Gotowanie

Włoski Chleb | Krytyk receptury

  • 14 kwietnia, 2023
  • 9 min read
Włoski Chleb |  Krytyk receptury

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

Pomiń piekarnię i stwórz własny rzemieślniczy włoski chleb w domu! Ten chleb jest idealny do kanapek i wszelkiego rodzaju kanapek. Poza tym nikt nie może się oprzeć zapachowi świeżego pieczywa prosto z pieca!

Po prostu uwielbiam robić chleb w domu! Chleby drożdżowe zawsze mnie onieśmielały, ale po wielu ćwiczeniach mam wszystkie wskazówki, których będziesz potrzebować, aby mieć pewność, że poradzisz sobie z każdym przepisem na chleb. Jeśli nadal masz ochotę najpierw zrobić kilka przepisów na chleb bez drożdży, musisz spróbować tego łatwego chleba piwnego, tego pysznego płaskiego chleba bez drożdży i chleba sodowego.

Włoski chleb rozdarty na pół i ułożony jeden na drugim, ukazując puszyste wnętrze.

Włoski chleb rzemieślniczy

Jeśli lubisz maczać ręce w cieście, ten przepis na włoski chleb jest dla Ciebie! To takie proste, a efektem końcowym jest puszyste wnętrze z lekko żucia na zewnątrz. Nic nie smakuje lepiej niż domowy chleb! Całkowicie warte jest dodatkowego wysiłku, aby zrobić chleb, który jest dla ciebie lepszy, ale także o wiele lepszy w smaku niż to, co można znaleźć w sklepie spożywczym. Dorastałem, jedząc chleb kanapkowy mojej babci i nadal nie ma nic podobnego!

Jeśli byłeś w Subway i zamówiłeś swoją łódź podwodną na włoskim chlebie, to wiesz, czego się spodziewać po tym. Jest podobny do tego, ale o wiele smaczniejszy! Przypomina mi kubański chleb, ale z kilkoma różnicami w sposobie jego przygotowania. Naprawdę podoba mi się ten przepis, ponieważ jest tak łatwy do ubicia jak ciasto na pizzę, ale końcowym rezultatem jest super wszechstronny bochenek, którego można używać do kanapek, tostów i wszystkiego, co brzmi dobrze!

Składniki

Po prostu uwielbiam, jak proste są składniki tego włoskiego ciasta na chleb. To tylko podstawy i nic więcej. Ten przepis wymaga mąki chlebowej, która ma wyższą zawartość białka niż mąka uniwersalna. Jeśli chcesz użyć wszystkich celów, mam wskazówkę poniżej w polu wskazówek, jak dostosować przepis do tego. Wymiary znajdziesz poniżej w karcie przepisu.

  • Aktywne suche drożdże: Użyj ciepłej wody, aby go aktywować, spienienie powinno zająć tylko kilka minut.
  • Ciepła woda: Aby pomóc drożdżom aktywować się i ożyć.
  • Cukier: Cukier pomaga chlebowi lepiej rosnąć i nadaje mu lepszy smak. Zamiast tego możesz użyć miodu.
  • Mąka do wypieku chleba: Zamiast tego możesz użyć mąki pszennej lub mąki uniwersalnej, ale mówię o tym, jak to zrobić z powodzeniem w pudełku z końcówkami. Mąka chlebowa ma wysoką zawartość białka, co odróżnia ją od mąki uniwersalnej.
  • Sól: Wydobywa wszystkie cudowne smaki.
Warto przeczytać!  Miski do przygotowywania posiłków z kurczakiem Teriyaki
Przetwarzaj zdjęcia pokazujące, jak ożywić drożdże, zagnieść ciasto, pozwolić mu wyrosnąć, podzielić je i uformować.

Przepis na włoski chleb

Tak, absolutnie możesz zrobić ten przepis ręcznie! Wszystko czego potrzebujesz to duża miska do mieszania i drewniana łyżka. Wszystko, co wspomina o misce miksera stojącego, po prostu dodaj to do miski. Kiedy wyrabiasz ręcznie, staraj się nie dodawać zbyt dużo mąki, bo nie chcesz, żeby chleb był suchy.

Zrób ciasto

  1. Aktywuj drożdże: W misce miksera stojącego wymieszaj drożdże, ciepłą wodę i cukier. Pozostaw mieszaninę, aż drożdże się spienią, około 5 minut.
  2. Wymieszaj ciasto: Gdy drożdże będą gotowe, dodaj mąkę i sól do miski. Używając haka do ciasta, mieszaj na niskich obrotach, aż ciasto się połączy, około 3-4 minut. Zwiększ prędkość do średniej i mieszaj przez 3-5 minut, aby rozwinąć gluten.
  3. Odpoczynek: Po wymieszaniu ciasta wyjąć je z miksera i przełożyć do wysmarowanej olejem miski. Przykryj i odstaw, aż ciasto podwoi swoją objętość, czyli około 1 godziny. Przygotuj blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia.
  4. Funt i złóż: Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i wyciśnij z niego powietrze, złóż z powrotem w kółko i umieść z powrotem w misce, łączeniem do dołu. Przykryć i odstawić na kolejne 30-40 minut.

