Nauka i technika

Współczesne izraelskie winogrona powiązane z winogronami w Biblii – studium

  • 4 maja, 2023
  • 6 min read
Współczesne izraelskie winogrona powiązane z winogronami w Biblii – studium


Nasiona, które zapewniają powiązanie genetyczne między dwiema współczesnymi odmianami czerwonych i białych winogron uprawianych ponad 1100 lat temu – i najwyraźniej zostały wymienione w dwóch różnych księgach Biblii – zaowocowały „niezwykłym i ekscytującym odkryciem” archeologów z Uniwersytetu w Tel Awiwie ( TAU) i Uniwersytetu w Hajfie.

„Odkryto, że jedno starożytne ziarno należy do odmiany Syriki, nadal używanej do produkcji wysokiej jakości czerwonego wina w Grecji i Libanie. Ponieważ winorośle są zwykle nazywane od miejsca ich pochodzenia, jest całkiem możliwe, że nazwa Syriki pochodzi od Nahal Sorek, ważnego strumienia na Wzgórzach Judzkich. Drugie ziarno zostało zidentyfikowane jako spokrewnione z odmianą Be’er białych winogron wciąż rosnących w piaskach Palmachim na wybrzeżu Morza Śródziemnego.

Nowe badanie było prowadzone przez paleogenomiczne laboratorium Muzeum Historii Naturalnej Steinhardt TAU ​​i Uniwersytetu w Hajfie, które analizowały DNA ze starożytnych lokalnych nasion winorośli odkrytych podczas wykopalisk archeologicznych na Negewie.

Co znaleźli?

Badania genetyczne prowadzili dr Pnina Cohen z TAU i dr Meirav Meiri. Nasiona znaleziono podczas wykopalisk archeologicznych prowadzonych przez prof. Guya Bar-Oza i współpracowników z Wydziału Archeologii i Kultur Morskich Uniwersytetu w Hajfie, we współpracy z naukowcami z Israel Antiquities Authority.

Starożytne lokalne nasiona winorośli z Shivta (źródło: Prof. Guy Bar-Oz, The University of Haifa)

Wśród innych uczestników znaleźli się badacze z Instytutu Nauki Weizmanna w Rehovot, Uniwersytetu Bar-Ilan w Ramat Gan wraz z instytucjami badawczymi z Francji, Danii i Wielkiej Brytanii. Artykuł został właśnie opublikowany w wiodącym czasopiśmie naukowym PNAS pod tytułem „Ancient DNA from a Lost Negev Highlands Desert winogron ujawnia późną antyczną linię wina”.

Warto przeczytać!  Rodzina Orlando szuka lekarstwa na TBCD

Powiedzieli, że pierwsza odmiana może nawet pojawić się w Biblii – w błogosławieństwie Jakuba dla jego syna Judy: „Przywiąże swego osła do winorośli, swego źrebaka do najwyborniejszej gałęzi (soreka); wypierze swoje szaty w winie, swoje szaty we krwi winogron (Rdz 49,11); a być może również zasugerowano w gigantycznym kiście winogron przywiezionym przez ludzi wysłanych przez Mojżesza w celu zbadania Ziemi Izraela: „Kiedy dotarli do Doliny Eszkol (określanej przez niektórych jako Nahal Sorek), odcięli gałąź z pojedynczym kiść winogron. Dwóch z nich niosło ją na drzewcu między sobą” (Lb 13, 23).

Bar-Oz zauważył, że „wykopaliska archeologiczne prowadzone w Negewie w ostatnich latach ujawniły kwitnący przemysł winiarski z okresu bizantyjskiego i wczesnego arabskiego (około IV do IX wieku n.e., zwłaszcza na stanowiskach Shivta, Haluza, Avdat i Nizana, które były wówczas dużymi, kwitnącymi miastami. Znaleziska obejmują duże prasy do wina, dzbany, w których przechowywano ekskluzywne wino eksportowane do Europy oraz pestki winogron konserwowane przez ponad 1000 lat”.

Dodał, że przemysł ten „stopniowo podupadał po podboju muzułmańskim w VII wieku, ponieważ islam zabrania spożywania wina. Uprawa winorośli na Negewie została wznowiona dopiero w czasach nowożytnych, w państwie Izrael, głównie od lat 80-tych. Branża ta opiera się jednak głównie na odmianach winorośli importowanych z Europy”.

