Wegetarianie mają różne wyniki zdrowotne ze względu na genetykę
Jak wynika z nowego badania przeprowadzonego na Uniwersytecie w Georgii, genetyka odgrywa znaczącą rolę, jeśli rozważamy dietę wegetariańską.
Opublikowane w Genetyka PLoSw ramach tych badań analizowano, w jaki sposób zmienność genetyczna wpływa na indywidualne reakcje na składniki odżywcze i potencjalne choroby związane z dietą.
Wzrost liczby wegetarian
„Wegetarianizm to termin nadrzędny, obejmujący szereg praktyk dietetycznych ograniczających spożycie produktów odzwierzęcych, zwykle odnoszący się do laktoowowegetarianizmu, który dopuszcza żywność pochodzenia roślinnego, nabiał i jaja, a wyklucza mięso, ryby i owoce morza” – napisali autorzy badania.
„Szacunki wskazują, że w krajach zachodnich przestrzeganie diety roślinnej wzrosło w ciągu ostatniej dekady”.
„Zostało to spowodowane kilkoma czynnikami, w tym korzyściami zdrowotnymi, preferencjami smakowymi, obawami etycznymi związanymi z ubojem zwierząt i chowem przemysłowym, obawami środowiskowymi związanymi z zanieczyszczeniem i emisją gazów cieplarnianych oraz postrzeganą akredytacją moralną”.
„Obecnie specjaliści ds. żywienia często zalecają społeczeństwu wegetarianizm masowo.”
Potencjalne korzyści zdrowotne
Dla wielu osób dieta wegetariańska oferuje korzyści zdrowotne, takie jak niższy poziom cholesterolu i mniejsze ryzyko chorób serca oraz cukrzycy typu 2.
Jednak dieta ta może stanowić wyzwanie dla innych, potencjalnie prowadząc do obniżenia poziomu witaminy D i podwyższenia poziomu trójglicerydów, co może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
„Budujemy naukowe podstawy dla spersonalizowanego żywienia, które optymalizuje zdrowie człowieka na poziomie jednostki, zamiast uniwersalnych zaleceń dietetycznych” – powiedział główny autor Michael Francis, ekspert w dziedzinie bioinformatyki z University of Georgia.
Genetyka i pochodzenie
Zespół przeanalizował dane ponad 150 000 uczestników, identyfikując 2300 ścisłych wegetarian, aby ocenić wpływ genetyki na wyniki zdrowotne.
„Wiadomo, że genetyka i pochodzenie odgrywają ważną rolę w procesach metabolicznych (czyli nutrigenetyka) i w związku z tym mogą wpływać zarówno na zachowania żywieniowe, jak i na wpływ diety na ryzyko zachorowania” – zauważyli naukowcy.
„Jeśli chodzi o zachowanie, dziedziczne komponenty były wcześniej powiązane z preferencją roślinożerności. Specyficzne warianty genetyczne były znacząco powiązane z ilościowymi miarami roślinożerności”.
„Aby odkryć, w jaki sposób wpływ wegetarianizmu na zdrowie może zależeć od uwarunkowań genetycznych danej osoby, wzięliśmy pod uwagę interakcje genów i środowiska (G×E), które mogą powodować synergistyczne (nieaddytywne) efekty w zakresie wyników zdrowotnych, których nie mogłyby wywołać same czynniki genetyczne lub środowiskowe”.
Wpływ genetyczny na wyniki zdrowotne
Badanie wykazało, że większość wegetarian miała niższy poziom cholesterolu we wszystkich kategoriach, co korzystnie wpływa na zdrowie serca.
Jednak wegetarianie wykazali również niższy poziom witaminy D i wyższy poziom trójglicerydów. Wyniki te podkreślają złożoność wpływu diety i znaczenie uwzględnienia czynników genetycznych.
Włączając do analizy komponent genetyczny, naukowcy odkryli, że konkretne warianty genów, czyli allele drugorzędne, wpływają na wyniki zdrowotne.
Wegetarianie i warianty genów
Jeden z takich wariantów genu, związany z metabolizmem wapnia, skutkował zwiększonym poziomem wapnia u wegetarian posiadających ten allel, co potencjalnie korzystnie wpływa na zdrowie kości i zębów, ale stwarza ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych i problemów sercowo-naczyniowych.
Inny wariant genu wpływał na poziom hormonów – u niektórych wegetarian stwierdzono podwyższony poziom testosteronu, mimo że u wegetarian ogólna tendencja do obniżonego poziomu testosteronu jest widoczna.
Ponadto wariant związany z funkcją nerek zmienił wpływ wegetarianizmu na wskaźnik filtracji nerkowej.
„Osoby ze szczególnymi i natychmiastowymi potrzebami żywieniowymi związanymi z tymi trzema cechami powinny rozważyć wykonanie testów na obecność wariantów opisanych w tym manuskrypcie i wprowadzenie odpowiednich zmian” – powiedział Francis.
Badania te stanowią wsparcie dla przyszłych badań nutrigenetycznych i badań klinicznych, pomagając lepiej zrozumieć wpływ diety na różne populacje.
—–
Podoba Ci się to, co czytasz? Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać angażujące artykuły, ekskluzywne treści i najnowsze aktualizacje.
Sprawdź nas w EarthSnap, bezpłatnej aplikacji stworzonej przez Erica Rallsa i Earth.com.
—–