Uformuj i upiecz

  1. Cięcie i kształt: Gdy włoskie ciasto chlebowe odpocznie i ponownie wyrośnie, wyłóż je na lekko posypaną mąką powierzchnię i ponownie odgazuj. Pokrój ciasto na pół i uformuj z nich 10-calowe bochenki przypominające bagietki. Umieść bochenki na przygotowanej blasze do pieczenia, łączeniem do dołu i przykryj je. Rozgrzej piekarnik do 375 stopni Fahrenheita.
  2. Dowód i Piec: Dorastaj bochenki, aż prawie podwoją swoją objętość przez około 30-45 minut. Gdy bochenki będą gotowe, ponacinaj bochenki (ja zrobiłem dwa ukośne nacięcia na każdym) i piecz je przez 25-30 minut. Powinny mieć jasnobrązową skórkę i temperaturę do 190 stopni Fahrenheita.
  3. Fajny: Wyjmij bochenki z piekarnika i pozwól im ostygnąć do temperatury pokojowej.
Warto przeczytać!  Kamikaze - drink idealny na imprezę. Przepisy na 4 kolory
Ogólny widok dwóch bochenków włoskiego chleba.

Wskazówki dotyczące robienia domowego włoskiego chleba

Lubię piec chleb, więc zawsze mam pod ręką mąkę chlebową. Jeśli nie, oto kilka wskazówek, jak używać innych mąk w tym przepisie na włoski chleb.

  • Używanie innej mąki: Wiem, że wszyscy o tym myślicie! Jeśli nie pieczesz chleba często, możesz nie mieć pod ręką mąki chlebowej. Powiem tyle – nie testowałam tego przepisu z inną mąką. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że czasami zastąpienie mąki chlebowej w proporcji 1:1 nie zawsze się sprawdza. Powinieneś być w stanie użyć tej samej ilości mąki z nieco mniejszą ilością wody lub dodać więcej mąki, jeśli ciasto wydaje się zbyt lepkie. Mąka chlebowa ma wyższą zawartość białka niż uniwersalna, więc zasysa więcej wody. Nie bój się eksperymentować, dopóki nie zrobisz tego dobrze!
  • Pełnoziarnisty chleb włoski: Jeśli chcesz upiec ten bochenek pełnoziarnisty, polecam użyć pół pełnoziarnistego i pół pełnoziarnistego. Używanie całej pszenicy może spowodować naprawdę gęsty i suchy bochenek, który tak naprawdę nie trafia w sedno.

Dwie połówki włoskiego chleba ułożone jedna na drugiej, pokazujące wnętrze.

Przechowywanie resztek

Domowy chleb nie zawiera żadnych konserwantów, więc nie jest tak trwały jak chleb kupiony w sklepie. Oto moje wskazówki, jak zachować świeżość chleba tak długo, jak to możliwe.

  • na ladzie: Upewnij się, że chleb całkowicie ostygł przez co najmniej kilka godzin przed przechowywaniem. Możesz przechowywać w torbie na chleb lub pojemniku na chleb przez kilka dni lub przenieść chleb bezpośrednio do plastikowej torby na okres do tygodnia.
  • W lodówce: Przechowuj chleb w lodówce w szczelnej torbie do dwóch tygodni.


  • W misce miksera stojącego wymieszaj drożdże, ciepłą wodę i cukier. Pozostaw mieszaninę, aż drożdże się spienią, około 5 minut.

  • Gdy drożdże będą gotowe, dodaj mąkę i sól do miski. używając haka do ciasta, mieszaj na niskich obrotach, aż ciasto się połączy, około 3-4 minut. Zwiększ prędkość do średniej i mieszaj przez 3-5 minut, aby rozwinął się gluten.

  • Po wymieszaniu ciasta wyjąć je z miksera i przełożyć do wysmarowanej olejem miski. Przykryj i odstaw, aż ciasto podwoi swoją objętość, czyli około 1 godziny. Przygotuj blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia.

  • Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i wyciśnij z niego powietrze, złóż z powrotem w kółko i umieść z powrotem w misce, łączeniem do dołu. Przykryć i odstawić na kolejne 30-40 minut.

  • Gdy odpocznie i ponownie wyrośnie, przełóż go na lekko posypaną mąką powierzchnię i ponownie odgazuj. Pokrój ciasto na pół i uformuj z nich 10-calowe bochenki przypominające bagietki. Umieść bochenki na przygotowanej blasze do pieczenia, łączeniem do dołu i przykryj je. Rozgrzej piekarnik do 375 stopni Fahrenheita.

  • Wyrośnij bochenki, aż prawie podwoją swoją objętość przez około 30-45 minut. Gdy bochenki będą gotowe, ponacinaj bochenki (ja zrobiłem dwa ukośne nacięcia na każdym) i piecz je przez 25-30 minut. Powinny mieć jasnozłotą skórkę i temperaturę do 190 stopni Fahrenheita.

  • Wyjmij bochenki z piekarnika i pozwól im ostygnąć do temperatury pokojowej.



Serwuje: 2

Kalorie743kcal (37%)Węglowodany150G (50%)Białko25G (50%)Tłuszcz3G (5%)Tłuszcz nasycony1G (5%)Tłuszcz wielonienasycony1GTłuszcze jednonienasycone0,3GSód2340mg (98%)Potas208mg (6%)Błonnik5G (20%)Cukier3G (3%)Witamina A4j.mWapń38mg (4%)Żelazo2mg (11%)

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs Chleb

Kuchnia jako sposób gotowania Włoski, włoski Amerykanin

Słowo kluczowe domowy włoski chleb, włoskie zakręty chlebowe


Źródło