody.

Zasadniczo nie ma niezawodnego przepisu na najlepsze i najgorsze pokarmy dla IBS, które można włączyć lub wyeliminować z diety. Zamiast tego ważne jest, aby poświęcić trochę czasu na poznanie, co działa (a co nie działa). Ty. Śledź wszystko, co jesz i pijesz w ciągu dnia, notując, jak się czujesz później. Porozmawiaj z lekarzem lub specjalistą.

Warto przeczytać!  FDA przyznaje przełomowe oznaczenie urządzenia platformie AI do klasyfikacji raka skóry

Cel: Znajdź pokarmy wywołujące objawy IBS i unikaj ich te tyle, ile możesz, kontynuując spożywanie pokarmów, które nie mają na ciebie negatywnego wpływu.

Poznaj eksperta: Samantha Nazareth, MD, FACG jest gastroenterologiem mieszkającym w Nowym Jorku. Posiada podwójne certyfikaty z zakresu chorób wewnętrznych i gastroenterologii. Jest także członkiem Zdrowie kobiet Rada doradcza.

Ultra przetworzona żywność

frytki wysypujące się z otwartej torby

FuatKose//Obrazy Getty’ego

„Jeśli masz skłonność do zaparć, przetworzona żywność (ciasteczka i frytki) oraz produkty z białej mąki (ciasta, pieczywo) mogą pogorszyć zaparcia” – mówi dr Nazareth.

Ponadto pakowane przekąski, słodycze i inna wysoko przetworzona żywność często zawierają dużo dodanych cukrów, tłuszczów i soli, a także nierozpoznawalne składniki, które mogą zakłócać pracę jelit. Najlepiej jest ich całkowicie unikać, szczególnie jeśli okaże się, że te pokarmy wywołują objawy zaparcia IBS.


Napoje gazowane

reflektor ze szkła wodnego

Obrazy ATU//Obrazy Getty’ego

Radzisz sobie z dużą ilością wzdęć? Najlepiej pominąć wszystko, co zawiera bąbelki, na przykład wodę gazowaną i napoje gazowane.

„Musowanie napojów gazowanych może powodować wzdęcia” – mówi dr Nazareth. Nieidealny.


Mleczarnia

asortyment najpopularniejszych produktów mlecznych na białym tle

fcafotodigital//Obrazy Getty’ego

Mleko, ser i lody zawierające laktozę mogą powodować gazy, wzdęcia i biegunkę u osób nietolerujących laktozy

To oczywiste, ale wiele osób cierpiących na IBS uważa, że ​​nabiał jest źródłem dyskomfortu i czynnikiem wywołującym objawy.

Warto przeczytać!  Nauka twierdzi, że kołysanie do snu działa: oto jak zrobić to dobrze | Wiadomości dotyczące stylu życia

Sztuczne słodziki

Substytuty cukru, powszechnie występujące w bezcukrowych przekąskach i cukierkach, mogą powodować spustoszenie w przewodzie pokarmowym, ponieważ są trudne do prawidłowego trawienia przez żołądek.

Zwróć uwagę, a znajdziesz je w innych produktach spożywczych, które prawdopodobnie jesz na rynku – sosach sałatkowych, przyprawach i napojach. Zerknij na etykiety wartości odżywczych, aby sprawdzić kilka typowych winowajców: aspartam, sacharyna, sukraloza i wszelkie składniki kończące się na „-ol” (tj. sorbitol i ksylitol).


Niektóre owoce i warzywa

czerwone jabłko z ugryzieniem

eli_asenova//Obrazy Getty’ego

Podczas gdy Ty móc myślisz, że nie ma czegoś takiego jak za dużo świeżych produktów (jedno jabłko dziennie, amirite?), tak nie jest w przypadku osób z IBS. Doktor Nazareth sugeruje, że zbyt dużo błonnika w skórkach owoców lub warzyw może prowadzić do zaostrzenia IBS. Ponadto mnóstwo owoców i warzyw zawiera mnóstwo FODMAP.


Kofeina

kubki z napojami

wirusowy//Obrazy Getty’ego

„Zaleciłbym osobom cierpiącym na IBS, jeśli to możliwe, unikanie dużych ilości kofeiny” – mówi dr Nazareth. Regularne ograniczenie spożycia herbaty, napojów gazowanych, czekolady i kawy może potencjalnie pomóc zminimalizować objawy i lepiej radzić sobie z biegunką związaną z IBS.


Smażone i tłuste potrawy

kosze krążków cebulowych, frytek i paluszków serowych

LauriPatterson//Obrazy Getty’ego

Ponieważ smażone potrawy pochłaniają więcej tłuszczu, na którym są przyrządzane, niż potrawy pieczone lub grillowane, mogą powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe.


Więcej przydatnych zasobów dotyczących IBS…


Źródło