Zdrowie

Według nowego badania najlepsza dieta dla zdrowia mózgu

  • 1 maja, 2024
  • 5 min read
Według nowego badania najlepsza dieta dla zdrowia mózgu


Tu na Dobrze się odżywiaćod początku naszej działalności promujemy zalety zdrowej, zbilansowanej diety. Dostarczanie pełnego zakresu niezbędnych składników odżywczych z pożywienia, gdy tylko jest to możliwe, jest ważne na wielu poziomach – od ogólnego stanu zdrowia po zapobieganie chorobom.

A teraz badanie opublikowane 1 kwietnia 2024 roku sugeruje, że jest to również ważne dla zdrowia mózgu.

Jak przeprowadzono to badanie?

Na potrzeby tego badania naukowcy wykorzystali informacje z brytyjskiego Biobanku, dużej biomedycznej bazy danych i zasobów badawczych w Wielkiej Brytanii. W sumie uwzględniono 181 990 uczestników, których średni wiek wynosił 71 lat; 57% stanowiły kobiety.

Naukowcy zidentyfikowali cztery naturalnie rozwinięte (w przeciwieństwie do przypisanych) typów wzorców odżywiania, zwane „podtypami”. Podtyp 1 wykazywał większą preferencję dla owoców, warzyw i żywności białkowej, ale mniejszą preferencję dla skrobi – co było zgodne z „wzorem diety bezskrobiowej lub o obniżonej zawartości skrobi”.

Podtyp 2 wykazywał silniejszą preferencję dla owoców i warzyw, jednocześnie wykazując mniejszą preferencję dla żywności białkowej – podobnie jak w przypadku „wegetariańskiego wzorca diety”.

Podtyp 3 wykazywał większą preferencję dla przekąsek i pokarmów białkowych, ale mniejszą preferencję dla owoców i warzyw – co jest uważane za „wzorzec diety wysokobiałkowej i ubogiej w błonnik”.

Warto przeczytać!  Czy Twoje serce jest zdrowe? Sprawdź te objawy, aby przewidzieć i zapobiec ryzyku chorób układu krążenia | Zdrowie

Podtyp 4 wykazywał zrównoważone preferencje we wszystkich kategoriach żywności – co jest uważane za „zbilansowany wzorzec żywieniowy”.

Następnie każdego uczestnika badania przypisano do jednego z podtypów na podstawie informacji o diecie zawartych w tabeli Biobanku.

Badacze pobrali także z Biobanku informacje dotyczące:

  • Zdrowie psychiczne – w tym objawy lękowe i depresyjne, cierpienie psychiczne, doświadczenia psychotyczne, samookaleczenia, traumy i dobre samopoczucie
  • Testy funkcji poznawczych
  • Badania krwi — od lipidów i aminokwasów po liczbę czerwonych i białych krwinek oraz markery stanu zapalnego
  • MRI mózgu
  • Choroby mózgu – choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, choroba afektywna dwubiegunowa, schizofrenia, depresja, próby samobójcze, a także udar niedokrwienny mózgu i choroby układu krążenia

Przeprowadzono kilka różnych analiz statystycznych dla wszystkich zmiennych, aby znaleźć korelacje między podtypami odżywiania uczestników a zdrowiem mózgu.

Co pokazuje to badanie?

Naukowcy zaobserwowali, że osoby o określonych preferencjach żywieniowych i wzorcach odżywiania wykazywały odrębne wzorce cech MRI mózgu. Ustalili, że te różne wzorce strukturalne mózgu mogą odgrywać ważną rolę w kształtowaniu funkcji poznawczych i wyników w zakresie zdrowia psychicznego.

Innymi słowy, wybory żywieniowe mogą prowadzić do zmian strukturalnych w mózgu, które wpływają na funkcje poznawcze i zdrowie psychiczne.

Warto przeczytać!  Choroba Alzheimera: czy granat może pomóc w leczeniu choroby Alzheimera |

Co ciekawe, podtyp 2 – wegetariańskie i wegańskie wzorce odżywiania – był powiązany z gorszym stanem zdrowia psychicznego i mózgu. Autorzy badania zauważają, że podtyp ten wykazywał większą podatność genetyczną na zaburzenia zdrowia psychicznego. Ostrzegają, że nie twierdzą, że istnieje związek przyczynowy – jedynie że ich dane pokazują korelację między tym typem odżywiania a zaburzeniami zdrowia psychicznego.

Podtyp 3 – dieta bogata w białko i uboga w błonnik – uzyskała najniższe wyniki w zakresie dobrostanu spośród czterech podtypów.

Podtyp 4, który stosował zbilansowaną i zdrową dietę, miał mniej problemów ze zdrowiem psychicznym i wyższy wynik w zakresie dobrostanu niż inne podtypy. Sugeruje to, że zdaniem autorów badania zróżnicowane i zbilansowane spożycie żywności dostarczającej składników odżywczych ze wszystkich grup żywności może wiązać się z lepszym zdrowiem psychicznym.

Wyniki badania wykazały również, że zbilansowany, zdrowy sposób odżywiania (podtyp 4) został powiązany z większą objętością istoty szarej w mózgu. Zasadniczo mieli większe mózgi.

Jak to się ma do prawdziwego życia?

Badanie to sugeruje, że samo przestrzeganie zdrowej diety obejmującej szeroką gamę produktów ze wszystkich grup żywności może być najzdrowszym sposobem odżywiania się dla zdrowia mózgu. Może to wynikać z tego, że jeśli unikasz całych grup produktów spożywczych, trudniej jest uzyskać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, których potrzebuje Twój organizm i mózg.

Warto przeczytać!  Naukowcy odkrywają nowe podejście do walki z chłoniakiem grudkowym

Wcześniej informowaliśmy, że ćwiczenia fizyczne są również powiązane z większym i zdrowszym mózgiem. Włączenie takich czynności, jak medytacja, regularny sen i uczenie się nowych umiejętności sprawi, że Twój mózg również będzie ostry.

Wiemy również, że określone pokarmy wspierają zdrowie mózgu, w tym kwasy omega-3 (występujące w tłustych rybach, takich jak łosoś), warzywa liściaste, jagody i orzechy włoskie.

Konkluzja

Niezależnie od tego, jaki styl odżywiania się preferujesz, ważne jest, aby jeść różnorodne produkty, aby zapewnić sobie wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jeśli ograniczasz lub unikasz jakiejkolwiek grupy produktów spożywczych, mądrze jest skonsultować się z zarejestrowanym dietetykiem, aby upewnić się, że otrzymujesz potrzebne składniki odżywcze. Uzupełnij swoją zdrową, zbilansowaną dietę różnorodnymi zajęciami i odpoczynkiem, a będziesz na dobrej drodze do zdrowszego mózgu.


Źródło