Zdrowie

Wiadomości ze świata | Zmiana diety, która może również pomóc planecie

  • 17 czerwca, 2024
  • 6 min read
Wiadomości ze świata |  Zmiana diety, która może również pomóc planecie


Smugi światła widziane w Kalifornii. (Źródło zdjęcia: nagranie wideo)

Palmerston North (Nowa Zelandia), 17 czerwca (360info) Wybór żywności, która jest dla nas dobra, dobra dla planety, dostępna i niedroga, to złożony problem do rozwiązania. Ale na szczęście badania mogą pomóc.

Światowy system żywnościowy odpowiada za około 30 procent rocznej emisji gazów cieplarnianych.

Przeczytaj także | Akcje Hyundai Motor gwałtownie rosną po potwierdzeniu złożenia wniosku o pierwszą ofertę publiczną o wartości 3 miliardów dolarów dla indyjskiego oddziału.

Chociaż produkcja żywności znacząco przyczynia się do tego śladu środowiskowego, żywność, którą wybieramy, jest równie ważna.

Ale łatwo dać się zwieść wszystkim sprzecznym doradztwem dotyczącym tego, co jeść ze względów żywieniowych, a co jeść ze względów środowiskowych.

Przeczytaj także | Samsung współpracuje z Narodowym Uniwersytetem w Seulu w Korei Południowej, aby utworzyć wspólne laboratorium AI w celu poprawy technologii i konkurencyjności w sektorze.

W obliczu kryzysu związanego z kosztami życia nasza dieta musi być przystępna cenowo i, abyśmy mogli ją przestrzegać w dłuższej perspektywie, niezbyt drastycznie różnić się od tego, do czego jesteśmy przyzwyczajeni.

Na szczęście wiemy dokładnie, co charakteryzuje zrównoważoną, zdrową dietę.

Światowa Organizacja Zdrowia i Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa definiują zrównoważone, zdrowe diety jako „wzorce żywieniowe, które promują wszystkie wymiary zdrowia i dobrego samopoczucia jednostek, charakteryzują się niskim ciśnieniem i wpływem na środowisko, są dostępne, niedrogie, bezpieczne i sprawiedliwe oraz są kulturowo akceptowalne”.

Warto przeczytać!  To, co jesz, może zmienić geny Twoich nienarodzonych dzieci i wnuków

Jednak projektowanie diet spełniających wszystkie te różne, a czasem sprzeczne aspekty, jest złożonym problemem, którego rozwiązanie może zająć mózgowi dni, jeśli nie lata.

Właśnie dlatego badacze z Instytutu Riddet w Nowej Zelandii przyjęli zamiast tego podejście do problemu oparte na komputerowym modelowaniu matematycznym.

Modelowanie optymalizacji diety ma na celu identyfikację najlepszej kombinacji żywności, która spełni cele związane z dietą, takie jak zgodność z zaleceniami dotyczącymi składników odżywczych, przy jednoczesnym przestrzeganiu określonych warunków, takich jak limity kosztów i wpływu na środowisko.

Umożliwia także badaczom projektowanie diet spełniających wszystkie te warunki przy minimalnej zmianie od obecnych wzorców żywieniowych ludzi i preferencji kulturowych.

Optymalizacja diety nie jest koncepcją nową. Początki tego zjawiska sięgają roku 1945, kiedy ekonomista dr George J. Stigler starał się dobrze odżywiać, wydając na to jak najmniej pieniędzy.

Przejdźmy szybko do dnia dzisiejszego – badacze wdrażają zrównoważone odżywianie w życie.

Wyobraź sobie narzędzie, które jest dostępne dla każdego i może poprowadzić użytkowników – od świadomych konsumentów po decydentów – przez labirynt porad dietetycznych i obaw związanych z ochroną środowiska.

Inicjatywa na rzecz Zrównoważonego Żywienia w Nowej Zelandii opracowuje interaktywne narzędzie do optymalizacji diety, zwane Modelem iOTA, które pozwoli użytkownikom zbadać, co jest potrzebne do przekształcenia typowego wzorca żywieniowego w dietę bogatą w składniki odżywcze i jakie są implikacje dla środowiska takiego dieta jest.

