Zdrowie

Wysokotłuszczowe i słodkie diety nastolatków mogą trwale uszkodzić pamięć – wynika z badania

  • 16 kwietnia, 2024
  • 5 min read
Wysokotłuszczowe i słodkie diety nastolatków mogą trwale uszkodzić pamięć – wynika z badania



Dwie młode kobiety jedzące hamburgery i fast foody.


16 kwietnia 2024 r. — Badanie na modelu mysim sugeruje, że nastolatki stosujące dietę bogatą w tłuszcze i cukry mogą doświadczyć długotrwałych zakłóceń w funkcjonowaniu pamięci mózgu. W badaniu prowadzonym przez zespół z Uniwersytetu Południowej Kalifornii (USC) w USA wykorzystano wcześniejsze badania, które powiązały niewłaściwą dietę z chorobą Alzheimera.

Zespół badawczy zauważa, że ​​osoby cierpiące na chorobę Alzheimera często wykazują niższy poziom neuroprzekaźnika zwanego acetylocholiną w mózgu, który jest kluczowy dla pamięci i innych funkcji poznawczych. Neuroprzekaźnik zasila również ważne funkcje pamięci zachodzące w hipokampie.

„Sygnalizacja acetylocholiny to mechanizm pomagający im kodować i zapamiętywać te zdarzenia, analogiczny do „pamięci epizodycznej” u ludzi, która pozwala nam zapamiętywać wydarzenia z przeszłości” – wyjaśnia główna autorka badania, dr Anna Hayes. „Wydaje się, że ten sygnał nie występuje u zwierząt, które dorastały na diecie tłustej i słodkiej”.

Wpływ diet na mózg
Badanie opublikowane w Mózg, zachowanie i odpornośćrzuca światło na potencjalny wpływ diet zawierających niezdrową żywność na zdrowie poznawcze.

strzałka

Aby zbadać wpływ wysokotłuszczowej, słodkiej diety na pamięć, badacze monitorowali poziom acetylocholiny u szczurów podczas karmienia ich „dietą przypominającą stołówkę ze śmieciowym jedzeniem” (CAF). Przykłady diety obejmują chipsy ziemniaczane, kubki z masłem orzechowym w czekoladzie i słodkie napoje. Wartość kaloryczną diety każdego szczura obliczono tak, aby pokrywała się ze średnim spożyciem kalorii na wagę dorastającego dziecka.

Warto przeczytać!  Fundacja Save The Heart (STHF) działa na rzecz zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym w Indiach

Naukowcy przeprowadzili także nowatorskie testy pamięci oparte na rozpoznawaniu lokalizacji (NLR) i nowatorskim obiekcie w kontekście (NOIC), aby ocenić funkcje poznawcze badanych.

Test NLR polegał na przyzwyczajaniu osób do określonego obiektu w pomieszczeniu, przenoszeniu obiektu w różne miejsca i sprawdzaniu, jak długo każda grupa szczurów biorących udział w teście i grupie kontrolnej spędziła na badaniu „znanego” przedmiotu w celu oceny pamięci rozpoznawania przestrzennego — rodzaju pamięć oparta na hipokampie zasilanym przez acetylocholinę.

Procedura NOIC polegała na umieszczeniu tego samego obiektu w innym pomieszczeniu lub kontekście na kilka dni i obliczeniu, jak długo każda grupa szczurów spędziła na badaniu znajomego obiektu w nieznanym kontekście, aby ocenić kontekstową pamięć epizodyczną zależną od hipokampa.Dziecko je pizzę i pije napój gazowany.Badanie pokazuje, że przyjęcie zdrowszej diety w późniejszym życiu nie może cofnąć skutków złego odżywiania się w młodym wieku.

Walczę z pamięcią przestrzenną
Podczas testów pamięci szczury karmione dietą CAF ze śmieciowym jedzeniem miały trudności z zapamiętaniem obiektów i ich lokalizacji w porównaniu ze szczurami z grupy kontrolnej. Naukowcy podkreślają, że sugeruje to, że niezdrowa dieta negatywnie wpływa na funkcję pamięci długoterminowej zwierząt.

Warto przeczytać!  Rutynowe testy laboratoryjne nie są wiarygodnym sposobem diagnozowania długiego COVID, wynika z badania

Przeprowadzono także badania pośmiertne mózgów szczurów, aby zidentyfikować wszelkie oznaki zaburzonego poziomu acetylocholiny. W przypadku szczurów, którym w młodym wieku podawano dietę CAF, produkcja acetylocholiny była niższa niż w grupie kontrolnej i utrzymywała się na niskim poziomie nawet po wprowadzeniu zdrowej diety.

„To, co widzimy nie tylko w tym artykule, ale także w niektórych innych naszych ostatnich pracach, polega na tym, że jeśli te szczury dorastały na diecie śmieciowej, oznacza to, że mają trwałe zaburzenia pamięci” – mówi dr Scott. Kanoski, profesor nauk biologicznych na USC i współautor badania. „Nawet jeśli zastosujesz zdrową dietę, efekty te niestety utrzymują się aż do dorosłości”.

Nadzieja dla hipokampu
Badanie daje promyk nadziei na interwencję. W kolejnej fazie badań zespół sprawdzał, czy deficyty pamięci u szczurów karmionych dietą niezdrową żywnością można odwrócić za pomocą leków stymulujących uwalnianie acetylocholiny. Podawanie agonistów acetylocholiny bezpośrednio do hipokampa przywróciło szczurom funkcję pamięci.

Pomimo tych obiecujących wyników autorzy badania podkreślają znaczenie nawyków żywieniowych w okresie dojrzewania i ich potencjalnego długoterminowego wpływu na zdrowie poznawcze. Ponieważ powszechność stosowania wysokotłuszczowej i słodkiej diety wśród nastolatków stale rośnie, zrozumienie wpływu tej diety na funkcjonowanie mózgu ma kluczowe znaczenie dla inicjatyw w zakresie zdrowia publicznego, które promują zdrowe nawyki żywieniowe, aby zapobiec pogorszeniu funkcji poznawczych w późniejszym życiu.

Warto przeczytać!  Badania przedkliniczne pokazują, że innowacyjny prolek na malarię działa na wątrobę, zwiększa skuteczność i jednocześnie zmniejsza toksyczność

„Nie wiem, jak to powiedzieć, żeby nie zabrzmiało to jak Cassandra i zagłada i mrok” – podsumowuje Kanoski. „Ale niestety niektóre rzeczy, które mogą być łatwiej odwracalne w wieku dorosłym, są mniej odwracalne, gdy mają miejsce w dzieciństwie”.

Pod redakcją Williama Bradforda Nicholsa

Aby skontaktować się z naszym zespołem redakcyjnym, napisz do nas na adres redakcji@cnsmedia.com

Jeśli uważasz, że ten artykuł jest wartościowy, możesz chcieć otrzymywać nasze biuletyny.
Zapisz się teraz, aby otrzymywać najświeższe informacje bezpośrednio na swoją skrzynkę odbiorczą.


Źródło