Zdrowie

Więcej nowotworów u młodszych dorosłych? Eksperci szukają odpowiedzi w zagadce jelita grubego

  • 12 czerwca, 2024
  • 11 min read
Więcej nowotworów u młodszych dorosłych?  Eksperci szukają odpowiedzi w zagadce jelita grubego


Erin Susino oderwała się od rzeczywistości, gdy lekarze powiedzieli jej, że ma raka jelita grubego.

42-latek wpisuje się w rosnący trend rozpoznawania nowotworów wśród młodych ludzi w wieku od 20 do 49 lat.

Kiedy Susino usłyszała diagnozę, nie myślała o swoim wieku. Pojawiły się wspomnienia jej najlepszej przyjaciółki i jednego z kuzynów oraz ich walki z rakiem. Oboje zmarli w wieku 38 lat po leczeniu raka piersi.

„Po prostu czułam się, jakby te dwie kobiety mojego życia odeszły, zanim skończyły 40 lat. Nie ma mowy, żebym przez to przeszła” – powiedziała Susino.

W zeszłym roku Amerykańskie Stowarzyszenie Medyczne opublikowało badania potwierdzające to, co onkolodzy obserwują od lat – coraz więcej młodych ludzi choruje na raka. Według National Library of Medicine, od lat 90. liczba przypadków raka jelita grubego u młodszych dorosłych (20–49 lat) niemal się podwoiła.

Sprawa staje się jeszcze bardziej niepokojąca, ponieważ niektórzy pacjenci, jak Susino, otrzymują wczesną diagnozę, bez historii raka w rodzinie.

„Nowa normalność”

Do 2021 r. zalecanym wiekiem rozpoczęcia kolonoskopii było 50 lat. Trzy lata temu amerykańska grupa zadaniowa ds. zapobiegania i usług zmieniła zalecenie na wiek 45 lat po ujawnieniu dowodów na to, że pacjenci są coraz młodsi.

Doktor Norbert Garcia Henriquez jest chirurgiem okrężnicy i odbytnicy AdventHealth.

„Nie zaobserwowaliśmy takiego wzrostu liczby pacjentów, jaki obserwujemy dzisiaj. Dlatego uznaliśmy, że wiek 50 lat, aby poddać się badaniom przesiewowym w kierunku raka jelita grubego, jest odpowiedni. Ale wtedy coś się wydarzyło” – powiedział.

Czym jest to „coś” – nikt nie jest do końca pewien.

„Nie tylko obserwujemy to u młodszych osób, ale także nowotwór zachowujący się bardziej agresywnie biologicznie, co jest niepokojące” – stwierdziła Garcia-Henriquez.

Według American Cancer Society nie ma zgody co do tego, czy nowotwory są bardziej agresywne u młodych ludzi, czy też u młodych ludzi rak zostaje wykryty później, ponieważ nie poddaje się badaniom, dopóki nie pojawią się poważne objawy. ACS twierdzi, że pacjenci prawdopodobnie zostaną zdiagnozowani na późnym etapie ze względu na większą liczbę osób nieubezpieczonych w tej grupie.

Doktor Norbert Garcia-Henriquez jest chirurgiem okrężnicy i odbytnicy w AdventHealth Central Florida.  Powiedział, że jeszcze przed opublikowaniem badań zauważał tendencję do przyjmowania młodszych pacjentów do swojego gabinetu.

Joe Mario Pedersena

/

Media publiczne środkowej Florydy

Doktor Norbert Garcia-Henriquez jest chirurgiem okrężnicy i odbytnicy w AdventHealth Central Florida. Powiedział, że przed opublikowaniem badań zauważył już tendencję do przyjmowania młodszych pacjentów do swojego gabinetu.

Według ACS wiele przypadków raka jelita grubego ma związek z uwarunkowaniami genetycznymi, takimi jak zespół Lyncha – mutacja genetyczna w DNA, która często powoduje raka jelita grubego. Jednakże w większości przypadków jelita grubego o wczesnym początku nie występują czynniki dziedziczne, co jeszcze bardziej zwiększa tajemnicę.

