Nauka i technika

Wysoki poziom beztłuszczowej masy mięśniowej może pomóc w ochronie przed chorobą Alzheimera

  • 4 lipca, 2023
  • 7 min read
Wysoki poziom beztłuszczowej masy mięśniowej może pomóc w ochronie przed chorobą Alzheimera


Zbliżenie z góry na kobietę podnoszącą sztangęUdostępnij na Pintereście
Wyższe poziomy beztłuszczowej masy mięśniowej mogą również korzystnie wpływać na zdrowie mózgu. Justina Lamberta/Getty Images
  • Nowe badania pokazują, że wysoki poziom beztłuszczowej masy mięśniowej może pomóc w ochronie przed chorobą Alzheimera.
  • Konieczne są jednak dalsze badania, aby zrozumieć, czy ten związek jest przyczynowy.
  • Aby osiągnąć beztłuszczową masę mięśniową, eksperci zalecają ćwiczenia oporowe i zdrową dawkę białka w diecie.

Poprzednie badania wykazały związek między otyłość i zwiększone ryzyko choroby Alzheimera.

Według badań opublikowanych niedawno w Medycyna BMJ, wysoki poziom beztłuszczowej masy mięśniowej może pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera. Jednak autorzy badania zauważyli, że potrzebne są dalsze badania, aby zrozumieć stojące za tym procesy biologiczne.

W tym badaniu naukowcy zebrali informacje na temat danych genetycznych, beztłuszczowej masy mięśniowej, funkcji poznawczych i danych dotyczących zdrowia 450 243 uczestników z brytyjskiego Biobanku. Następnie szukali powiązań genetycznych między beztłuszczową masą mięśniową a wariantami genetycznymi, używając techniki znanej jako randomizacja mendlowska.

Naukowcy wykorzystali bioimpedancję, czyli prąd elektryczny przepływający przez ciało z różną szybkością, aby zmierzyć ilość beztłuszczowej tkanki mięśniowej i tłuszczowej w rękach i nogach. Następnie znaleźli 584 warianty genetyczne powiązane z beztłuszczową masą mięśniową, chociaż żaden z nich nie znajdował się w regionie genomu, o którym wiadomo, że koduje gen związany ze zwiększonym ryzykiem choroby Alzheimera.

Jednak naukowcy odkryli, że osoby, które miały wysoki poziom beztłuszczowej masy mięśniowej i związane z tym warianty genetyczne, tym bardziej zmniejszały się ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.

Odkrycia te zostały zweryfikowane w innej kohorcie 7 329 osób z chorobą Alzheimera i 252 879 osób bez, naukowcy zmierzyli ilość beztłuszczowej masy mięśniowej i tkanki tłuszczowej w tułowiu i całym ciele.

Wyniki pokazały, że beztłuszczowa masa ciała była powiązana z poprawą wydajności w zadaniach poznawczych, ale związek ten nie wyjaśniał ochronnego wpływu beztłuszczowej masy ciała na rozwój choroby Alzheimera.

Warto przeczytać!  Jak zabezpieczyć etiopski spichlerz na chleb

„Badanie to potwierdza obecne zalecenia dotyczące utrzymania zdrowego stylu życia w celu zapobiegania demencji. To obiecujące odkrycie, które daje pacjentom wpływ na ich zdrowie neurologiczne” – powiedział Iyas Daghlas, jeden z autorów badania. Wiadomości medyczne dzisiaj.

W przypadku kolejnych kroków „konieczne są kliniczne badania interwencyjne w celu potwierdzenia tego efektu” – dodał Daghlas.

„To badanie jest zgodne z innymi niedawno opublikowanymi badaniami, które wykazały, że w latach poprzedzających rozpoznanie choroby Alzheimera nastąpił znaczny spadek beztłuszczowej masy mięśniowej i siły” – powiedziała dr Karen D. Sullivan, ABPP, certyfikowany neuropsycholog .

„Chcąc wyjść poza związek korelacyjny, naukowcy ci chcieli zrozumieć przyczynę i skutek między ryzykiem choroby Alzheimera a masą mięśniową” – dodała.

„Chore komórki mózgowe we wszystkich demencjach, w tym w chorobie Alzheimera, wykazują poważne dysfunkcje mitochondriów; tak się dzieje, gdy neurony nie są w stanie wytworzyć wystarczającej ilości energii do funkcjonowania lub utrzymania żywotności z powodu jakiejkolwiek choroby powodującej demencję” – powiedział dr Sullivan.

„Dysfunkcja mitochondriów jest wspólnym mianownikiem, wspólną cechą wszystkich chorych systemów biologicznych, więc prawdopodobnie nie jest to odkrycie specyficzne dla choroby Alzheimera”.

Dysfunkcja mitochondriów jest również widoczna w utracie mięśni szkieletowych, ponieważ te komórki mięśniowe nie mogą przyjąć wystarczającej ilości, oraz w kilku chorobach przewlekłych, takich jak rak, osłabienie, posocznica itp. Beztłuszczowa masa mięśniowa jest wskaźnikiem zdrowego funkcjonowania mitochondriów, wyjaśnił dr Sullivan.

