Wybuch zatrucia pokarmowego Listerią w USA; objawy, na które należy zwrócić uwagę, pokarmy, których należy unikać
CDC ostrzegło osoby, które są bardziej narażone na zachorowanie na listerię, aby unikały jedzenia mięsa krojonego w sklepach delikatesowych, chyba że podgrzeją je do 165 stopni lub do momentu, aż będą bardzo gorące. Delikatesy to sklep, który sprzedaje gotowe do spożycia produkty spożywcze, takie jak gotowane mięso i przygotowane sałatki.
Bakteria Listeria może być śmiertelnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, a jeśli rozprzestrzeni się na inne części ciała niż jelita, może wywołać poważną chorobę.
Czym jest zatrucie pokarmowe wywołane przez listerię?
Zatrucie pokarmowe Listeria, znane również jako listerioza, to choroba wywoływana przez bakterię Listeria monocytogenes. Bakteria ta występuje w glebie, wodzie i niektórych zwierzętach. Może zanieczyszczać żywność i przetrwać i rozwijać się w niskich temperaturach, takich jak te występujące w lodówkach.
Objawy listerii
„Zakażenie Listerią (listerioza) objawia się gorączką, bólami mięśni, nudnościami, biegunką i innymi problemami żołądkowo-jelitowymi. W ciężkich przypadkach może prowadzić do zapalenia opon mózgowych lub posocznicy, co stwarza zwiększone ryzyko dla kobiet w ciąży, noworodków, osób starszych i osób z osłabionym układem odpornościowym” — mówi dr BS Ravindra, dyrektor Oddziału Gastroenterologii i Hepatologii w Fortis Hospital, Bannerghatta Road.
Co powoduje listerię?
Listeria monocytogenes jest powszechnie obecna w glebie i wodzie, zanieczyszczając żywność za pośrednictwem tych źródeł lub za pośrednictwem zakażonych zwierząt. W przeciwieństwie do większości bakterii, Listeria może rozwijać się w zimnych środowiskach, takich jak lodówki, zwiększając ryzyko skażenia żywności chłodzonej.
Produkty spożywcze, których należy unikać podczas epidemii listerii
Dr Ravindra radzi unikać niepasteryzowanych produktów mlecznych, surowego lub niedogotowanego mięsa, surowych lub wędzonych owoców morza i niektórych gotowych do spożycia produktów, które mogą zawierać bakterie Listeria.
„Należy zadbać o dokładne ugotowanie mięsa, dokładnie myć surowe warzywa i owoce oraz ściśle oddzielać żywność surową od ugotowanej, aby zminimalizować ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego” – mówi ekspert.
Czym są wędliny i dlaczego są powiązane z bakterią listeria?
Wędliny to wędliny krojone, zazwyczaj dostępne w sklepach delikatesowych lub pakowane w supermarketach.
Mięso delikatesowe zostało powiązane z ogniskami Listeria z powodu potencjalnego skażenia podczas przetwarzania lub przechowywania. Listeria może przetrwać i rozmnażać się w zimnych warunkach, takich jak krajalnice do mięsa delikatesowego lub chłodnie.
Aby były bezpieczne do spożycia, wędliny przed spożyciem należy je podgrzać do wysokiej temperatury, co skutecznie eliminuje bakterie listerii.
Można też wybierać produkty świeże, w nieotwartych opakowaniach i spożyć je niezwłocznie, aby zminimalizować ryzyko związane z zakażeniem listerią.
Niedzielny rytuał Radhiki Merchant: Zaufaj nam, nie możesz przegapić tego miejsca dla smakoszy