Nauka i technika

Wysoki poziom kofeiny może obniżyć poziom tkanki tłuszczowej, ryzyko cukrzycy typu 2

  • 14 marca, 2023
  • 5 min read
Wysoki poziom kofeiny może obniżyć poziom tkanki tłuszczowej, ryzyko cukrzycy typu 2


Wyższe poziomy kofeiny we krwi wydają się zmniejszać ryzyko zarówno otyłości, jak i cukrzycy typu 2, sugerują wyniki nowego badania.

Wyjaśniając, że kofeina ma działanie termogeniczne, naukowcy zauważają, że wcześniejsze krótkoterminowe badania powiązały spożycie kofeiny ze zmniejszeniem masy ciała i tkanki tłuszczowej. Dane obserwacyjne wykazały związek między spożywaniem kawy a niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia.

Próbując wyizolować wpływ kofeiny na działanie innych składników żywności i napojów, dr Susanna C. Larsson z Instytutu Karolinska w Sztokholmie w Szwecji wraz ze współpracownikami wykorzystała dane z badań populacji głównie europejskich, aby zbadać dwie specyficzne mutacje genetyczne które zostały powiązane z wolniejszym tempem metabolizmu kofeiny.

Naukowcy zauważają, że te dwa warianty genów spowodowały „przewidywane genetycznie, trwające przez całe życie wyższe stężenia kofeiny w osoczu” i były związane z niższym wskaźnikiem masy ciała i masą tłuszczu, a także niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.

Oszacowano, że około połowa wpływu kofeiny na cukrzycę typu 2 jest spowodowana redukcją wskaźnika masy ciała (BMI).

Praca została opublikowana w Internecie 14 marca br Medycyna BMJ.

„Ta publikacja potwierdza istniejące badania sugerujące związek między spożyciem kofeiny a zwiększonym spalaniem tłuszczu” — zauważa Stephen Lawrence, MBChB, Warwick University, Wielka Brytania. „Wielkim skokiem wiary, jakiego dokonali autorzy, jest założenie, że utrata masy ciała spowodowana zwiększonym spożyciem kofeiny jest wystarczająca do zmniejszenia ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2” – powiedział w rozmowie z UK Science Media Centre.

Warto przeczytać!  Odkrywanie słodkich tajemnic DNA trzciny cukrowej

„Nie dowodzi to jednak związku przyczynowo-skutkowego”.

Naukowcy zgadzają się, zauważając: „Uzasadnione są dalsze badania kliniczne w celu zbadania potencjału translacyjnego tych odkryć w kierunku zmniejszenia obciążenia chorobami metabolicznymi”.

Katarina Kos, doktor medycyny, starszy wykładowca cukrzycy i otyłości na Uniwersytecie w Exeter w Wielkiej Brytanii, podkreśliła, że ​​to badanie genetyczne „pokazuje powiązania i potencjalne korzyści zdrowotne dla osób z pewnymi genami przypisywanymi szybszemu [caffeine]…metabolizm jako cecha dziedziczna i potencjalnie lepszy metabolizm”.

„Nie bada ani nie zaleca picia większej ilości kawy, co nie było celem tych badań” – powiedziała w rozmowie z UK Science Media Centre.

Badanie asocjacyjne całego genomu demonstruje powiązania

Korzystając z randomizacji mendlowskiej, Larsson i współpracownicy przeanalizowali dane pochodzące z metaanalizy asocjacyjnej obejmującej cały genom 9876 osób pochodzenia europejskiego z sześciu badań populacyjnych.

Genetycznie przewidywane wyższe stężenia kofeiny w osoczu u nosicieli dwóch wariantów genów były związane z niższym BMI, z jednym odchyleniem standardowym wzrostu przewidywanej kofeiny w osoczu wynoszącym około 4,8 kg/m22 w BMI (P < 0,001).

W przypadku masy tłuszczowej całego ciała wzrost stężenia kofeiny w osoczu o jedno odchylenie standardowe był równoznaczny z redukcją o około 9,5 kg (P < 0,001). Nie stwierdzono jednak istotnego związku z beztłuszczową masą ciała (P = 0,17).

Warto przeczytać!  Ścieżka studenta CALS pokazuje „niezachwiane poświęcenie” w przygotowaniach do kariery medycznej

Genetycznie przewidywane wyższe stężenia kofeiny w osoczu były również związane z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 w badaniu FinnGen (iloraz szans, 0,77 na wzrost odchylenia standardowego; P < 0,001) oraz konsorcja DIAMANTE (0,84, P < 0,001).

Łącznie iloraz szans wystąpienia cukrzycy typu 2 na odchylenie standardowe wzrostu kofeiny w osoczu wyniósł 0,81 (P < 0,001).

Larsson i współpracownicy obliczyli, że około 43% ochronnego działania kofeiny w osoczu na cukrzycę typu 2 było pośredniczone przez BMI.

Nie znaleźli żadnych silnych związków między genetycznie przewidywanymi stężeniami kofeiny w osoczu a ryzykiem któregokolwiek z badanych wyników chorób sercowo-naczyniowych (choroba niedokrwienna serca, migotanie przedsionków, niewydolność serca i udar).

Odpowiedź termogeniczna na kofeinę została wcześniej określona ilościowo jako wzrost wydatku energetycznego o około 100 kcal na 100 mg dziennego spożycia kofeiny, czyli ilość, która może skutkować zmniejszeniem ryzyka otyłości. Naukowcy twierdzą, że innym możliwym mechanizmem jest zwiększone uczucie sytości i zmniejszone spożycie energii przy wyższych poziomach kofeiny.

„Długoterminowe badania kliniczne badające wpływ spożycia kofeiny na masę tłuszczową i ryzyko cukrzycy typu 2 są uzasadnione” – zauważają. „Randomizowane kontrolowane badania są uzasadnione w celu oceny, czy niekaloryczne napoje zawierające kofeinę mogą odgrywać rolę w zmniejszaniu ryzyka otyłości i cukrzycy typu 2”.

Warto przeczytać!  Przełom w genetyce i genomice

Badanie było wspierane przez Szwedzką Radę ds. Badań Zdrowia, Życia Zawodowego i Opieki Społecznej, Szwedzką Fundację Płuc Serca oraz Szwedzką Radę ds. Badań. Larsson, Lawrence i Kos nie zgłosili żadnych istotnych powiązań finansowych.

BMJ Med. Opublikowano w Internecie 14 marca 2023 r. Streszczenie

Miriam E. Tucker jest niezależną dziennikarką z okolic Waszyngtonu. Jest stałą współpracowniczką Medscape, a inne prace pojawiają się w The Washington Post, blogu Shots NPR i magazynie Diabetes Forecast. Jest na Twitterze: @MiriamETucker.

Aby uzyskać więcej wiadomości na temat cukrzycy i endokrynologii, śledź nas dalej Świergot i Facebooka.




Źródło