Nauka i technika

Z badania Feeding America wynika, że ​​w 2021 roku 5,5 miliona seniorów doświadczyło głodu

  • 30 kwietnia, 2023
  • 5 min read
Z badania Feeding America wynika, że ​​w 2021 roku 5,5 miliona seniorów doświadczyło głodu


Dysproporcje braku bezpieczeństwa żywnościowego według rasy / pochodzenia etnicznego są większe u seniorów


ikona kalendarza 30 kwietnia 2023 r

ikona zegara
4 minuty czytania

Na początku tego tygodnia ukazało się Feeding America Stan głodu seniorów w Ameryce w 2021 roku, badanie dotyczące seniorów zagrożonych głodem w Stanach Zjednoczonych. Raport rzuca światło na stopień, w jakim brak bezpieczeństwa żywnościowego – lub ograniczony dostęp do wystarczającej ilości żywności, aby prowadzić zdrowy tryb życia – dotyka osoby w wieku 60 lat i starsze. Raport pokazuje, że spośród 78 milionów seniorów w wieku 60 lat lub starszych w Stanach Zjednoczonych 5,5 miliona nie miało bezpieczeństwa żywnościowego w 2021 r., ostatnim roku, dla którego dostępne są dane.

Brak bezpieczeństwa żywnościowego wśród seniorów nie zmienił się znacząco w latach 2020-2021, wahając się od 6,8% do 7,1%. Jednak, zgodnie z ogólną populacją, kolorowi seniorzy doświadczają braku bezpieczeństwa żywnościowego na nieproporcjonalnie wyższym poziomie w porównaniu z ich białymi odpowiednikami, a także z ogólną populacją braku bezpieczeństwa żywnościowego.

Chociaż badanie nie obejmuje oddzielnych szacunków braku bezpieczeństwa żywnościowego dla innych grup rasowych i etnicznych, inne analizy wykazały, że osoby, które identyfikują się jako rdzenni Amerykanie, mieszkańcy wysp Pacyfiku i niektóre podgrupy azjatyckie, również mają nieproporcjonalnie wysokie wskaźniki braku bezpieczeństwa żywnościowego.

Warto przeczytać!  Odkryto nowe powiązania genetyczne ze zwapnieniem tętnic wieńcowych

„Jeśli jako kraj zdecydujemy raz na zawsze zakończyć brak bezpieczeństwa żywnościowego w tym kraju, pomyśl, co to oznaczałoby dla naszych starszych sąsiadów stojących w obliczu głodu” – powiedział Tom Summerfelt, dyrektor ds. badań w Feeding America. „Brak bezpieczeństwa żywnościowego jest ściśle powiązany ze zdrowiem, które staje się szczególnie istotne wraz z wiekiem. Wydatki medyczne są również głównym czynnikiem braku bezpieczeństwa żywnościowego, szczególnie w przypadku osób starszych. Jedzenie może działać jako lekarstwo. warunków zdrowotnych i może skutkować ogólnie zdrowszymi społecznościami”.

Stan głodu seniorów w Ameryce w 2021 r odkryli również, że seniorzy w wielopokoleniowych gospodarstwach domowych częściej doświadczają braku bezpieczeństwa żywnościowego. Chociaż istnieje wiele pozytywnych korzyści z tego typu struktury gospodarstw domowych, w 2021 r. brak bezpieczeństwa żywnościowego był 2,2 razy wyższy w przypadku seniorów mieszkających z wnukiem (15,0% vs. 6,8%) i 1,7 razy wyższy w przypadku osób starszych mieszkających z wnukiem ( 15,4% w porównaniu z 9,1%). Z poprzedniego raportu Feeding America z zeszłego roku, rodzina z doświadczeniem życiowym podzieliła się: „Jestem seniorem wychowującym dwójkę małych dzieci i nie kwalifikuję się do żadnej pomocy; moja sytuacja jest poniżej tego, co społeczeństwo wymienia jako kwalifikujących się odbiorców”.

Warto przeczytać!  Odkrywanie genetycznych sekretów beznasienności

„Gdy Kongres obraduje nad ustawą rolną z 2023 r., zachęcam ich, aby pomyśleli o naszych rodzicach i dziadkach, którzy mogą nie mieć środków, aby zapewnić wystarczającą ilość jedzenia na stole” – powiedział Summerfelt. „Wzywamy członków Kongresu, aby pomogli zapewnić ludziom, w tym naszym seniorom, dostęp do pożywnej żywności, której potrzebują, poprzez wzmocnienie federalnych programów żywieniowych, takich jak The Emergency Food Assistance Program i SNAP, w ustawie rolnej z 2023 r.”.

Stan głodu seniorów w Ameryce w 2021 r szacuje brak bezpieczeństwa żywnościowego wśród seniorów w 2021 r. na poziomie krajowym i podaje wskaźniki głodu wśród seniorów w każdym z 50 stanów i Dystryktu Kolumbii oraz dla 51 dużych obszarów metropolitalnych.

Kluczowe ustalenia obejmują:

  • Seniorzy doświadczający braku bezpieczeństwa żywnościowego mieszkają w społecznościach w całym kraju, w tym we wszystkich 50 stanach i Waszyngtonie.
  • Dziewięć z dziesięciu stanów o najwyższych wskaźnikach braku bezpieczeństwa żywnościowego wśród seniorów znajdowało się na południu.
  • Brak bezpieczeństwa żywnościowego seniorów w obszarach metropolitalnych wahał się od 2,0% w obszarze metropolitalnym Rochester w stanie Nowy Jork do 13,8% w obszarze metropolitalnym Nowego Orleanu w Luizjanie.

Brak bezpieczeństwa żywnościowego ma negatywne skutki dla jednostek przez całe życie. Dla seniorów skutki te mogą być szczególnie problematyczne, biorąc pod uwagę wyjątkowe wyzwania zdrowotne, ekonomiczne i żywieniowe, które mogą wiązać się ze starzeniem. Stan głodu seniorów w 2021 roku stwierdza również, że brak bezpieczeństwa żywnościowego nieproporcjonalnie dotyka seniorów w niektórych grupach społeczno-ekonomicznych.

Warto przeczytać!  Naukowcy rozszyfrowali kod korzyści zdrowotnych brokułów

W szczególności w 2021 roku naukowcy odkryli:

  • Seniorzy niepełnosprawni (13,4%) mieli ponad dwukrotnie wyższy wskaźnik braku bezpieczeństwa żywnościowego niż seniorzy bez niepełnosprawności (5,0%).
  • Szacuje się, że sześć na dziesięć (57,4%) seniorów doświadczających braku bezpieczeństwa żywnościowego to kobiety.
  • Seniorzy, którzy mieszkają z wnukami, byli bardziej narażeni na brak bezpieczeństwa żywnościowego niż seniorzy, którzy tego nie robią (15,0% w porównaniu do 6,8%).
  • Seniorzy o stosunkowo wyższych dochodach nadal mają trudności z uzyskaniem wystarczającej ilości pożywnej żywności. Ponad połowa (59,1%) seniorów doświadczających braku bezpieczeństwa żywnościowego, którzy zgłosili dochód, miała dochód powyżej federalnej granicy ubóstwa, a większość była na emeryturze (50,6%) lub niepełnosprawna (28,5%), podczas gdy tylko 2,8% było bezrobotnych.
  • Seniorzy, którzy wynajmują mieszkanie (17,1%), byli ponad trzy razy bardziej narażeni na brak bezpieczeństwa żywnościowego niż seniorzy, którzy są właścicielami domów (5,0%).




Źródło