Zdrowie

Wyeliminuj cukier ze swojej diety, aby obniżyć swój wiek biologiczny: badanie

  • 29 lipca, 2024
  • 3 min read
Wyeliminuj cukier ze swojej diety, aby obniżyć swój wiek biologiczny: badanie


Nie ma co ukrywać, że są to wieści nieprawdziwe.

Wiemy, że zbyt duża ilość cukru jest dla nas szkodliwa — teraz naukowcy z University of California w San Francisco twierdzą, że nawet jeśli odżywiamy się zdrowo, każdy gram dodanego cukru postarza nasze komórki.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zaleca ograniczenie dodawanego cukru do 50 gramów dziennie. Cukier występuje w wielu postaciach — tabliczka mlecznej czekolady ma około 25 gramów, podczas gdy 12-uncjowy napój gazowany ma około 39 gramów.


Amerykańska Agencja Żywności i Leków zaleca ograniczenie spożycia dodanego cukru do 50 gramów dziennie.
Amerykańska Agencja Żywności i Leków zaleca ograniczenie spożycia dodanego cukru do 50 gramów dziennie. anaumenko – stock.adobe.com

61,5 grama dodanego cukru stanowiło średnie dzienne spożycie dla 342 kobiet z Północnej Kalifornii w badaniu UCSF. Uczestniczki miały w większości około 40 lat.

Autorzy badania byli bardziej zainteresowani wiekiem biologicznym, czyli wiekiem naszych komórek i tkanek. Na tę liczbę wpływają genetyka i nawyki związane ze stylem życia, takie jak dieta i ćwiczenia — może być ona wyższa lub niższa od naszego wieku chronologicznego, czyli liczby lat, w których żyjemy.


Naukowcy z UCSF twierdzą, że dodany cukier przyspiesza starzenie się organizmu, nawet jeśli jest częścią zdrowej diety.
Dodany cukier przyspiesza starzenie się organizmu, nawet jeśli jest częścią zdrowej diety – twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco. Char_mon – stock.adobe.com

Naukowcy powiązali zdrową dietę — zwłaszcza dietę śródziemnomorską, która kładzie nacisk na warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze, orzechy i nasiona — z niższym wiekiem biologicznym.

Warto przeczytać!  Terapia skojarzona obejmująca trzy istniejące leki wykazuje potencjał w leczeniu zwyrodnień siatkówki

Dodany cukier przyspiesza starzenie się organizmu, nawet jeśli jest częścią zdrowej diety.

„Wiedzieliśmy, że wysoki poziom dodanych cukrów wiąże się z pogorszeniem zdrowia metabolicznego i wczesnymi chorobami, prawdopodobnie bardziej niż jakikolwiek inny czynnik dietetyczny” – powiedziała starsza współautorka badania Elissa Epel, profesor na Wydziale Psychiatrii i Nauk Behawioralnych Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.

„Teraz wiemy, że przyspieszone [biological] „podłożem tej zależności jest starzenie się i jest to prawdopodobnie jeden z wielu sposobów, w jaki nadmierne spożycie cukru ogranicza zdrową długowieczność” – dodał Epel.

Naukowcy twierdzą, że wyeliminowanie 10 gramów dodanego cukru z codziennej diety może z czasem obniżyć wiek biologiczny o 2,4 miesiąca.

Wysoki poziom cukru we krwi może uszkodzić komórki, powodując przewlekły stan zapalny, który wiąże się z chorobami serca, cukrzycą, chorobami wątroby i rakiem.

Cukier przyczynia się do otyłości — powszechnego kryzysu zdrowia publicznego w USA — i próchnicy zębów.

Wyniki badań UCSF opublikowano w poniedziałek w JAMA Network Open.

Naukowcy zwrócili uwagę na różnorodność badanej populacji, w której znalazły się zarówno kobiety czarnoskóre, jak i białe, jednak przyznali, że informacje dotyczące diety opierały się na trzydniowych zapiskach dotyczących spożywania posiłków, co mogło skutkować niedoszacowaniem lub przeszacowaniem zawartości niektórych składników odżywczych.

Warto przeczytać!  To badanie krwi przewiduje nawrót raka piersi; oto wszystko, co musisz wiedzieć | Zdrowie i fitness

Odrębne badanie, również opublikowane w poniedziałek, sugeruje, że dieta wegańska przez zaledwie osiem tygodni może spowolnić biologiczne starzenie się. Jeden z ekspertów zauważył, że dieta wegańska miała mniej kalorii niż dieta wszystkożerna, a uczestnicy wegańscy stracili na wadze, co może wyjaśniać wpływ diety na komórki.

Analiza jest częścią badań prowadzonych przez Stanford Medicine nad wynikami zdrowotnymi bliźniaków jednojajowych. Część badań została zaprezentowana w serialu dokumentalnym Netflixa „You Are What You Eat”, który miał premierę w styczniu.


Źródło