Z badania Feeding America wynika, że w 2021 roku 5,5 miliona seniorów doświadczyło głodu
Dysproporcje braku bezpieczeństwa żywnościowego według rasy / pochodzenia etnicznego są większe u seniorów
Na początku tego tygodnia ukazało się Feeding America Stan głodu seniorów w Ameryce w 2021 roku, badanie dotyczące seniorów zagrożonych głodem w Stanach Zjednoczonych. Raport rzuca światło na stopień, w jakim brak bezpieczeństwa żywnościowego – lub ograniczony dostęp do wystarczającej ilości żywności, aby prowadzić zdrowy tryb życia – dotyka osoby w wieku 60 lat i starsze. Raport pokazuje, że spośród 78 milionów seniorów w wieku 60 lat lub starszych w Stanach Zjednoczonych 5,5 miliona nie miało bezpieczeństwa żywnościowego w 2021 r., ostatnim roku, dla którego dostępne są dane.
Brak bezpieczeństwa żywnościowego wśród seniorów nie zmienił się znacząco w latach 2020-2021, wahając się od 6,8% do 7,1%. Jednak, zgodnie z ogólną populacją, kolorowi seniorzy doświadczają braku bezpieczeństwa żywnościowego na nieproporcjonalnie wyższym poziomie w porównaniu z ich białymi odpowiednikami, a także z ogólną populacją braku bezpieczeństwa żywnościowego.
Chociaż badanie nie obejmuje oddzielnych szacunków braku bezpieczeństwa żywnościowego dla innych grup rasowych i etnicznych, inne analizy wykazały, że osoby, które identyfikują się jako rdzenni Amerykanie, mieszkańcy wysp Pacyfiku i niektóre podgrupy azjatyckie, również mają nieproporcjonalnie wysokie wskaźniki braku bezpieczeństwa żywnościowego.
„Jeśli jako kraj zdecydujemy raz na zawsze zakończyć brak bezpieczeństwa żywnościowego w tym kraju, pomyśl, co to oznaczałoby dla naszych starszych sąsiadów stojących w obliczu głodu” – powiedział Tom Summerfelt, dyrektor ds. badań w Feeding America. „Brak bezpieczeństwa żywnościowego jest ściśle powiązany ze zdrowiem, które staje się szczególnie istotne wraz z wiekiem. Wydatki medyczne są również głównym czynnikiem braku bezpieczeństwa żywnościowego, szczególnie w przypadku osób starszych. Jedzenie może działać jako lekarstwo. warunków zdrowotnych i może skutkować ogólnie zdrowszymi społecznościami”.
Stan głodu seniorów w Ameryce w 2021 r odkryli również, że seniorzy w wielopokoleniowych gospodarstwach domowych częściej doświadczają braku bezpieczeństwa żywnościowego. Chociaż istnieje wiele pozytywnych korzyści z tego typu struktury gospodarstw domowych, w 2021 r. brak bezpieczeństwa żywnościowego był 2,2 razy wyższy w przypadku seniorów mieszkających z wnukiem (15,0% vs. 6,8%) i 1,7 razy wyższy w przypadku osób starszych mieszkających z wnukiem ( 15,4% w porównaniu z 9,1%). Z poprzedniego raportu Feeding America z zeszłego roku, rodzina z doświadczeniem życiowym podzieliła się: „Jestem seniorem wychowującym dwójkę małych dzieci i nie kwalifikuję się do żadnej pomocy; moja sytuacja jest poniżej tego, co społeczeństwo wymienia jako kwalifikujących się odbiorców”.
„Gdy Kongres obraduje nad ustawą rolną z 2023 r., zachęcam ich, aby pomyśleli o naszych rodzicach i dziadkach, którzy mogą nie mieć środków, aby zapewnić wystarczającą ilość jedzenia na stole” – powiedział Summerfelt. „Wzywamy członków Kongresu, aby pomogli zapewnić ludziom, w tym naszym seniorom, dostęp do pożywnej żywności, której potrzebują, poprzez wzmocnienie federalnych programów żywieniowych, takich jak The Emergency Food Assistance Program i SNAP, w ustawie rolnej z 2023 r.”.
Stan głodu seniorów w Ameryce w 2021 r szacuje brak bezpieczeństwa żywnościowego wśród seniorów w 2021 r. na poziomie krajowym i podaje wskaźniki głodu wśród seniorów w każdym z 50 stanów i Dystryktu Kolumbii oraz dla 51 dużych obszarów metropolitalnych.
Kluczowe ustalenia obejmują:
- Seniorzy doświadczający braku bezpieczeństwa żywnościowego mieszkają w społecznościach w całym kraju, w tym we wszystkich 50 stanach i Waszyngtonie.
- Dziewięć z dziesięciu stanów o najwyższych wskaźnikach braku bezpieczeństwa żywnościowego wśród seniorów znajdowało się na południu.
- Brak bezpieczeństwa żywnościowego seniorów w obszarach metropolitalnych wahał się od 2,0% w obszarze metropolitalnym Rochester w stanie Nowy Jork do 13,8% w obszarze metropolitalnym Nowego Orleanu w Luizjanie.
Brak bezpieczeństwa żywnościowego ma negatywne skutki dla jednostek przez całe życie. Dla seniorów skutki te mogą być szczególnie problematyczne, biorąc pod uwagę wyjątkowe wyzwania zdrowotne, ekonomiczne i żywieniowe, które mogą wiązać się ze starzeniem. Stan głodu seniorów w 2021 roku stwierdza również, że brak bezpieczeństwa żywnościowego nieproporcjonalnie dotyka seniorów w niektórych grupach społeczno-ekonomicznych.
W szczególności w 2021 roku naukowcy odkryli:
- Seniorzy niepełnosprawni (13,4%) mieli ponad dwukrotnie wyższy wskaźnik braku bezpieczeństwa żywnościowego niż seniorzy bez niepełnosprawności (5,0%).
- Szacuje się, że sześć na dziesięć (57,4%) seniorów doświadczających braku bezpieczeństwa żywnościowego to kobiety.
- Seniorzy, którzy mieszkają z wnukami, byli bardziej narażeni na brak bezpieczeństwa żywnościowego niż seniorzy, którzy tego nie robią (15,0% w porównaniu do 6,8%).
- Seniorzy o stosunkowo wyższych dochodach nadal mają trudności z uzyskaniem wystarczającej ilości pożywnej żywności. Ponad połowa (59,1%) seniorów doświadczających braku bezpieczeństwa żywnościowego, którzy zgłosili dochód, miała dochód powyżej federalnej granicy ubóstwa, a większość była na emeryturze (50,6%) lub niepełnosprawna (28,5%), podczas gdy tylko 2,8% było bezrobotnych.
- Seniorzy, którzy wynajmują mieszkanie (17,1%), byli ponad trzy razy bardziej narażeni na brak bezpieczeństwa żywnościowego niż seniorzy, którzy są właścicielami domów (5,0%).