Nauka i technika

Wysokie ciśnienie krwi, cholesterol, geny mogą zwiększać ryzyko

  • 19 maja, 2023
  • 7 min read
Wysokie ciśnienie krwi, cholesterol, geny mogą zwiększać ryzyko


Udostępnij na Pintereście
Osoby z pewnymi genami związanymi z wyższym poziomem cholesterolu w lipoproteinach o dużej gęstości (HDL) i wysokim ciśnieniem krwi mogą mieć nieco większe szanse na rozwój choroby Alzheimera. FG Trade Latin/Getty Images
  • Według nowego badania połączenie genetycznie wyższego ciśnienia krwi i cholesterolu może zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
  • Wcześniejsze badania wykazały również związek między wysokim ciśnieniem krwi w średnim wieku a wyższym ryzykiem choroby Alzheimera w późniejszym życiu.
  • Eksperci zauważyli również, że ryzyko choroby Alzheimera wzrasta wraz z wyższymi poziomami cholesterolu HDL w porównaniu z cholesterolem LDL — cholesterol LDL jest najbardziej związany z chorobami układu krążenia.
  • Zarówno genetyka, jak i modyfikowalne czynniki ryzyka, w tym styl życia i środowisko, przyczyniają się do ogólnego ryzyka wystąpienia problemów z pamięcią w miarę starzenia się.

Nowe badanie sugeruje, że genetyczna predyspozycja do wyższego skurczowego ciśnienia krwi i cholesterolu HDL jest związana ze zwiększonym ryzykiem choroby Alzheimera.

Badanie nie pokazuje, że bezpośrednio powodują one chorobę, a jedynie, że istnieje związek.

Jednak inne badania odkryli, że wysokie ciśnienie krwi jest częstym modyfikowalnym czynnikiem ryzyka choroby Alzheimera.

Wyniki nowego badania mogą zapewnić wgląd w „nowe celowanie leków i ulepszoną wczesną profilaktykę demencji” w chorobie Alzheimera, piszą autorzy 17 maja w Sieć JAMA otwarta.

Szacuje się, że w Stanach Zjednoczonych w 2020 roku na chorobę Alzheimera chorowało 5,8 miliona starszych osób dorosłych, a do 2060 roku liczba ta ma się potroić. Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom.

Naukowcy nie do końca rozumieją, co powoduje chorobę. Jest to prawdopodobnie spowodowane połączeniem zmian w mózgu związanych z wiekiem, a także czynników genetycznych, środowiskowych i stylu życia.

Chociaż niektóre leki mogą spowolnić postęp choroby, obecnie nie ma lekarstwa.

W ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci naukowcy pracowali nad rozszyfrowaniem mechanizmów leżących u podstaw tej choroby i ustaleniem, jak jej zapobiegać i leczyć.

Warto przeczytać!  BreedingValue: Warsztaty na temat zasobów genetycznych

W nowym badaniu naukowcy starali się zrozumieć, które modyfikowalne czynniki ryzyka mogą zwiększać ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.

Przeanalizowali dane z Europejskiego Biobanku Alzheimera i Demencji, zbioru informacji genetycznych o osobach z tą chorobą i bez niej. Szacuje się, że odpowiedzialne są za to czynniki genetyczne 60% do 80% ryzyka choroby Alzheimera.

Nowe badanie objęło ponad 39 000 osób z klinicznie zdiagnozowaną chorobą Alzheimera i ponad 401 000 osób, które nie chorowały na tę chorobę.

Naukowcy odkryli, że osoby z pewnymi genami związanymi z wyższym poziomem cholesterolu w lipoproteinach o dużej gęstości (HDL) miały nieco większe szanse na rozwój choroby Alzheimera.

Odkryli podobne zwiększone ryzyko u osób z genami związanymi z wyższym skurczowym ciśnieniem krwi – ciśnieniem, które bije serce.

Wzrost ryzyka choroby Alzheimera wynosił około 10% na każde odchylenie standardowe wzrostu cholesterolu HDL. A na każde 10 milimetrów słupka rtęci (mm Hg) wzrostu skurczowego ciśnienia krwi ryzyko choroby Alzheimera wzrosło o 22%.

Dr James E. Galvin, profesor na Uniwersytecie w Miami i dyrektor Kompleksowego Centrum Zdrowia Mózgu w UHealth — University of Miami Health System, zwrócił uwagę, że badanie skupiało się na genetycznych predyspozycjach do potencjalnych czynników ryzyka, a nie na diagnozowanych ludziach z tymi warunkami.

Jednak „odkrycie nowych powiązań genetycznych może prowadzić do testowania i walidacji nowych celów leków do leczenia i/lub zapobiegania chorobie Alzheimera” – powiedział Galvin, który nie był zaangażowany w nowe badanie.

