Zdrowie

Wytyczne żywieniowe ICMR na rok 2024: Wytyczne żywieniowe ICMR mówią, że nawet żywność gotowana w domu może być „niezdrowa”. Oto kilka wskazówek, jak poprawić zawartość składników odżywczych

  • 25 maja, 2024
  • 4 min read
Wytyczne żywieniowe ICMR na rok 2024: Wytyczne żywieniowe ICMR mówią, że nawet żywność gotowana w domu może być „niezdrowa”. Oto kilka wskazówek, jak poprawić zawartość składników odżywczych


Zgodnie z nowymi wytycznymi ICMR, domowe posiłki również mogą być niezdrowe, jeśli zawierają dużą ilość cukru, soli i tłuszczu. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej i znaleźć kilka wskazówek, jak sprawić, by żywność była zdrowa.

Nowe wytyczne żywieniowe ICMR

W nowym zestawie wytycznych dietetycznych Indyjska Rada ds. Badań Medycznych (ICMR) ujawniła, że ​​nawet domowe posiłki mogą być niezdrowe, jeśli są przygotowane z dużą zawartością tłuszczu, cukru lub soli. Najważniejsza organizacja medyczna ostrzegła, że ​​spożywanie żywności o wysokiej zawartości tłuszczów, cukru lub soli (HFSS) może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, w tym otyłości, ponieważ zawiera bardzo mało mikroelementów i błonnika, ale zawiera dużą ilość kalorii.

Według ICMR „pozbawia to także jedną ze zdrowych żywności dostarczającą niezbędnych makroelementów (aminokwasów i tłuszczów), błonnika i mikroelementów, takich jak witaminy, minerały, fitoskładniki i substancje bioaktywne”. Pokarmy zawierające cukier powodują stany zapalne i wpływają na mikroflorę jelitową, która szybko zmienia się wraz z dietą. Zwiększa to ryzyko chorób niezakaźnych. Pokarmy o wysokiej zawartości soli zwiększają ryzyko nadciśnienia i obciążają nerki. Dlatego duże spożycie soli jest niezdrowe” – stwierdzono dalej w wytycznych.

Warto przeczytać!  Rynek szczepionek i leków przeciwnowotworowych mRNA Następna wielka rzecz |

Dieta pozbawiona wystarczającej ilości niezbędnych aminokwasów, kwasów tłuszczowych i mikroelementów może prowadzić do poważnych schorzeń, takich jak anemia i mieć niekorzystny wpływ na funkcje poznawcze (funkcję mózgu) i zdolność uczenia się. W wytycznych ICMR zaleciła również ludziom unikanie odżywek białkowych wspomagających budowę masy ciała, a także ograniczenie spożycia soli oraz ograniczenie spożycia cukru i żywności ultraprzetworzonej. Organ medyczny zalecił czytanie informacji podanych na etykietach żywności, aby dokonać właściwych wyborów żywieniowych.


Źródło