Wyeliminuj cukier ze swojej diety, aby obniżyć swój wiek biologiczny: badanie
Nie ma co ukrywać, że są to wieści nieprawdziwe.
Wiemy, że zbyt duża ilość cukru jest dla nas szkodliwa — teraz naukowcy z University of California w San Francisco twierdzą, że nawet jeśli odżywiamy się zdrowo, każdy gram dodanego cukru postarza nasze komórki.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zaleca ograniczenie dodawanego cukru do 50 gramów dziennie. Cukier występuje w wielu postaciach — tabliczka mlecznej czekolady ma około 25 gramów, podczas gdy 12-uncjowy napój gazowany ma około 39 gramów.
61,5 grama dodanego cukru stanowiło średnie dzienne spożycie dla 342 kobiet z Północnej Kalifornii w badaniu UCSF. Uczestniczki miały w większości około 40 lat.
Autorzy badania byli bardziej zainteresowani wiekiem biologicznym, czyli wiekiem naszych komórek i tkanek. Na tę liczbę wpływają genetyka i nawyki związane ze stylem życia, takie jak dieta i ćwiczenia — może być ona wyższa lub niższa od naszego wieku chronologicznego, czyli liczby lat, w których żyjemy.
Naukowcy powiązali zdrową dietę — zwłaszcza dietę śródziemnomorską, która kładzie nacisk na warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze, orzechy i nasiona — z niższym wiekiem biologicznym.
Dodany cukier przyspiesza starzenie się organizmu, nawet jeśli jest częścią zdrowej diety.
„Wiedzieliśmy, że wysoki poziom dodanych cukrów wiąże się z pogorszeniem zdrowia metabolicznego i wczesnymi chorobami, prawdopodobnie bardziej niż jakikolwiek inny czynnik dietetyczny” – powiedziała starsza współautorka badania Elissa Epel, profesor na Wydziale Psychiatrii i Nauk Behawioralnych Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.
„Teraz wiemy, że przyspieszone [biological] „podłożem tej zależności jest starzenie się i jest to prawdopodobnie jeden z wielu sposobów, w jaki nadmierne spożycie cukru ogranicza zdrową długowieczność” – dodał Epel.
Naukowcy twierdzą, że wyeliminowanie 10 gramów dodanego cukru z codziennej diety może z czasem obniżyć wiek biologiczny o 2,4 miesiąca.
Wysoki poziom cukru we krwi może uszkodzić komórki, powodując przewlekły stan zapalny, który wiąże się z chorobami serca, cukrzycą, chorobami wątroby i rakiem.
Cukier przyczynia się do otyłości — powszechnego kryzysu zdrowia publicznego w USA — i próchnicy zębów.
Wyniki badań UCSF opublikowano w poniedziałek w JAMA Network Open.
Naukowcy zwrócili uwagę na różnorodność badanej populacji, w której znalazły się zarówno kobiety czarnoskóre, jak i białe, jednak przyznali, że informacje dotyczące diety opierały się na trzydniowych zapiskach dotyczących spożywania posiłków, co mogło skutkować niedoszacowaniem lub przeszacowaniem zawartości niektórych składników odżywczych.
Odrębne badanie, również opublikowane w poniedziałek, sugeruje, że dieta wegańska przez zaledwie osiem tygodni może spowolnić biologiczne starzenie się. Jeden z ekspertów zauważył, że dieta wegańska miała mniej kalorii niż dieta wszystkożerna, a uczestnicy wegańscy stracili na wadze, co może wyjaśniać wpływ diety na komórki.
Analiza jest częścią badań prowadzonych przez Stanford Medicine nad wynikami zdrowotnymi bliźniaków jednojajowych. Część badań została zaprezentowana w serialu dokumentalnym Netflixa „You Are What You Eat”, który miał premierę w styczniu.