Gotowanie

Wszystkie powody, dla których warto codziennie wychodzić na „spacery z pierdami”

  • 15 września, 2024
  • 5 min read
Wszystkie powody, dla których warto codziennie wychodzić na „spacery z pierdami”

Prawie 12% populacji USA choruje na cukrzycę, a 38% ma stan przedcukrzycowy, czyli stan, w którym poziom cukru we krwi jest wyższy niż normalnie, ale nie na tyle wysoki, aby można było sklasyfikować go jako cukrzycę typu 2.

Słabe zarządzanie poziomem cukru we krwi zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, dlatego ważne jest, aby każdy robił wszystko, co w jego mocy, aby kontrolować poziom glukozy we krwi. Teraz nagradzana autorka książek kucharskich mówi, że ma sposób na zarządzanie poziomem cukru we krwi: codziennie wychodzi na „spacery z pierdami”.

Mairlyn Smith, autorka książki Pokój, miłość i włóknopodzieliła się w popularnym teraz na Instagramie filmiku, że ona i jej mąż wychodzą na „spacery z pierdami” większość wieczorów po kolacji, około godziny po jedzeniu. „Jemy dużo błonnika, więc mamy gazy, a puszczasz bąki, kiedy chodzisz” — mówi w filmiku. Ale Smith mówi, że spacer trwający zaledwie dwie minuty może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

„Spacerowanie pomaga utrzymać poziom cukru we krwi, zapobiegając jego odbijaniu się” – mówi. „Wraz z wiekiem, zwłaszcza po 40. roku życia, wzrasta ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2”. Smith więc spaceruje. „To te małe rzeczy, które robisz regularnie, mogą mieć duży wpływ na twoje długoterminowe zdrowie” – mówi.

Warto przeczytać!  Mango Lassi | Krytyk receptury

Smith nie jest jedyną osobą, która chwali korzyści płynące ze spacerów po jedzeniu — popularna francuska biochemik Jessie Inchauspé, znana jako Glucose Goddess, również je zaleca. „Jeśli ruszasz się po jedzeniu, część glukozy, którą właśnie zjadłeś, zostaje zużyta przez twoje komórki mięśniowe” — pisze w swojej książce The Glucose Goddess Method. „Twoje mitochondria zamieniają dodatkową glukozę w energię, która zasila twoje kurczące się mięśnie, a skoki zmniejszają się”.

Ale czy spacer po jedzeniu może mieć aż tak duży wpływ na poziom cukru we krwi? Lekarze wyjaśniają.

W jaki sposób spacer po posiłku pomaga kontrolować poziom cukru we krwi?

Po jedzeniu następuje natychmiastowy wzrost poziomu glukozy (czyli cukru) w organizmie, mówi Pouya Shafipour, MD, dyplomowany lekarz rodzinny i specjalista od otyłości w Providence Saint John’s Health Center w Santa Monica, Kalifornia. Im więcej węglowodanów i cukru w ​​posiłku, tym większy wzrost glukozy. „Chodzenie zmusza mięśnie do rozpoczęcia wykorzystywania tej glukozy”, mówi Shafipour.

„Pomaga również w trawieniu, pozwalając na szybsze przechodzenie pokarmu przez jelita” — mówi dr Christoph Buettner, kierownik wydziału endokrynologii w Rutgers Robert Wood Johnson Medical School. „Gdy pokarm jest w większości strawiony, gdy zasypiasz, zamiast gdy pozostaje w żołądku, zapobiega to podwyższonym poziomom cukru we krwi w nocy”.

Warto przeczytać!  Wege święta: bakłażan w słodkiej marynacie z pomarańczą od Qmam Kasze

Ponadto spacery pomagają się zrelaksować, a badania wykazały związek między stresem a rozwojem cukrzycy typu 2 – podkreśla Buettner.

Jaką rolę odgrywa włókno?

Rozpoczęcie posiłku od produktów bogatych w błonnik, takich jak warzywa lub sałatka zawierająca trochę białka, może zmniejszyć ryzyko zjedzenia większej ilości węglowodanów w dalszej części posiłku, mówi Buettner. „To podejście spowalnia również wchłanianie cukrów ze skrobi, które możesz zjeść później w trakcie posiłku, a które są łatwo przekształcane w cukier przez jelita”, mówi. „Białko wyzwala uwalnianie insuliny, pomagając organizmowi wykorzystać glukozę i usunąć ją z krwi, co zapobiega skokom poziomu glukozy”.

Buettner zaleca skupienie się na warzywach, a nie na innych produktach bogatych w błonnik, takich jak chleb pszenny. „Warzywa oferują więcej niż tylko błonnik — dostarczają niezbędnych składników odżywczych” — wyjaśnia. „Większość warzyw nie zawiera dużo skrobi i nie powoduje tak łatwego wzrostu poziomu cukru we krwi”.

Czy kontrola poziomu cukru we krwi faktycznie staje się trudniejsza po 40. roku życia?

Zarządzanie poziomem cukru we krwi może stać się trudniejsze z wiekiem, mówi Buettner. „Wraz z wiekiem nasze ciała stają się bardziej odporne na insulinę, co oznacza, że ​​insulina nie działa już tak skutecznie, jak wtedy, gdy byliśmy młodsi” — mówi. „Dlatego cukrzyca jest często kojarzona ze starzeniem się”.

Warto przeczytać!  Przepis na kurczaka z miodem i czosnkiem w powolnej kuchence

W wieku 40 lat u wielu osób gromadzi się również tkanka tłuszczowa, szczególnie w okolicy brzucha, „co jeszcze bardziej zaburza metabolizm i utrudnia kontrolę poziomu cukru we krwi” – ​​mówi Buettner.

Jak jeszcze można kontrolować poziom cukru we krwi?

Kontrola poziomu cukru we krwi jest „bardzo złożona” i obejmuje kilka czynników, w tym to, co jesz i inne nawyki związane ze stylem życia, mówi Shafipour. Zaleca on dążenie do przestrzegania diety śródziemnomorskiej z dużą ilością błonnika, skupienie się na pełnowartościowych produktach, unikanie jedzenia późnym wieczorem i optymalizację snu, dążąc do spania siedmiu lub więcej godzin dziennie.

Robienie wszystkiego, co w twojej mocy, aby obniżyć poziom stresu i regularne ćwiczenia również mogą pomóc, mówi Buettner. Jeśli możesz, Shafipour mówi, że dodanie do swojego dnia spaceru z pierdami może być również dobrą rzeczą. „Spacer jest bardzo pomocny dla metabolizmu cukru”, mówi.


Źródło