Wegańska para odwiedziła 100 krajów, aby pokazać, że podróże oparte na roślinach są możliwe wszędzie
To właśnie w szkole średniej Oskar i Dan po raz pierwszy złapali bakcyla podróżowania. Szwedzka para, która ma teraz 26 lat i jest ze sobą od ośmiu lat, oszczędzała swoje oszczędności i pensje z dorywczych prac, by jeździć na małe wycieczki po Europie.
Od tego czasu ich podróże przebyły długą drogę. Przeszli na weganizm w 2017 roku i mogą być pierwszą parą roślinną, która kiedykolwiek odwiedziła 100 krajów.
Podróżowanie jako weganin może być zniechęcające. Podczas gdy żywność pochodzenia roślinnego zyskuje na popularności na całym świecie, a niektóre kraje domyślnie spożywają głównie żywność bezzwierzęcą, może być trudno wiedzieć na pewno, jakie masz opcje w miejscu docelowym.
Oskar i Dan są tutaj, aby rozwiać wszelkie wątpliwości. Przez wiele lat podróżowania opracowali kilka strategii, aby jak najlepiej wykorzystać nawigację po świecie jako weganie. rozmawiali z Wiadomości roślinne (PBN), aby zaoferować swoje wskazówki, historie i najlepsze kraje do odwiedzenia.
Najlepsze kraje do odwiedzenia jako weganin
„Jedzenie to oczywiście ogromna część podróży” — mówią. „To, co ludzie jedzą w różnych regionach i kulturach, może wiele powiedzieć o miejscu i jego historii, a to, co wkładamy do naszych brzuchów, jest silnym łącznikiem społecznym”.
Według pary istnieją dwa rodzaje krajów przyjaznych weganom. Są kraje, które mają naturalną lokalną kuchnię przyjazną weganom i takie, w których rośnie ruch wegański.
„Kraje, przez które najłatwiej podróżować, to te, które są przyjazne weganom z obu powodów, ponieważ pozwalają spróbować wielu autentycznych lokalnych potraw, a jednocześnie od czasu do czasu zjeść „międzynarodowe wegańskie jedzenie typu restauracyjnego”.
Mówi się, że najlepsze kraje w tej kategorii znajdują się w Azji Południowo-Wschodniej. Tajlandia, Wietnam, Malezja, Singapur i niektóre części Indonezji oferują szeroką gamę kuchni roślinnych. Poza tym Tajwan, Zjednoczone Emiraty Arabskie i Meksyk oferują mieszankę lokalnych i międzynarodowych opcji wegańskich. Para poleca również Europę Zachodnią i Amerykę Północną – chociaż tamtejsza kuchnia nie jest przyjazna dla wegan w tych miejscach, istnieje tam szybko rozwijający się ruch roślinny.
Wskazówki dotyczące podróży wegańskich
Aby jak najlepiej wykorzystać swoją podróż, Oskar i Dan zalecają pobranie aplikacji HappyCow. Aplikacja pozwala poznać lokalne wegańskie i przyjazne weganom restauracje w krajach na całym świecie. Para opisuje HappyCow jako „ratującą życie”, ponieważ pozwala im znaleźć najlepsze restauracje roślinne tam, gdzie się znajdują.
„W większości krajów, jeśli w HappyCow lub Google Maps nie ma opcji, staramy się szukać chińskich, tajskich, a w niektórych przypadkach koreańskich restauracji” – mówią. „Pierwsza opcja prawdopodobnie będzie miała tofu, a jeśli nie, przynajmniej będą mieli aromatyczne dania warzywne. W tajskich restauracjach prawie zawsze można zrobić warzywne curry, a jeśli masz szczęście, znajdziesz koreańską restaurację, która zrobi bibimbap z tofu. Ten ostatni był naszym celem w Uzbekistanie, który przyciąga wielu koreańskich ekspatów i turystów”.
W ciągu wielu lat podróży para zdała sobie sprawę, że drogie hotele często mają lepsze opcje wegańskie.
„W miejscach, gdzie jest więcej zachodnich turystów, takich jak Malediwy, Turcja, Bahamy i Boliwia, nasze luksusowe kurorty były hitami, jeśli chodzi o otrzymywanie półodżywczych posiłków wegańskich” – mówią.
Jedną z czynności, którą Oskar i Dan starają się robić, jeśli to możliwe, są lekcje gotowania w dowolnym kraju, w którym się znajdują. Dzięki temu mogą dowiedzieć się więcej o lokalnych potrawach i sposobach ich weganizacji.
„Czasami dostępne są specjalne zajęcia wegetariańskie, a nawet wegańskie” – mówią. „Jeśli nie, organizator i tak zazwyczaj chętnie cię przyjmie. To świetny sposób, aby dowiedzieć się, które lokalne potrawy lubisz i jakie są ich składniki – bardzo pomocne informacje, gdy później szukasz opcji w restauracjach”.
Co zrobić, jeśli kraj nie jest przyjazny dla wegan
Na świecie jest wiele krajów, w których jedzenie wegańskie jest wyzwaniem, ale to nie znaczy, że należy ich unikać.
„Mieliśmy jedne z najtrudniejszych podróży związanych z jedzeniem w krajach takich jak Uzbekistan, Azerbejdżan, Armenia i Tunezja” — mówią. „To nie znaczy, że wycieczki same w sobie były złe; Uzbekistan to jedna z naszych największych atrakcji turystycznych, ale jedzenie było zdecydowanie walką.”
W niektórych krajach może się zdarzyć, że twoje opcje będą ograniczone do produktów spożywczych, takich jak frytki, makarony i sałatki, ale przy odrobinie przygotowania nie powinno to stanowić problemu.
Oskar i Dan zalecają, aby zawsze zabierać ze sobą suplementy (takie jak witamina B12, witamina D i omega 3), aby mieć pewność, że otrzymujesz odpowiednie składniki odżywcze. Często też zabierają w walizce batony i odżywki proteinowe.
Maksymalne wykorzystanie podróży wegańskich
Mówią, że najważniejsza podczas podróży jako weganka jest życzliwość. „Uśmiechanie się i nigdy nie ocenianie sposobu odżywiania się lokalnej kultury jest ważne jako gość w obcym miejscu. Jeśli ktoś pyta, dlaczego jesteśmy weganami, mówimy prawdę, a mianowicie, że na diecie roślinnej czujemy się znacznie lepiej fizycznie, psychicznie i duchowo”.
Dodają, że chociaż bycie weganinem może ograniczać, może również stać się „powodem, dla którego miejsce docelowe staje się niesamowite!”
„Podczas naszej podróży do Irlandii spędziliśmy czas w Greystones, aby odwiedzić sklep i restaurację The Happy Pear’s (są to wegańskie irlandzkie bliźniaczki, które prowadzą niesamowity wegański biznes online i offline). W Korei Południowej odbyliśmy kilka pobytów w świątyniach, a jedzenie w świątyni jest ściśle wegetariańskie. I wreszcie, odkrywanie i wspieranie wegańskich firm na całym świecie wnosi ogromną wartość do każdej naszej podróży”.