Zdrowie

Wytyczne żywieniowe ICMR mówią, że wielokrotne podgrzewanie oleju roślinnego może powodować raka; Poznaj sposoby na poprawę bezpieczeństwa

  • 16 maja, 2024
  • 4 min read
Wytyczne żywieniowe ICMR mówią, że wielokrotne podgrzewanie oleju roślinnego może powodować raka;  Poznaj sposoby na poprawę bezpieczeństwa


Z nowo wydanych wytycznych Indyjskiej Rady ds. Badań Medycznych wynika, że ​​ponowne wykorzystanie oleju roślinnego do gotowania jest niepokojącą praktyką, ponieważ może on uwalniać szkodliwe związki, które mogą powodować stany zagrażające życiu, w tym choroby serca i nowotwory. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się wszystkiego o raporcie i sposobach poprawy bezpieczeństwa oleju spożywczego.

Podgrzewanie olejów opałowych w wysokich temperaturach modyfikuje ich naturalną strukturę chemiczną, zmniejszając w ten sposób zawarte w nich korzystne przeciwutleniacze

Zgodnie z nowo opublikowanymi wytycznymi żywieniowymi Indyjska Rada ds. Badań Medycznych (ICMR) ostrzega przed ponownym wykorzystaniem olejów roślinnych, ponieważ może to zwiększać ryzyko chorób zagrażających życiu, takich jak choroby serca i nowotwory. Panel zdrowia Apex stwierdził, że powtarzające się podgrzewanie olejów lub tłuszczów do gotowania prowadzi do powstawania toksycznych związków i substancji oraz zwiększa ilość wolnych rodników w organizmie, powodując stan zapalny.

Wraz z Narodowym Instytutem Żywienia ICMR opublikowało 17 nowych wytycznych żywieniowych dla Hindusów w różnych grupach wiekowych, aby pomóc im dokonywać lepszych wyborów żywieniowych. Ich zdaniem wytyczne te mają na celu przedstawienie opartych na dowodach zaleceń, które pomogą Hindusom w dokonywaniu świadomych wyborów żywieniowych, aby zachować dobry stan zdrowia i zapobiegać występowaniu różnych schorzeń, takich jak otyłość i choroby.

Warto przeczytać!  Ekspert sugeruje wskazówki, jak ograniczyć rozmnażanie się komarów latem

W jaki sposób ponowne podgrzewanie oleju zmienia skład chemiczny?

Zdaniem lekarzy podgrzewanie olejów i wielokrotne ich używanie w wysokich temperaturach modyfikuje ich naturalną strukturę chemiczną, redukując w ten sposób zawarte w nich korzystne przeciwutleniacze i tworząc szkodliwe związki, takie jak tłuszcze trans, akrylamid i aldehydy. Ponowne podgrzanie dodatkowo powoduje, że olej jest niestabilny, przez co traci on właściwości zdrowotne i generuje więcej toksyn przy każdym użyciu.


Źródło