Gotowanie

Zapiekanka Z Kurczaka I Sosu | Krytyk receptury

  • 13 lipca, 2023
  • 7 min read
Zapiekanka Z Kurczaka I Sosu |  Krytyk receptury

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

Przygotuj pocieszający posiłek dzięki temu pysznemu przepisowi na kurczaka z sosem. Ugotowany do perfekcji w powolnej kuchence, rezultatem jest delikatny, soczysty kurczak duszony w bogatym sosie, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem do ryżu lub ziemniaków na obfity i sycący obiad!

Potrawy Crockpot są hitem w moim domu. Są tak aromatyczne i pyszne, a do tego takie proste! Wypróbuj tego Crockpot Huli Huli Chicken, tego pysznego Crockpot Olive Garden Chicken with Pasta i tego Crockpot Tuscan Chicken, aby uzyskać więcej pomysłów na pyszny obiad z kurczakiem!

Widok z góry kurczaka i sosu w garnku.

Crockpot Kurczak I Sos

Przygotuj się na pyszny domowy obiad z tym niesamowitym przepisem na kurczaka w powolnej kuchence. Do przygotowania tego obiadu potrzebujesz tylko kilku składników, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Po prostu włóż piersi z kurczaka bez kości do garnka, pozwól im gotować się przez chwilę na niskim poziomie i ta-da! Będziesz miał delikatnego i soczystego kurczaka.

Niezależnie od tego, czy lubisz je z puszystym ryżem, czy z kremowymi ziemniakami, to danie sprawi, że będziesz chciał więcej. Szczególnie uwielbiam dodawać pyszną sałatkę lub pyszne brukselki jako warzywo, ale możesz ugotować wszystko, na co masz ochotę! Przygotuj się na delektowanie się każdym pysznym kęsem i poczuj radość z łatwego i smacznego domowego posiłku.

Składniki na Kurczaka Crockpot

Ten garnek z kurczakiem i sosem to obfite, klasyczne danie, które pokocha cała Twoja rodzina. Sprawdź kartę przepisu na dole posta, aby znaleźć listę wszystkich dokładnych pomiarów składników.

  • Bulion z kurczaka: Służy jako baza do sosu.
  • Zupa krem ​​z kurczaka: Możesz skorzystać ze sklepu lub wypróbować mój domowy przepis na krem ​​z rosołu.
  • Przyprawa do kurczaka: Mieszanka ziół, przypraw i przypraw, która wzmocni smak kurczaka w tym przepisie.
  • Mieszanka sosu z kurczaka: W ten sposób powstanie bogaty i pikantny sos, który będzie pasował do kurczaka.
  • Piersi z kurczaka bez kości i bez skóry: Gwiazda show, piersi z kurczaka, nabierają pysznego smaku sosu, dzięki czemu ten posiłek jest obfity i pełen wspaniałego smaku.
Warto przeczytać!  Śniadanie, obiad i przekąska z kiełbasy - przepisy Grzegorza Zawieruchy
3 zdjęcia pokazujące, jak zrobić sos i dodać go do garnka.

Jak gotować kurczaka i sos Crockpot

Jeśli masz 5 minut na przygotowanie tego posiłku, to wszystko gotowe! To przychodzi tak łatwo i po prostu musisz pozwolić powolnej kuchence wykonać całą pracę!

  1. Połącz składniki: W dużym garnku zalać bulionem z kurczaka, kremem z rosołu, przyprawą do kurczaka i mieszanką sosu z kurczaka. Mieszaj do połączenia.
  2. Dodaj kurczaka: Umieść całe piersi z kurczaka w garnku i ustaw go na niski poziom.
  3. Kucharz: Pozwól kurczakowi gotować się przez 5-6 godzin na niskim poziomie. Możesz również gotować na wysokim poziomie przez 3-4 godziny.
  4. Strzęp: Gdy kurczak będzie w pełni ugotowany, wyjmij go z garnka i rozdrobnij lub pokrój na kawałki i umieść z powrotem w garnku.
  5. Podawać: Podawaj kurczaka z ryżem lub ziemniakami i ciesz się!