Warto przeczytać!  Odpowiedzi na każde pytanie, jakie kiedykolwiek miałeś na temat czerwonego mięsa

Jedno z badań wykazało, że w latach 1995–2020 liczba przypadków nowotworów o wczesnym początku wzrastała o 1–2% rocznie. W przypadku raka jelita grubego odsetek zachorowań wzrósł o 3–6% rocznie u dorosłych w wieku od 20 do 39 lat. Dane ACS pokazują.

Jak wynika z danych ACS, rak jelita grubego w dalszym ciągu dotyka głównie osoby w wieku 50 lat i starsze, ale obecnie jest to główna przyczyna zgonów z powodu nowotworu u mężczyzn w wieku poniżej 50 lat i druga najczęstsza przyczyna zgonów z powodu nowotworu u kobiet w tej samej grupie wiekowej. Dane wskazują również, że problem dotyczy osób rasy czarnej w nieproporcjonalnym stopniu.

„To nie jest tylko fala. To jakby stać się potencjalnie nową normalnością” – stwierdził Garcia-Henriquez.

Trwają badania, aby sprawdzić, czy narażenie środowiska lub zachowania zdrowotne przyczyniają się do tego wzrostu.

Jedna z teorii na temat zwiększonej diagnozy mówi o dużej dostępności przetworzonej żywności lub fast foodów. Jedno z badań przeprowadzonych przez Amerykańskie Stowarzyszenie Medyczne wykazało, że nadmierna masa ciała była związana ze zwiększonym ryzykiem wczesnego wystąpienia raka jelita grubego u kobiet, niezależnie od historii rodziny.

Garcia-Henriquez uważa, że ​​zwiększony apetyt społeczeństwa na szybką i przetworzoną żywność może dać odpowiedź na pytanie, dlaczego coraz więcej młodych ludzi jest diagnozowanych.

„To nie tylko restauracja typu fast food, która tam jest. Ludzie nie chcą poświęcać czasu na gotowanie w domu, sprzątanie (naczynia) i zdrowe jedzenie. Chcą szybkiej odpowiedzi. Chcą szybkiej satysfakcji” – powiedział.

„Doskonała burza”

Studenci Uniwersytetu Florydy zostali zaproszeni do wzięcia udziału w eksperymencie.

Starsze nastolatki i młodzi dorośli zostaną poproszeni o wypicie dwóch napojów energetycznych dziennie przez dwa tygodnie. Następnie dr Thomas George, badacz kliniczny zajmujący się nowotworami przewodu pokarmowego, zbada kał uczestników w poszukiwaniu jakichkolwiek zmian w bakteriach jelitowych.

„Jeśli w ciągu kilku tygodni zauważymy niewielką zmianę, możemy ekstrapolować na przyszłość to, co naszym zdaniem zobaczymy w ciągu dwóch, pięciu lat, 10 lat, 20 lat” – powiedział George .

Zespół postawił hipotezę, że napoje energetyczne napędzają bakterie jelitowe zwane tzw Atopobium parvulum w mikrobiomie, powodując jego wzrost i prawdopodobnie uszkodzenie układu trawiennego. Bakterie żyją u większości ludzi, ale w niewielkich ilościach. Zbyt duża ilość bakterii oznacza ryzyko wystąpienia uszkodzeń.

„(To) tak zwane złe bakterie, które rozwijają się i powodują być może pewne szkody – to częściowo prowadzi do niektórych przypadków raka jelita grubego, które obserwujemy u młodszych pacjentów” – powiedział George.

Grupa spotkała się z entuzjastycznym przyjęciem eksperymentu i zapełniła już połowę swoich miejsc. Oczekuje się, że wybór kandydatów zakończy się jesienią. W przyszłym roku o tej samej porze George ma nadzieję uzyskać odpowiedź na pytanie, w jaki sposób popularne napoje energetyczne mogą, ale nie muszą, przyczyniać się do narastającego problemu.

