Wiersz MDH-Everest: FSSAI podnosi domyślny limit pestycydów w przyprawach, ale czy będzie to miało wpływ na Twoje zdrowie? | Wiadomości o zdrowiu i dobrym samopoczuciu
![Wiersz MDH-Everest: FSSAI podnosi domyślny limit pestycydów w przyprawach, ale czy będzie to miało wpływ na Twoje zdrowie? | Wiadomości o zdrowiu i dobrym samopoczuciu](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/05/mdh-everest-770x470.jpg)
Najwyższy w kraju organ regulacyjny ds. bezpieczeństwa żywności, Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Standardów (FSSAI), podniósł w zeszłym miesiącu domyślny limit pozostałości pestycydów w przyprawach do 0,1 mg/kg, co stanowi dziesięciokrotny wzrost w porównaniu z poprzednim poziomem 0,01 mg/kg. Będzie to miało zastosowanie jedynie w przypadkach, gdy indyjskie przepisy nie określają konkretnie maksymalnych limitów pozostałości (MRL) pestycydów w uprawach.
Dzieje się tak w czasie, gdy niektóre indyjskie mieszanki przypraw zostały usunięte z półek w Singapurze i Hongkongu po wykryciu wyższych niż dopuszczalne limitów pestycydu zwanego tlenkiem etylenu.
Co to oznacza dla Twojego zdrowia?
Nawet przy zwiększonych limitach pozostałości pestycydów pozostają w śladowych ilościach, które raczej nie zaszkodzą zdrowiu ludzkiemu, powiedział jeden z naukowców w panelu, który zalecił to rozwiązanie FSSAI.
Dodali, że decydowanie o MRL jest zadaniem dynamicznym, opartym na wynikach prób terenowych przedstawionych przez producentów przypraw Centralnej Radzie ds. Insektycydów i Komisji Rejestracyjnej (CIB i RC). „Limity są ustalane i korygowane na podstawie danych z prób terenowych i dostępnych dowodów na temat wpływu pestycydów na zdrowie ludzkie” – stwierdził ekspert.
Dlaczego zwiększono limity na przyprawy?
Po pierwsze, trudno jest utrzymać limity poniżej 0,01 mg/kg ze względu na zakłócający efekt dużej liczby fenoli obecnych w przyprawach. „Nawet czuły sprzęt najwyższej klasy może go wykryć przy stężeniu około 0,1 mg/kg” – stwierdził ekspert.
Po drugie, import z innych krajów może zawierać pestycydy dopuszczone do stosowania w tych krajach, ale nie w Indiach. Domyślny MRL stosuje się w przypadkach, gdy w Indiach nie ma limitu pestycydu dla określonej uprawy.
Po trzecie, może nastąpić przedostanie się niezatwierdzonego pestycydu do przypraw z innych upraw, gdzie jest to dozwolone.
Jakie obawy zostały zgłoszone?
Aktywiści twierdzą, że wyższy limit może pozwolić na wpływ większej liczby pestycydów na nasze organizmy. Eksperci z FSSAI twierdzą, że limity zostały podniesione jedynie w celu przeprowadzenia testów mających na celu skuteczne wykrycie związków. Działania zostaną podjęte w przypadku użycia pestycydów w ilości wyższej niż dopuszczalna. Rząd utrzymuje, że limity wyznaczone przez Indie są w dalszym ciągu najniższe na świecie.
Aktywiści zastanawiali się również, dlaczego w składzie znajdują się związki niezatwierdzone do stosowania w Indiach. Ekspert stwierdził: „Z technicznego punktu widzenia stosowanie niezarejestrowanych pestycydów jest nielegalne, ale rzeczywistość jest taka, że rolnicy używają wszelkich dostępnych im cząsteczek. Problem z przyprawami polega na tym, że zatwierdzono bardzo niewiele ich składników. Być może maksymalna liczba pestycydów, która składa się z około 40 cząsteczek, jest dozwolona w przypadku chili, które jest uprawiane na dużych obszarach i cieszy się dużym zainteresowaniem komercyjnym. Dzieje się tak dlatego, że firmy nie chcą inwestować dużych pieniędzy w prowadzenie prób polowych w przypadku mniejszych upraw”.
Rząd podał, że całkowita liczba pestycydów zarejestrowanych w Indiach wynosi ponad 295, z czego 139 pestycydów jest zarejestrowanych do stosowania w przyprawach.
© The Indian Express Pvt Ltd
Po raz pierwszy przesłano: 07.05.2024 o 14:11 czasu wschodniego