Zdrowie

Zamiennik cukru erytrytol może zwiększać ryzyko zawału serca i udaru, wynika z badań

  • 8 sierpnia, 2024
  • 4 min read
Zamiennik cukru erytrytol może zwiększać ryzyko zawału serca i udaru, wynika z badań


ErytrytolA Substytut cukru Według najnowszych badań przeprowadzonych przez Cleveland Clinic, substancje powszechnie stosowane w produktach ketogenicznych i innych produktach o obniżonej zawartości cukru mogą zwiększać ryzyko wystąpienia niekorzystnych zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca czy udar.

Spożycie „standardowej porcji” 30 gramów słodzika — dawki „zazwyczaj zawartej w napoju gazowanym lub muffince bez cukru” — zgodnie z komunikatem prasowym — zwiększyło aktywność płytek krwi u zdrowych uczestników, co może zwiększyć ryzyko zakrzepów krwi, odkryli naukowcy w badaniu interwencyjnym, opublikowanym w czasopiśmie Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology w czwartek. Cukier nie miał takiego samego efektu.

Produkty bez cukru zawierające erytrytol są często polecane osobom z otyłością, cukrzycą lub zespołem metabolicznym jako sposoby na kontrolowanie spożycia cukru i kalorii. Erytrytol jest jednym ze składników popularnego bezkalorycznego słodzika stewii Truvia. Osoby z tymi schorzeniami są już bardziej narażone na niekorzystne zdarzenia sercowo-naczyniowe, takie jak udar.

„Choroby układu krążenia narastają z czasem, a choroby serca są główną przyczyną zgonów na świecie. Musimy upewnić się, że spożywane przez nas pokarmy nie są ukrytymi czynnikami przyczyniającymi się do tego” — powiedział starszy autor dr Stanley Hazen w komunikacie prasowym. „Te wyniki podkreślają znaczenie dalszych długoterminowych badań klinicznych w celu oceny bezpieczeństwa sercowo-naczyniowego erytrytolu i innych zamienników cukru”.

Warto przeczytać!  W jakich 2 okresach życia zachodzą w organizmie poważne zmiany?

Autorzy stwierdzili, że badanie miało pewne ograniczenia, do których należała mała liczebność (w sumie 20 ochotników, z których połowa spożywała erytrytol) i brak długoterminowych testów, co podkreśla znaczenie dalszych badań.

Obecnie erytrytol jest klasyfikowany przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków jako GRAS — „generalnie uznany za bezpieczny” — co pozwala na jego stosowanie w produktach spożywczych bez ograniczeń. Jednak badanie to dodaje coraz więcej dowodów że erytrytol i inne słodziki może nie być tak bezpieczne, jak wcześniej sądzono.

Na początku tego roku Hazen i jego zespół odkryli, że ksylitol, alkohol cukrowy występujący naturalnie w niektórych roślinach, może być powiązany z potencjalne negatywne skutki dla zdrowia. W zeszłym roku kolejne badanie przeprowadzone przez Cleveland Clinic wykazało, że pacjenci kardiologiczni z wyższym poziomem erytrytolu we krwi byli narażeni na zwiększone ryzyko wystąpienia poważnych zdarzeń, takich jak zawał serca i udar.

Oba badania miały charakter obserwacyjny, co oznacza, że ​​nie wykazały jednoznacznie związku przyczynowo-skutkowego, jednak ówczesny współpracownik medyczny CBS News, dr David Agus, stwierdził, że „z pewnością jest wystarczająco dużo danych, aby wzbudzić poważne obawy” po poprzednim badaniu dotyczącym erytrytolu.

Warto przeczytać!  WHO publikuje pierwsze w historii wytyczne dotyczące leczenia klinicznego w celu rzucenia palenia u osób dorosłych

Konsumenci powinni interpretować wyniki najnowszych badań z „wyjątkową ostrożnością”, powiedziała Carla Saunders, prezes Calorie Control Council, w wywiadzie dla CBS News, powołując się na ograniczoną liczbę uczestników i „nadmierną ilość” erytrytolu, którą opisała jako „prawie dwukrotność lub trzykrotność maksymalnej ilości dozwolonej w dowolnym napoju w Stanach Zjednoczonych w oparciu o standardową porcję 8–16 uncji”.

„Co ważne, poziom erytrytolu mierzono tylko raz po spożyciu, a pilot nie miał kontroli nad czynnikami związanymi ze stylem życia, które mogą mieć wpływ na wynik, co mogłoby wprowadzić zmienne zakłócające i wpłynąć na wiarygodność wyników” – czytamy dalej w oświadczeniu. „Ponadto, ponieważ poziom erytrytolu mierzono tylko na początku badania i 30 minut po spożyciu, nie ma sposobu, aby wykazać jakikolwiek trwały wpływ nadmiernego spożycia na jakiekolwiek wyniki zdrowotne. Konsumenci muszą polegać na nauce, a od 30 lat nauka pokazuje, że erytrytol jest sprawdzonym, bezpiecznym i skutecznym wyborem w celu zmniejszenia spożycia cukru i kalorii”.


Źródło