Zdrowie

Wybory żywieniowe wpływają na zdrowie mózgu. Oto jak

  • 2 maja, 2024
  • 3 min read
Wybory żywieniowe wpływają na zdrowie mózgu.  Oto jak


Nowe badania wykazały silny związek między dietą a zdrowiem mózgu.

Badanie prowadzone pod kierunkiem naukowców z Uniwersytetu w Warwick i Uniwersytetu Fudan wykazało, że zdrowa i zbilansowana dieta jest nie tylko korzystna dla zdrowia fizycznego, ale także odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu doskonałego zdrowia mózgu, funkcji poznawczych i dobrego samopoczucia psychicznego.

Aby zbadać ten związek, naukowcy przeanalizowali preferencje żywieniowe dużej grupy uczestników (1 81 990 osób) z brytyjskiego Biobanku.

Ocenili różne aspekty zdrowia, w tym funkcje poznawcze, markery krwi, obrazowanie mózgu i genetykę. Odkrycia dostarczają nowych informacji na temat wpływu wyborów żywieniowych na ogólne samopoczucie.

Preferencje żywieniowe uczestników zebrano za pomocą ankiety internetowej i podzielono na 10 grup, takich jak alkohol, owoce i mięso. Korzystając z technologii uczenia maszynowego, naukowcy przetworzyli ten obszerny zbiór danych, aby zidentyfikować wzorce i powiązania.

Badanie opublikowane w Nature Mental Health wykazało, że osoby stosujące zbilansowaną dietę miały zazwyczaj lepsze zdrowie psychiczne, lepsze funkcje poznawcze i zwiększoną ilość istoty szarej w mózgu, co jest wskaźnikiem inteligencji, w porównaniu z osobami stosującymi mniej zróżnicowaną dietę.

Warto przeczytać!  Badania pokazują, że Wegovy może utrzymać wagę przez co najmniej 4 lata
Badanie wykazało, że zdrowa i zbilansowana dieta jest nie tylko korzystna dla zdrowia fizycznego, ale także odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu doskonałego zdrowia mózgu, funkcji poznawczych i dobrego samopoczucia psychicznego. (Zdjęcie: Getty Images)

Naukowcy podkreślili także znaczenie stopniowych zmian w diecie, szczególnie w przypadku osób przyzwyczajonych do wysoko przetworzonej i niezdrowej żywności.

Powoli zmniejszając z czasem spożycie cukru i tłuszczu, ludzie mogą w naturalny sposób przejść na zdrowsze nawyki żywieniowe.

Stwierdzono również, że czynniki genetyczne wpływają na związek między dietą a zdrowiem mózgu, podkreślając wzajemne oddziaływanie między genetyką a wyborami dotyczącymi stylu życia w kształtowaniu ogólnego dobrostanu.

Główny autor, profesor Jianfeng Feng, podkreślił znaczenie ustalania zdrowych nawyków żywieniowych na wczesnym etapie życia, aby wspierać zdrowy wzrost i rozwój.

Podkreślił rolę rodzin i szkół w zapewnianiu różnorodnych i pożywnych posiłków w celu promowania zdrowia fizycznego i psychicznego.

Jeśli chodzi o szersze implikacje, profesor Feng podkreślił potrzebę polityki publicznej promującej niedrogie i dostępne opcje zdrowej żywności.

Czynniki społeczno-ekonomiczne nie powinny utrudniać ludziom stosowania zdrowej diety, a interwencje rządowe mają kluczowe znaczenie, aby umożliwić jednostkom podejmowanie świadomych wyborów żywieniowych.

„To badanie potwierdza potrzebę pilnych działań rządu w celu optymalizacji zdrowia naszych dzieci i ochrony przyszłych pokoleń. Mamy również nadzieję, że dostarczy to dalszych dowodów, które zmotywują nas wszystkich do dokonywania lepszych wyborów dotyczących stylu życia, poprawy naszego zdrowia i zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób przewlekłych ”- powiedział dr Richard Pemberton, certyfikowany lekarz zajmujący się stylem życia, który nie był zaangażowany w badanie.


Źródło