Warto przeczytać!  Nowa, niewymagająca prądu metoda odsalania jest obiecująca

Wszystko to przy minimalnym odstępstwie od obecnych nawyków żywieniowych użytkowników, aby zapewnić im łatwe przyjęcie zoptymalizowanej diety bez wprowadzania zbyt wielu zmian w tym, do czego są przyzwyczajeni.

Badania sugerują, że optymalizacja diet pod kątem odżywiania i zrównoważonego rozwoju musi koncentrować się na konkretnym kraju, aby uwzględnić dostępność żywności, zwyczaje konsumentów i potrzeby żywieniowe specyficzne dla różnych populacji.

Na przykład, jeśli chodzi o zwyczaje żywieniowe w różnych krajach, uniwersalne podejście nie zawsze jest odpowiednie: ryż może być uważany za podstawowy produkt w Nepalu, ale ziemniaki stanowią główne źródło energii w Meksyku.

Wartość odżywcza żywności może również różnić się w zależności od miejsca, zwłaszcza jeśli chodzi o mikroelementy, ponieważ duży wpływ na nie ma środowisko uprawy.

Powinniśmy także wziąć pod uwagę różnice między wymaganiami żywieniowymi i nawykami żywieniowymi osób różnych płci i grup wiekowych – np. kobiet w wieku rozrodczym potrzebujących więcej żelaza lub osób starszych potrzebujących więcej białka.

Choć wszystko to może wydawać się zbyt skomplikowane, jeśli odżywiasz się zdrowiej i przestrzegasz zaleceń żywieniowych, istnieje duże prawdopodobieństwo, że odżywiasz się już lepiej dla naszej planety. Na przykład ograniczenie spożycia produktów bogatych w cukry i ubogich w ważne składniki odżywcze i zastąpienie ich pełnowartościowymi produktami o dużej zawartości składników odżywczych jest lepsze zarówno dla talii, jak i dla planety.

Warto przeczytać!  Niezmierzone odżywianie i nadmierny wysiłek mogą spowodować zatrzymanie akcji serca? Wskazówki, jak chronić swoje serce | Zdrowie

Niemal we wszystkich krajach spójne jest to, że zwiększenie udziału owoców, warzyw i produktów bogatych w skrobię w spożywanej przez nas żywności, przy jednoczesnym zmniejszeniu udziału cukru i tłuszczów, pomogłoby zmniejszyć emisje związane z dietą, zapewniając jednocześnie niezbędną energię i składniki odżywcze.

Innymi słowy, jedzenie tego, czego potrzebujemy i unikanie tego, czego nie, zmniejsza część wpływu naszej diety na środowisko.

Należy zauważyć, że chociaż żywność pochodzenia zwierzęcego należy do produktów generujących najwyższe emisje związane z dietą, zrównoważona dieta nie musi opierać się wyłącznie na roślinach.

Symulacyjne badanie diety przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wykazało, że w przypadku niewielkiej liczby osób objętych badaniem spożycie mięsa musiało wzrosnąć, aby zoptymalizować skład odżywczy ich diety przy jednoczesnym spełnieniu docelowych poziomów emisji.

Zrównoważony rozwój naszej diety to coś więcej niż tylko zmniejszenie wpływu na środowisko.

Dobro konsumentów – z perspektywy żywieniowej, kulturowej i ekonomicznej – powinno znajdować się na pierwszym planie i w centrum wszelkich wysiłków na rzecz bardziej zrównoważonej diety.

Oznacza to żywność zdrową, niedrogą, ale także szanującą zwyczaje żywieniowe kultury, której jest częścią. (360info.org)

(To jest nieedytowana i automatycznie wygenerowana historia z kanału Wiadomości syndykowanych, personel LatestLY mógł nie modyfikować ani nie edytować treści treści)





Źródło