Zdrowie

Większe spożycie wapnia i cynku może obniżyć śmiertelne zaburzenia ciśnienia krwi w ciąży

  • 1 lipca, 2024
  • 3 min read
Większe spożycie wapnia i cynku może obniżyć śmiertelne zaburzenia ciśnienia krwi w ciąży


Nadciśnienie tętnicze, czyli wysokie ciśnienie krwi, jest jednym z najczęstszych zaburzeń ciążowych i może zaszkodzić zarówno kobiecie w ciąży, jak i rozwijającemu się płodowi. Przyjmowanie leków przeciwnadciśnieniowych w czasie ciąży może również powodować potencjalne niekorzystne skutki dla rozwijającego się płodu

Obraz wyłącznie w celach reprezentacyjnych. Zdjęcie dzięki uprzejmości: istock

Twoja przeglądarka nie obsługuje dźwięku HTML5


Planujesz macierzyństwo? Przyjmowanie odpowiednich składników odżywczych, z większym spożyciem wapnia i cynku na trzy miesiące przed poczęciem, może pomóc uniknąć niebezpiecznych zaburzeń ciśnienia krwi, takich jak stan przedrzucawkowy w czasie ciąży, wynika z badania.

Badanie przeprowadzone przez amerykańskich badaczy podkreśla znaczenie skupienia się na odżywianiu przed zajściem w ciążę – nie tylko w czasie ciąży – ponieważ często organizm może potrzebować czasu na skorygowanie niedoborów lub zaburzeń równowagi.

Warto przeczytać!  Badanie połączonych danych biomedycznych pacjentów z rakiem piersi może doprowadzić do przełomowych odkryć – uważają brytyjscy badacze z ET HealthWorld

Nadciśnienie, czyli wysokie ciśnienie krwi, jest jednym z najczęstszych zaburzeń ciąży i może zaszkodzić zarówno kobiecie w ciąży, jak i rozwijającemu się płodowi. Przyjmowanie leków przeciwnadciśnieniowych w czasie ciąży może również powodować potencjalne niekorzystne skutki dla rozwijającego się płodu. Dlatego naukowcy skupili się na możliwościach zapobiegania stanowi przedrzucawkowemu za pomocą modyfikowalnych czynników, takich jak odżywianie.

„Nasze odkrycia podkreślają znaczenie spożycia wapnia i cynku przed poczęciem w celu potencjalnego zmniejszenia ryzyka wystąpienia nadciśnienia w ciąży” – powiedziała Liping Lu, która prowadziła badania jako badaczka podoktorancka na Uniwersytecie Columbia, a obecnie jest adiunktem na Uniwersytecie Ball State.

„Wyższe spożycie cynku i wapnia przed poczęciem, pochodzące z diety i suplementów, wiąże się z niższym ryzykiem zaburzeń nadciśnieniowych w czasie ciąży”.

Naukowcy oparli swoje ustalenia na dwóch niezależnych badaniach – jedno skupiło się na wapniu, a drugie na cynku – wykorzystując dane pochodzące od ponad 7700 ciężarnych kobiet z całych Stanów Zjednoczonych.

Kobiety z najwyższego kwintyla spożycia wapnia przed poczęciem były o 24% mniej narażone na zaburzenia nadciśnieniowe w czasie ciąży w porównaniu z kobietami z najniższego kwintyla.

Warto przeczytać!  Niedożywienie może być przyczyną wystąpienia choroby

W przypadku cynku, u kobiet, które spożywały najwięcej cynku przed ciążą, ryzyko wystąpienia zaburzeń nadciśnieniowych w czasie ciąży było o 38 procent niższe niż u kobiet, które spożywały najmniej cynku.

Jeśli chodzi o badania obserwacyjne, Lu zauważył, że wyniki niekoniecznie dowodzą związku przyczynowo-skutkowego. Jednak wyniki pokrywają się z innymi badaniami, które powiązały wyższe spożycie tych dwóch minerałów z niższym ryzykiem chorób związanych z nadciśnieniem poza ciążą.

Wyniki badań zostaną zaprezentowane na konferencji NUTRITION 2024, najważniejszym corocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia, które odbędzie się w dniach 29 czerwca–2 lipca w Chicago.

Ta historia została zaczerpnięta z zewnętrznego źródła syndykowanego, agencji. Mid-day nie ponosi żadnej odpowiedzialności za swoją niezawodność, wiarygodność, niezawodność i dane tekstu. Mid-day management/mid-day.com zastrzega sobie wyłączne prawo do zmiany, usunięcia lub usunięcia (bez powiadomienia) treści według własnego uznania z dowolnego powodu.




Źródło