Kiedy komórki mięśniowe lub komórki mózgowe mają zdrowe mitochondria wspomagające ich funkcje, rozwijają się. Kiedy jest odwrotnie, umierają. Wiemy, że zmniejszona masa mięśniowa obniża jakość życia, ryzyko upadków i złamań oraz śmiertelność – dodał dr Sullivan. Teraz prawdopodobnie możemy dodać poznanie do tej listy.

Warto przeczytać!  Dr Richard McIndoe wyreżyseruje Coordinatin

Pewną rolę mogą odgrywać białka, znane jako miokiny.

„Spekulujemy, że w opisanym przez nas związku może pośredniczyć efekt miokin” – wyjaśnił Daghlas.

„Miokiny to białka uwalniane przez mięśnie, które wpływają na inne tkanki. W badaniach eksperymentalnych wykazano, że są indukowane przez ćwiczenia i pozytywnie wpływają na funkcjonowanie mózgu” – powiedział.

Oprócz potencjalnych korzyści dla mózgu, beztłuszczowa masa mięśniowa ma wiele zalet zdrowotnych.

Dr Joseph C. Maroon, profesor kliniczny, wiceprzewodniczący i stypendysta Heindla w dziedzinie neurologii na Wydziale Neurochirurgii Uniwersytetu w Pittsburgu, zaleca ćwiczenia oporowe z ciężarkami, taśmami i ćwiczenia pleomorficzne.

Sugeruje również zdrowe źródło białka w diecie, suplementację B-hydroksy B-metylomaślanem (myHMB).

„Jest to naturalnie występująca substancja, która pomaga organizmowi budować beztłuszczową masę mięśniową i kontrolować zdrową wagę. B-hydroksy pomaga w regeneracji mięśni po forsownych ćwiczeniach, zwiększa wyniki sportowe oraz buduje mięśnie i siłę” – powiedział.

Dr Sullivan zauważył, że głównymi czynnikami wpływającymi na masę mięśniową są właściwa dieta, właściwy rodzaj i częstotliwość ćwiczeń, odpowiednia ilość odpoczynku i radzenie sobie ze stresem.

Oto zalecenia, które zaleca:

Ćwiczenia: 4-5 krótkich sesji treningu siłowego tygodniowo. Spowoduje to większą beztłuszczową masę mięśniową niż 2-3 dłuższe treningi cardio tygodniowo.

Dieta: Skoncentruj się na zmniejszeniu oporności na insulinę poprzez obniżenie węglowodanów i zwiększenie ilości białka, budulca mięśni.

Spać: 8-9 godzin na dobę, jeśli ciągły lub prawie ciągły sen jest potrzebny do prawidłowej regeneracji po tego typu treningu.

Radzenie sobie ze stresem: Przewlekle wysoki stres może zniweczyć każdy plan samodoskonalenia, wraz ze wzrostem stanu zapalnego i cukru we krwi spowodowanym przez hormony stresu, takie jak kortyzol. Wysoki poziom kortyzolu w czasie powoduje również przedłużone napięcie mięśni i gromadzenie się kwasu mlekowego, co może ograniczać wzrost mięśni. Najłatwiejszym sposobem na zmniejszenie chronicznego stresu jest więcej ruchu, wychodzenie na zewnątrz, spożywanie większej ilości pełnowartościowych pokarmów, bycie asertywnym komunikatorem i łączenie się z celem.

Warto przeczytać!  Naukowcy wykorzystują edycję genetyczną do produkcji bardziej zrównoważonego drewna

W tym badaniu naukowcy przyjrzeli się tylko beztłuszczowej masie mięśniowej. Ale są inne czynniki, które należy wziąć pod uwagę.

„Naukowcy NIE mierzyli markerów stanu zapalnego i insulinooporności, które mają wyższy poziom w tkance tłuszczowej białka szkodliwego dla zdrowia mózgu, amyloidu β” – powiedział Maroon. „Prawdopodobnie zmniejsza to znaczenie ich wniosków”.

Ponadto, „chociaż ich pozytywne odkrycie było statystycznie istotne, wielkość efektu była niewielka w beztłuszczowej masie mięśniowej, zmniejszając ryzyko demencji i wyjaśniając jedynie 10% wariancji” – powiedział dr Sullivan.

Wciąż pozostaje wiele badań do przeprowadzenia w celu ustalenia związku między wyższą beztłuszczową masą mięśniową a niższym ryzykiem choroby Alzheimera.

Na razie osoby z niższą masą mięśniową są zwykle otyłe, co jest czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2” – powiedziała dyplomowana pielęgniarka Nancy Mitchell.

„Cukrzycą mózgu nazywamy chorobę Alzheimera, ponieważ sugeruje się, że wysoki poziom glukozy we krwi uszkadza zakończenia nerwowe w obszarach mózgu najbardziej dotkniętych spadkiem funkcji poznawczych. Możliwe więc, że istnieje związek między niższym ryzykiem otyłości a cukrzycą. To samo w sobie może być ograniczeniem badania, ponieważ wciąż jest miejsce na więcej szczegółów. Korelacja nie zawsze oznacza związek przyczynowy”.
— Nancy Mitchell, dyplomowana pielęgniarka


Źródło