Łódź

Wielki test pączków Jemy w Łodzi. Sprawdź, które cukiernie wypadły najlepiej – Wiadomości Łódź

  • 15 lutego, 2023
  • 3 min read
Wielki test pączków Jemy w Łodzi. Sprawdź, które cukiernie wypadły najlepiej – Wiadomości Łódź


Foodlovers Łódź To już tradycja. Wielki test pączków w wykonaniu Jemy w Łodzi. Jury jest jednak rozczarowane jakością tegorocznych kandydatów. Ciężko było wybrać faworyta. Dlaczego i kto ostatecznie wygrał? Przeczytajcie.

Pączkotest Jemy w Łodzi. Gdzie kupimy najlepsze pączki?

Tłusty czwartek to raj dla łasuchów. Choć oczywiście pączków czy faworków nie odmówią sobie tego dnia również ci, którzy stronią od słodyczy. Z lukrem, a może z cukrem pudrem? Nadzienie różane, truskawkowe, budyń. Pączki można serwować na wiele sposobów. 

Jemy w Łodzi, czyli portal poświęcony łódzkiej gastronomii, zajmujący się promocją regionalnej kuchni oraz organizacją wydarzeń we współpracy z lokalami z Łodzi i okolic, po raz kolejny przeprowadził pączkotest. Przypomnijmy, że jury Jemy w w Łodzi w 2020 wyłoniło Montag i Hortex, rok później piekarnię Chleb na zdrowie, a w 2022 wygrała cukiernia Słodka. 

Pączki oceniali: Joanna Banad, cukierniczka i autorka blogaPosypane.pl, Agnieszka Danowska-Tomczyk, recenzentka kulinarna, Jakub Włodarczyk, cukiernik oraz założyciel Bistro Słodzi. Okazuje się, że trudno było wyłonić zwycięzcę, ale nie z uwagi na wysoki poziom. Wręcz przeciwnie. Stary olej, sztuczne nadzienie i surowe ciasto – to największe grzechy cukierników.

Warto przeczytać!  Kolejki NFZ Łódź: terminy leczenia i czas oczekiwania do lekarzy na 19.04.2023

W zestawieniu brano pod uwagę wyłącznie miejsca, które mają pączki w stałej ofercie:

  • Z pieca rodem – 5 zł
  • Jaś i Małgosia – 3,50 zł
  • Sowa – 4,40 zł
  • Piekarz – 5,50 zł
  • Gorąca Pączkarnia – 5,50 zł
  • Mobilna Pączkarnia – 5 zł
  • Chleb na zdrowie – 4,80 zł
  • Oskroba – 3,50 zł
  • Słodka – 13 zł
  • Pan Drożdżówka – 4 zł.

Za nie najgorsze pączki uznano te z Oskroby i Chleba na zdrowie, a najlepszy okazał się ten z cukierni Pan Drożdżówka. Dlaczego?

„Odpowiednia struktura ciasta, dużo nadzienia, a co ważne – dobre jakości nadzienie” – czytamy w uzasadnieniu. 

Tłusty czwartek – historia

Geneza tłustego czwartku sięga czasów pogańskich. Tego dnia świętowano zakończenie zimy i nadejście wiosny. Jedzono wówczas tłuste potrawy, zwłaszcza mięsne, pito przy tej okazji wino. Dodatkiem do ucztowania były pączki z ciasta chlebowego, nadziewane słoniną. 

Wersja słodka tego święta pojawiła się w XVI wieku w Polsce. Wówczas pączki wyglądały jednak inaczej niż dziś. Miały bowiem ukryty orzeszek bądź migdał. Nie wszystkie jednak. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem.

Warto przeczytać!  Otwarcie za nami, czas na derby! – Stadiony.net

Jak zrobić domowe pączki? Najważniejsze składniki to drożdże, żółtka, masło. Podzielcie się z nami swoimi przepisami. Ślijcie je przez skrzynkę: redakcja@tulodz.pl lub Messengera.

Fit pączki Anny Lewandowskiej

Poniżej przepis na pączki pochodzącej z Łodzi Anny Lewandowskiej. To wersja fit:

80 ml oleju kokosowego
70 ml miodu
4 jaja
100 g mąki kokosowej
1/2 łyżeczki sody

Polewa:
gorzka czekolada (70% kakao)
mus kokosowy
dekoracja (chipsy kokosowe, jagody goji, kruszona pistacja, Burak Lio Shake, płatki migdałowe)

Mąkę kokosową należy wymieszać z sodą oczyszczoną. Olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do wystudzenia. Następnie zblenduj go z miodem, nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym jajku. Na koniec wsyp zawartość miski z suchymi produktami. Masę przełóż do foremek na połowę wysokości. Piecz 12-15 minut w temperaturze 180 stopni (opcja góra-dół).


Źródło