Szczególnie interesującym znaleziskiem był duży skarb pestek winogron, odkryty na podłodze zapieczętowanego pokoju w Avdat. Naukowcy wyjaśniają, że nasiona te stosunkowo dobrze się zachowały dzięki ochronie przed zjawiskami klimatycznymi, takimi jak ekstremalne temperatury, powodzie czy odwodnienie. W nadziei na odkrycie, do jakich odmian mogą należeć nasiona, naukowcy przygotowali się do ekstrakcji ich DNA w laboratorium paleogenetycznym.

Warto przeczytać!  Przygotowano podstawy do opracowania terapii wyciszania genów

„Nauka paleogenomiczna wykorzystuje szereg zaawansowanych technologii do analizy starożytnych genomów, głównie na podstawie znalezisk archeologicznych. Ponieważ cząsteczka DNA jest bardzo wrażliwa i rozpada się z czasem, zwłaszcza w wysokich temperaturach, zwykle otrzymujemy tylko małe fragmenty DNA, często w złym stanie zachowania” – wyjaśnił Meiri. „Aby je chronić, pracujemy w specjalnych warunkach: laboratorium paleogenetyczne jest odizolowanym, czystym laboratorium z dodatnim ciśnieniem powietrza, które zatrzymuje zanieczyszczenia, i wchodzimy do niego w wysterylizowanych„ skafandrach kosmicznych ”, znanych wszystkim z pandemii COVID”.

Naukowcy najpierw szukali materii organicznej pozostałej w nasionach za pomocą FTIR (spektroskopii w podczerwieni z transformacją Fouriera) – techniki chemicznej wykorzystującej promieniowanie podczerwone do wytworzenia widma światła, które identyfikuje zawartość próbki. Znajdując pozostałości materii organicznej w 16 nasionach, pobrali DNA z próbek.

Wyekstrahowany DNA został zsekwencjonowany, z naciskiem na około 10 000 miejsc genomowych, w których zwykle znajdują się cechy specyficzne dla odmiany; wyniki porównano z bazami danych współczesnych winorośli z całego świata. W 11 próbkach jakość materiału genetycznego była zbyt słaba, aby można było wyciągnąć jednoznaczne wnioski, ale trzy z pozostałych próbek zostały zidentyfikowane jako ogólnie należące do odmian lokalnych.

Ostatecznie dwie próbki najwyższej jakości, obie z około 900 roku n.e., zostały zidentyfikowane jako należące do określonych lokalnych odmian, które istnieją do dziś. Inne wysokiej jakości nasiona zidentyfikowane jako spokrewnione z Be’er, białą odmianą winorośli wciąż rosnącą na piaskach Palmachim na pozostałościach winnic prawdopodobnie opuszczonych w połowie XX wieku. Po raz pierwszy naukowcom udało się wykorzystać genom pestek winogron do określenia koloru owocu, odkrywając, że w rzeczywistości był to biały winogrono – najstarszy okaz botaniczny białej odmiany, jaki kiedykolwiek zidentyfikowano.

Warto przeczytać!  Student medycyny Rutgers wygrywa wyzwanie badawcze AMA za badanie genetycznych predyktorów niepłodności

Be’er, wyjątkowa lokalna odmiana pochodząca z Ziemi Izraela, jest dziś używana przez winiarnię Barkan do produkcji specjalnego białego wina. „Wspaniałą rzeczą w paleogenetyce jest to, że czasami małe przedmioty mogą opowiedzieć wielką historię. Tak właśnie stało się w naszym badaniu. Dzięki odrobinie DNA wyekstrahowanego z dwóch pestek winogron byliśmy w stanie prześledzić ciągłość lokalnego przemysłu winiarskiego – od okresu bizantyjskiego, ponad 1000 lat temu, do dnia dzisiejszego” – podsumowuje Meiri.

Starożytne lokalne nasiona winorośli z Shivta (źródło: Prof. Guy Bar-Oz, The University of Haifa)

„Wierzymy, że nasze odkrycia mają również znaczenie dla nowoczesnego izraelskiego przemysłu winiarskiego, który rozwija się i kwitnie w ostatnich dziesięcioleciach. Dziś większość uprawianych tu odmian została sprowadzona z Europy, przez co tamtejsze warunki nie są dla nich optymalne. Lokalne odmiany mogą być bardziej odpowiednie dla lokalnego klimatu i gleby, zwłaszcza na Negewie. Nasze badania otwierają nowe ścieżki przywracania i ulepszania starożytnych lokalnych odmian, aby tworzyć winogrona, które są bardziej odpowiednie do trudnych warunków klimatycznych, takich jak wysokie temperatury i niewielkie opady” – powiedziała.


Źródło