Warto przeczytać!  Środki ostrożności przed grypą: 7 skutecznych wskazówek, jak zapobiegać infekcjom gorączki wirusowej | Wiadomości zdrowotne

Niezależnie od tego, czy napoje energetyczne odgrywają rolę, czy nie, George zgadza się, że jest wysoce prawdopodobne, że wzrost zachorowań na raka jelita grubego o wczesnym początku może mieć związek z narażeniem na przetworzoną żywność i napoje.

„A w połączeniu z tym młodsi pacjenci mają obecnie większą otyłość niż w poprzednich pokoleniach, co prowadzi do różnego rodzaju różnic hormonalnych w organizmie” – powiedział. „Stan nadwagi u młodszych pacjentów pojawia się w okresie dojrzewania, kiedy w organizmie występuje już duża ilość hormonów, a w organizmie następuje gwałtowny wzrost. A zatem razem może to być burza doskonała.

Ponadto jest ciekaw, jaką rolę w mikrobiomie odgrywa obecność antybiotyków w żywności takiej jak ta stosowana na fermach kurczaków.

„Nasze jelita są wypełnione bilionami bakterii, które powinny żyć z nami w harmonii, pomagać nam trawić jedzenie i utrzymywać nasz układ odpornościowy w dobrej kondycji” – powiedział. Te dobre bakterie w naszym układzie trawiennym mogą zostać wytrącone z równowagi już w młodym wieku, jeśli będziemy narażeni na coraz większą liczbę antybiotyków, celowo lub nieumyślnie, poprzez żywność.

Z drugiej strony George i zespół są ciekawi, czy probiotyki znajdujące się w jogurtach mogą pomóc w zapobieganiu chorobie. Rola mikrobiomu oraz to, czy bakterie zapewniają ochronę lub są przyczyną wczesnego wystąpienia raka jelita grubego, pozostaje obszarem ogromnego zainteresowania uniwersytetu.

„Mamy wyjątkową możliwość przyjrzenia się temu tutaj, na Uniwersytecie Florydy, gdzie mamy dużą populację studentów. Mamy wielu młodych dorosłych, których dieta może nie jest tak idealna, jak powinna” – powiedział.

Szczęśliwy upadek Erin

„Och, to jest prawdziwe. Jakbym naprawdę miała raka” – powiedziała Erin Susino po otrzymaniu diagnozy.

W zeszłym roku Susino była studentką pielęgniarstwa i pracowała na podłodze jelita grubego. Była w pokoju pacjenta na szkoleniu. To była jej pierwsza noc w pracy w południowym kampusie Adventhealth.

Potem zaczęła mieć zawroty głowy i stwierdziła, że ​​czuje nasilające się nudności.

„Wyszedłem na 30 sekund. Poczułam, że nie radzę sobie z przebywaniem w pobliżu pacjenta. Pomyślałem: „Kto nie może sobie z tym poradzić?”. Daj spokój, zostaniesz pielęgniarką – powiedziała.

Wróciła więc do pokoju. A potem wszystko zniknęło w czerni.

Susino zemdlał i znalazł się na izbie przyjęć. Jej poziom hemoglobiny – białka w czerwonych krwinkach – wynosił sześć. W przypadku kobiet powinna ona wynosić od 12 do 15 gramów na decylitr.

„Zgasła kontrolka silnika” – powiedziała dr Garcia-Henriquez, jeden z ekspertów medycznych, który nadzorował leczenie Susino.

Erin Susino (z prawej) i dr Norbert Garcia-Henriquez, chirurg okrężnicy i odbytnicy, który usunął guz z organizmu Susino.  Susino ma 42 lata i należy do rosnącej grupy młodych dorosłych, u których zdiagnozowano raka o wczesnym początku.

Joe Mario Pedersena

/

Media publiczne środkowej Florydy

Erin Susino (z prawej) i dr Norbert Garcia-Henriquez, chirurg okrężnicy i odbytnicy, który usunął guz z organizmu Susino. Susino ma 42 lata i należy do rosnącej grupy młodych dorosłych, u których zdiagnozowano raka o wczesnym początku.

