Wytyczne żywieniowe ICMR mówią, że wielokrotne podgrzewanie oleju roślinnego może powodować raka; Poznaj sposoby na poprawę bezpieczeństwa
Z nowo wydanych wytycznych Indyjskiej Rady ds. Badań Medycznych wynika, że ponowne wykorzystanie oleju roślinnego do gotowania jest niepokojącą praktyką, ponieważ może on uwalniać szkodliwe związki, które mogą powodować stany zagrażające życiu, w tym choroby serca i nowotwory. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się wszystkiego o raporcie i sposobach poprawy bezpieczeństwa oleju spożywczego.
Podgrzewanie olejów opałowych w wysokich temperaturach modyfikuje ich naturalną strukturę chemiczną, zmniejszając w ten sposób zawarte w nich korzystne przeciwutleniacze
Zgodnie z nowo opublikowanymi wytycznymi żywieniowymi Indyjska Rada ds. Badań Medycznych (ICMR) ostrzega przed ponownym wykorzystaniem olejów roślinnych, ponieważ może to zwiększać ryzyko chorób zagrażających życiu, takich jak choroby serca i nowotwory. Panel zdrowia Apex stwierdził, że powtarzające się podgrzewanie olejów lub tłuszczów do gotowania prowadzi do powstawania toksycznych związków i substancji oraz zwiększa ilość wolnych rodników w organizmie, powodując stan zapalny.
Wraz z Narodowym Instytutem Żywienia ICMR opublikowało 17 nowych wytycznych żywieniowych dla Hindusów w różnych grupach wiekowych, aby pomóc im dokonywać lepszych wyborów żywieniowych. Ich zdaniem wytyczne te mają na celu przedstawienie opartych na dowodach zaleceń, które pomogą Hindusom w dokonywaniu świadomych wyborów żywieniowych, aby zachować dobry stan zdrowia i zapobiegać występowaniu różnych schorzeń, takich jak otyłość i choroby.
W jaki sposób ponowne podgrzewanie oleju zmienia skład chemiczny?
Zdaniem lekarzy podgrzewanie olejów i wielokrotne ich używanie w wysokich temperaturach modyfikuje ich naturalną strukturę chemiczną, redukując w ten sposób zawarte w nich korzystne przeciwutleniacze i tworząc szkodliwe związki, takie jak tłuszcze trans, akrylamid i aldehydy. Ponowne podgrzanie dodatkowo powoduje, że olej jest niestabilny, przez co traci on właściwości zdrowotne i generuje więcej toksyn przy każdym użyciu.
Eksperci twierdzą, że ogrzewanie powoduje również zmiany w składzie kwasów tłuszczowych i zwiększony poziom produktów utleniania lipidów, takich jak reaktywny tlen. Chociaż prowadzone są różne badania, obecnie uważa się, że podgrzane oleje powiązano ze zwiększonym poziomem cholesterolu, który prowadzi do chorób serca, takich jak zawał serca i udar, oprócz chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i demencja.
Różne badania mówią, że aldehydy, toksyczne pierwiastki powstające podczas podgrzewania oleju, powodują, że staje się on rakotwórczy, co może prowadzić do raka. Ponadto, jeśli odczuwasz pieczenie w żołądku i gardle, przyczyną może być ponownie podgrzany olej. „Wielokrotne podgrzewanie olejów lub tłuszczów roślinnych powoduje utlenianie PUFA, co prowadzi do wytwarzania związków, które są szkodliwe i toksyczne i mogą zwiększać ryzyko chorób układu krążenia i raka” – czytamy w raporcie.
Lekarze twierdzą, że wiele osób źle się czuje, cierpi na niestrawność i nadkwaśność po zjedzeniu smażonych w głębokim tłuszczu potraw z przydrożnych restauracji z tego samego powodu.
Może powodować otyłość
Zdaniem ekspertów podgrzany olej może również prowadzić do niezdrowego przyrostu masy ciała i otyłości.
Jak ponownie wykorzystać olej roślinny?
ICMR zasugerowało, że najlepszym sposobem na ponowne wykorzystanie oleju przez pewien czas jest filtrowanie oleju do przetworów curry i spożywanie go w ciągu jednego lub dwóch dni. „W gospodarstwie domowym olej roślinny użyty do smażenia powinien zostać przefiltrowany i może być używany do przetworów curry, ale należy unikać ponownego używania tego samego oleju do smażenia. Ponadto takie oleje należy spożywać w ciągu jednego lub dwóch dni. Należy unikać przechowywania „zużytych” olejów przez długi czas, ponieważ tempo ich niszczenia jest duże” – czytamy w raporcie.
Sposoby na poprawę bezpieczeństwa oleju spożywczego?
- Eksperci twierdzą, że wybierając olej do smażenia, należy zawsze wybierać taki, który ma wysoką zawartość tłuszczów wielonienasyconych i można go przygotować na małym ogniu.
- Olejów nie należy używać ponownie podczas powtarzających się sesji gotowania i nie należy ich podgrzewać do wysokich temperatur.
- Zaleca się również ciągłe monitorowanie temperatury oleju, aby zapobiec nadmiernemu utlenianiu.
- Eksperci zalecają przejście na żywność gotowaną w domu, ponieważ jest to najświeższa i najzdrowsza odmiana, jaką można zjeść. Gotowanie w domu daje Ci możliwość decydowania o tym, jakie składniki znajdą się w Twoim jedzeniu.