Natomiast geny powiązane z innymi potencjalnie modyfikowalnymi czynnikami ryzyka, takimi jak lipidy we krwi, spożywanie alkoholu i cukrzyca, nie zwiększały ryzyka rozwoju choroby Alzheimera. Wyniki dla genów związanych z paleniem i BMI nie były jasne.

Warto przeczytać!  Fizycy odkrywają nowy przełącznik nadprzewodnictwa

Galvin powiedział również, że zaskakujące jest to, że czynniki takie jak cukrzyca, palenie tytoniu i otyłość – które „podróżują” wraz z wysokim ciśnieniem krwi i wysokim poziomem cholesterolu – nie wydają się zwiększać ryzyka choroby Alzheimera.

Chociaż badanie obejmowało dużą liczbę osób, większość miała europejskie pochodzenie. Wyniki mogą więc nie odnosić się do osób z innych części świata, które mogą mieć różne warianty genów związane z ryzykiem choroby Alzheimera.

Chociaż badanie nie miało na celu ustalenia, dlaczego wysokie ciśnienie krwi i wysoki poziom cholesterolu HDL mogą być czynnikami ryzyka choroby Alzheimera, autorzy mają kilka pomysłów.

Inny badania wykazało, że wysokie ciśnienie krwi w średnim i późnym wieku zwiększa ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

Ponadto wysokie skurczowe ciśnienie krwi może powodować słabe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, co może zakłócać przepływ krwi do mózgu, autorzy pisać.

Sugeruje to, że leczenie wysokiego ciśnienia krwi może obniżyć ryzyko choroby Alzheimera. Niektóre badania popiera to, chociaż autorzy nowego badania twierdzą, że efekty w tych badaniach utrzymywały się tylko podczas badań klinicznych.

Galvin powiedział, że to trochę zaskakujące, że wzrost poziomu HDL, a nie LDL lub innych składników lipidowych, był związany ze zwiększonym ryzykiem choroby Alzheimera.

„LDL [low-density lipoprotein] cholesterol i trójglicerydy są częściej związane z gorszymi wynikami zdrowotnymi”, powiedział, „podczas gdy HDL jest często określany jako„ dobry ”cholesterol”.

Cholesterol HDL wchłania cholesterol we krwi i przenosi go do wątroby. Wyższy poziom cholesterolu HDL może zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Warto przeczytać!  Badania przeprowadzone w ramach programu badawczego All of Us Research Program wykazały, że obecność zespołu cieśni nadgarstka może wskazywać na wysokie ryzyko rozwoju amyloidozy sercowej - Wiadomości

Autorzy nowego badania twierdzą, że wyższy poziom cholesterolu HDL może przyczyniać się do demencji poprzez zaburzanie równowagi między cząsteczkami we krwi i płynem otaczającym mózg.

Nie oznacza to, że obniżenie poziomu cholesterolu HDL zmniejszy ryzyko demencji.

Możliwe, że wysoki poziom cholesterolu HDL chroni ludzi przed zawałem serca lub udarem mózgu, co pozwala im żyć dłużej. Starszy wiek jest czynnikiem rozwoju choroby Alzheimera.

Potrzebne są dalsze badania, aby zrozumieć ten konkretny związek.

Niezależnie od tego, czy znaleziono powiązania genetyczne, wszystkie modyfikowalne czynniki ryzyka testowane w nowym badaniu odgrywają rolę w rozwoju choroby Alzheimera, powiedział Galvin.

„W przypadkach, w których nie znaleziono powiązań genetycznych, powiązania środowiskowe i/lub związane ze stylem życia mogą zwiększać ryzyko” – powiedział.

2020 raport przez Lancet Komisja ds. demencji szacuje, że wprowadzenie zmian w 12 modyfikowalnych czynnikach ryzyka może zapobiec lub opóźnić do 40% demencji.

Nowe badanie i inne badania potwierdzają koncepcję, że choroba Alzheimera jest złożoną, przewlekłą chorobą, powiedział Galvin, która będzie wymagała leczenia kilkoma rodzajami terapii.

„Podejście to będzie obejmować leki, psychoterapię, modyfikację stylu życia, zdrową zmianę zachowań, redukcję ryzyka tam, gdzie to możliwe, oraz kontrolę lub leczenie chorób współistniejących” – powiedział.

Otwiera to również możliwość, że ludzie mogą być w stanie zmniejszyć ryzyko demencji, chociaż ze względu na wiele czynników, mogą nie wyeliminować go całkowicie.

„Osoby z większymi inwestycjami w zdrowie mózgu – takie jak wykonywanie ćwiczeń odpornościowych i zmniejszanie podatności na zagrożenia – mogą zaobserwować większą odporność na rozwój choroby Alzheimera w późniejszym życiu” – powiedział Galvin.


Źródło