Wykluczenie innych czynników zajęło większą część roku. Dziesięć miesięcy później Susino przeszedł kolonoskopię i endoskopię. Spodziewała się, że będzie to kolejny ślepy zaułek.

Warto przeczytać!  Kupa była łatwym celem badań nad mikrobiomem, ale podróże do jelita cienkiego rzucają nowe światło na sposoby poprawy zdrowia jelit

„Pomyślałam, że dzieje się coś dziwnego, kiedy pielęgniarka zapytała na sali pooperacyjnej: «Czy chcesz, żeby twoja siostra tu była?»” – powiedziała Susino.

Na salę weszli Garcia-Henriquez wraz z gastroenterologiem Susino, dr Hernanem Lopezem Morrą, który wykrył guz w jej okrężnicy. Susino miał raka jelita grubego w drugim stadium.

Nie jest jasne, jaka mogła być przyczyna raka Susino, ponieważ nie miała ona przypadków raka w rodzinie. Uważała się też za osobę zdrowo odżywiającą się, nie jedzącą dużo fast foodów. Wcześniej zmagała się z otyłością spowodowaną zespołem policystycznych jajników, który może powodować problemy z wagą. Susino przeszła w 2018 roku operację bariatryczną, która wprowadziła zmiany w jej przewodzie pokarmowym, co pozwoliło jej schudnąć.

Jakikolwiek był powód, Susino poczuła, że ​​jej działania stają się automatyczne, gdy narastał strach. Garcia-Henriquez pochylił się bliżej.

„Zapewniałem ją, że wszystko będzie dobrze. Podałem jej moje dane kontaktowe, moje osobiste dane kontaktowe, tak jak to robię w przypadku wszystkich moich pacjentów chorych na raka, ponieważ jest to rzecz zmieniająca życie” – Garcia-Henriquez.

W lutym miała mieć operację. Garcia-Henriquez usunął 20% okrężnicy Susino i 57 węzłów chłonnych.

W marcu Susino była wolna od raka.

„W moim organizmie nie ma molekularnej choroby resztkowej. To najwspanialszy wynik, jaki mogłem osiągnąć. Jestem zachwycona” – powiedziała z uśmiechem.

Kiedy poddać się badaniu przesiewowemu

Kiedy Susino była pacjentką, znalazła się na tym samym piętrze jelita grubego, nad którym pracowała wcześniej jako studentka pielęgniarstwa. Leżąc w łóżku, przypomniała sobie, że pewna myśl przyszła jej do głowy, gdy jeszcze pracowała przed postawieniem diagnozy.

„Pomyślałam sobie, co jeśli to, co się ze mną dzieje, to coś poważnego? Mógłbym być jednym z tych pacjentów. To była tylko przelotna myśl, ale teraz zawsze w pewnym sensie wyznacza sposób, w jaki traktuję moich pacjentów”.

Będąc po obu stronach łóżka, Susino czuje, że ma współczucie i zrozumienie dla strachu, przez który może przejść pacjent z podobną diagnozą.

„Mogę teraz powiedzieć: tak, przeszłam przez to, ty też możesz przez to przejść. I można żyć pełnią życia” – dodała.

Susino zachęca teraz ludzi do uważnej uwagi i działania.

„Jeśli zauważysz coś dziwnego, zawsze mówię ludziom, żeby dali sobie tydzień. Jeśli problem sam się nie rozwiąże, udaj się do lekarza” – powiedział Susino.

Amerykańska grupa zadaniowa ds. usług prewencyjnych (USPSTF) zaleca, aby osoby o średnim ryzyku zachorowania na raka jelita grubego poddały się pierwszej kolonoskopii w wieku 45 lat. Jeśli w rodzinie występowały nowotwory, dana osoba może zostać poddana kolonoskopii 10 lat wcześniej niż kiedykolwiek wcześniej temu członkowi rodziny. zdiagnozowany. Osobom bez historii rodzinnej, u których występują objawy takie jak krwawy stolec lub ból brzucha, zaleca się skontaktowanie z lekarzem.




Źródło