Wytyczne żywieniowe ICMR na rok 2024: Wytyczne żywieniowe ICMR mówią, że nawet żywność gotowana w domu może być „niezdrowa”. Oto kilka wskazówek, jak poprawić zawartość składników odżywczych
![Wytyczne żywieniowe ICMR na rok 2024: Wytyczne żywieniowe ICMR mówią, że nawet żywność gotowana w domu może być „niezdrowa”. Oto kilka wskazówek, jak poprawić zawartość składników odżywczych](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/05/110411806-770x470.jpg)
Zgodnie z nowymi wytycznymi ICMR, domowe posiłki również mogą być niezdrowe, jeśli zawierają dużą ilość cukru, soli i tłuszczu. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej i znaleźć kilka wskazówek, jak sprawić, by żywność była zdrowa.
Nowe wytyczne żywieniowe ICMR
W nowym zestawie wytycznych dietetycznych Indyjska Rada ds. Badań Medycznych (ICMR) ujawniła, że nawet domowe posiłki mogą być niezdrowe, jeśli są przygotowane z dużą zawartością tłuszczu, cukru lub soli. Najważniejsza organizacja medyczna ostrzegła, że spożywanie żywności o wysokiej zawartości tłuszczów, cukru lub soli (HFSS) może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, w tym otyłości, ponieważ zawiera bardzo mało mikroelementów i błonnika, ale zawiera dużą ilość kalorii.
Według ICMR „pozbawia to także jedną ze zdrowych żywności dostarczającą niezbędnych makroelementów (aminokwasów i tłuszczów), błonnika i mikroelementów, takich jak witaminy, minerały, fitoskładniki i substancje bioaktywne”. Pokarmy zawierające cukier powodują stany zapalne i wpływają na mikroflorę jelitową, która szybko zmienia się wraz z dietą. Zwiększa to ryzyko chorób niezakaźnych. Pokarmy o wysokiej zawartości soli zwiększają ryzyko nadciśnienia i obciążają nerki. Dlatego duże spożycie soli jest niezdrowe” – stwierdzono dalej w wytycznych.
Dieta pozbawiona wystarczającej ilości niezbędnych aminokwasów, kwasów tłuszczowych i mikroelementów może prowadzić do poważnych schorzeń, takich jak anemia i mieć niekorzystny wpływ na funkcje poznawcze (funkcję mózgu) i zdolność uczenia się. W wytycznych ICMR zaleciła również ludziom unikanie odżywek białkowych wspomagających budowę masy ciała, a także ograniczenie spożycia soli oraz ograniczenie spożycia cukru i żywności ultraprzetworzonej. Organ medyczny zalecił czytanie informacji podanych na etykietach żywności, aby dokonać właściwych wyborów żywieniowych.
Narodowy Instytut Żywienia (NIN) w Hyderabadzie, będący głównym organem badawczym zajmującym się zdrowym odżywianiem, opublikował w ubiegłą środę zaktualizowane zalecenia żywieniowe dla Hindusów. Wytyczne te mają na celu zapewnienie ludziom otrzymania potrzebnych składników odżywczych i uniknięcie chorób przewlekłych. Niektóre z kluczowych wniosków to: „cukier powinien stanowić mniej niż 5% całkowitego spożycia energii”, a dieta nie może zawierać więcej niż 45% kalorii ze zbóż i prosa. Podczas gdy kalorie z roślin strączkowych, fasoli i mięsa powinny wynosić 15%, a resztę kalorii można wchłonąć z orzechów, warzyw, owoców i mleka. Nie wolno spożywać więcej niż 30% tłuszczu.
Oto kilka wskazówek, dzięki którym Twoje domowe posiłki będą zdrowe.
Stosuj metody wstępnego gotowania, takie jak moczenie, kiełkowanie i fermentacja, aby zachować więcej składników odżywczych w żywności.
- Staraj się unikać nadmiernego mycia i krojenia warzyw na małe kawałki, ponieważ może to zmniejszyć zawartość składników odżywczych w jedzeniu, a gotowanie na parze jest lepszym sposobem gotowania warzyw niż blanszowanie.
- Jeśli to możliwe, wybieraj gotowanie pod zamkniętą pokrywką, ponieważ otwarta pokrywa może zwiększyć utratę składników odżywczych z żywności.
- Gotowanie i gotowanie pod ciśnieniem to zalecane metody w przypadku roślin strączkowych, aby poprawić ich dostępność białka.
- Staraj się minimalizować smażenie potraw, szczególnie głębokie smażenie, aby zmniejszyć wchłanianie tłuszczu, raczej smaż płytkie. Smażenie na powietrzu to zdrowa alternatywa dla smażenia w głębokim tłuszczu, zużywająca mniej oleju.
- ICMR zaleca również wybranie gotowania w kuchence mikrofalowej jako dobrej opcji gotowania żywności przy minimalnej utracie składników odżywczych.
- Jeśli to możliwe, unikaj grillowania i grillowania ze względu na tworzenie się szkodliwych związków podczas tych metod gotowania.
- Powolne gotowanie może rozbić ściany komórkowe i uwolnić więcej przeciwutleniaczy z warzyw.