Wszystkie powody, dla których filiżanka kawy może być dla Ciebie dobra
Spożywanie zbyt dużej ilości kofeiny jest zdecydowanie szkodliwe dla zdrowia i mogą istnieć dobre powody, dla których niektórzy ludzie chcą całkowicie z niej zrezygnować. Ale jeśli rozpaczasz na myśl o rezygnacji z porannej kawy, nie obawiaj się.
Istnieje wiele badań, które pokazują, że umiarkowane spożycie kawy wiąże się z wieloma korzyściami. Oprócz dobrze znanych zalet poprawiających zdrowie serca, codzienna filiżanka kawy wydaje się być dobra dla mózgu i może pomóc w zapobieganiu chorobom psychicznym.
Na początek kawa zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych korzystnych dla ogólnego zdrowia. Typowa ośmiouncjowa filiżanka kawy dostarcza niewielkie ilości witamin z grupy B – ryboflawiny, kwasu pantotenowego, tiaminy i niacyny – a także minerałów potasu, manganu i magnezu. Składniki odżywcze w kawie mogą znacząco przyczynić się do dziennego spożycia, gdy wypija się wiele filiżanek.
Jest również bogaty w przeciwutleniacze. W rzeczywistości wiele osób – zwłaszcza na zachodzie – prawdopodobnie otrzyma więcej przeciwutleniaczy z kawy niż z owoców i warzyw.
Co zatem właściwie oznacza picie kawy dla organizmu? Jedną z najbardziej znanych potencjalnych korzyści kawy jest jej zdolność do zwiększania poziomu energii i poprawy czujności umysłowej, zwłaszcza rano lub w czasie popołudniowego spadku energii.
Dzieje się tak głównie za sprawą kofeiny, naturalnego stymulanta występującego w kawie, który blokuje hamujący neuroprzekaźnik mózgu, adenozynę, która wspomaga sen i tłumi pobudzenie. Prowadzi to do zwiększonego wyzwalania neuronów i uwalniania neuroprzekaźników, takich jak dopamina i noradrenalina, które poprawiają nastrój, czas reakcji i funkcje poznawcze.
Jednak czasami trudno jest ustalić przyczynę i skutek. Ludzie piją kawę w pracy, na przykład, i w sytuacjach towarzyskich ze znajomymi, więc badania muszą wyodrębnić skutki kawy i społeczne aspekty dzielenia czasu ze znajomymi i współpracownikami.
Choroby przewlekłe
W dłuższej perspektywie umiarkowane spożycie kawy może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na wiele chorób przewlekłych.
1. Choroby układu krążenia
Umiarkowane spożycie kawy wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca i udaru. Badania wskazują, że picie jednej do dwóch filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko niewydolności serca. Ponadto spożycie kawy wiąże się z niższym ryzykiem śmiertelności i chorób sercowo-naczyniowych. Co ciekawe, nawet jeśli ktoś ma nieprawidłowy rytm serca, kawa nie jest szkodliwa, zgodnie z najnowszymi danymi.
2. Cukrzyca typu 2
Kawa może zwiększać zdolność organizmu do przetwarzania glukozy, zmniejszając ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Badania wykazały, że osoby, które spożywają więcej kawy, mają mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na tę chorobę.
3. Choroby wątroby
Kawa wydaje się pomagać chronić wątrobę, wydaje się mieć właściwości ochronne. Zarówno zwykła, jak i bezkofeinowa kawa są powiązane ze zdrowszymi poziomami enzymów wątrobowych, a osoby pijące kawę mają znacznie niższe ryzyko marskości wątroby i raka wątroby.
4. Rak
Spożywanie kawy wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia kilku innych rodzajów raka, w tym raka jelita grubego i macicy. Przegląd systematyczny wykazał, że wysokie spożycie kawy wiąże się z 18% niższym ryzykiem zachorowania na raka.
5. Choroby neurodegeneracyjne
Kofeina wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na chorobę Parkinsona i może pomóc osobom z tą chorobą lepiej kontrolować swoje ruchy. Ponadto spożywanie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i inne formy demencji.
Zdrowie psychiczne
Jakby korzyści fizyczne nie były wystarczające, kawa ma również pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne. Badania sugerują, że osoby pijące kawę mają mniejsze ryzyko depresji, a niektóre wyniki wskazują na 20% zmniejszenie ryzyka depresji.
Co więcej, spożycie kawy wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem samobójstwa. Badania wykazały, że osoby, które piją cztery lub więcej filiżanek dziennie, mają o 53% mniejsze prawdopodobieństwo popełnienia samobójstwa.
Długość życia
Biorąc pod uwagę wszystkie te korzyści, nie dziwi fakt, że badania sugerują, że osoby pijące kawę żyją dłużej niż osoby niepijące. Duże badanie z udziałem ponad 400 000 osób wykazało, że spożycie kawy przez okres od 12 do 13 lat wiązało się z niższym ryzykiem zgonu – najsilniejszy efekt zaobserwowano przy czterech do pięciu filiżankach dziennie.
Ten korzystny wpływ na długość życia może wynikać z kumulacji efektów właściwości ochronnych kawy przed różnymi chorobami.
Wymagana moderacja
Chociaż kawa oferuje liczne korzyści zdrowotne, ważne jest, aby spożywać ją z umiarem. Zaleca się również ograniczenie dodanych cukrów i śmietanek, aby uniknąć zbędnego spożycia kalorii.
Nadmierne spożycie kofeiny może prowadzić do negatywnych skutków ubocznych, takich jak drżenie, niepokój i zaburzenia snu. Niektóre osoby, które są szczególnie wrażliwe na kofeinę, mogą musieć ograniczyć spożycie kawy lub całkowicie jej unikać, ponieważ nawet kawa bezkofeinowa zawiera kofeinę.
Podobnie jak w przypadku każdego składnika diety, równowaga jest kluczowa. Rozumiejąc potencjalne korzyści i ograniczenia kawy, ludzie mogą podejmować świadome decyzje o włączeniu jej do swojej codziennej rutyny.
Ja osobiście będę się trzymać porannej filiżanki kawy.