Czy mogę użyć mrożonej piersi z kurczaka?

Tak! Gotowanie zajmie więcej czasu, jeśli w tym przepisie użyjesz mrożonych piersi z kurczaka zamiast świeżych. Musisz wydłużyć czas gotowania do 6-7 godzin na niskim poziomie lub 4-5 godzin na wysokim poziomie. Ważne jest, aby kurczak osiągnął wewnętrzną temperaturę 165°F (74°C), aby można go było bezpiecznie jeść. Użyj termometru do mięsa, aby sprawdzić, czy jest gotowe. Pamiętaj, że czas gotowania może się różnić w zależności od wielkości i grubości zamrożonych piersi z kurczaka, więc miej go na oku i dostosuj w razie potrzeby.

Kurczak i sos przyozdobiony zieloną cebulą na talerzu z puree ziemniaczanym.

Wskazówki i odmiany

Jest tak wiele sposobów na zmianę tego kurczaka i sosu, aby za każdym razem był inny. Wtedy możesz gotować go jeszcze częściej!

  • Zmień przyprawy: Bądź kreatywny z różnymi ziołami i przyprawami, aby Twój kurczak smakował wyjątkowo. Spróbuj użyć rozmarynu, tymianku, papryki, czosnku w proszku lub włoskiej przyprawy. Dostosuj smaki do swoich upodobań.
  • Kremowy sos: Aby sos był bogatszy i bardziej kremowy, dodaj podczas gotowania składniki, takie jak ser śmietankowy, kwaśna śmietana lub ciężka śmietana. Dzięki temu sos będzie miał gładką konsystencję.
  • Dodaj cebulę i czosnek: Spraw, aby kurczak i sos były jeszcze bardziej aromatyczne, dodając podsmażoną cebulę i czosnek. Gotuj je osobno, aż nabiorą złocistego koloru i pysznie pachną, a następnie wymieszaj je z bulionem z kurczaka i innymi składnikami.
  • Spróbuj grzybów: Jeśli jesteś fanem grzybów, spróbuj dodać pokrojone grzyby do garnka. Przynoszą bogaty, ziemisty smak, który dobrze komponuje się z kurczakiem i sosem. Możesz ugotować je na patelni przed dodaniem do garnka, aby uzyskać dodatkowy smak.
  • Nie zapomnij o warzywach! Do garnka można dodać marchewki, ziemniaki, paprykę, fasolkę szparagową. Po prostu dostosuj czas gotowania w zależności od tego, jak miękkie lubisz warzywa.
Warto przeczytać!  Rozbij chili z kurczaka w garnku

Z bliska strzał z kurczaka i sosu na stosie puree ziemniaczanego na czarnym talerzu ze srebrnym widelcem.

Przechowywanie resztek

Oto proste kroki do przechowywania resztek kurczaka z garnka i sosu:

  • W lodówce: Gdy kurczak ostygnie, oddziel kurczaka od sosu i przechowuj go w oddzielnych, hermetycznych pojemnikach w lodówce. Umieść pojemniki w lodówce w ciągu dwóch godzin od gotowania. Kurczak i sos mogą stać w lodówce przez 3-4 dni.
  • W zamrażarce: Jeśli masz dużo resztek lub chcesz je przechować dłużej, możesz je zamrozić. Umieść kurczaka i sos w bezpiecznych pojemnikach lub torebkach do zamrażania i oznacz je datą. Potrwają około 2-3 miesięcy.
  • Rozmrażanie i podgrzewanie: Kiedy będziesz gotowy do zjedzenia resztek, rozmroź je w lodówce przez noc, jeśli były zamrożone. Podgrzej kurczaka i sos w kuchence mikrofalowej, na płycie kuchennej lub w piekarniku, aż się rozgrzeją. Od czasu do czasu mieszaj, aby równomiernie się podgrzały.


  • W dużym garnku zalać bulionem z kurczaka, kremem z rosołu, przyprawą do kurczaka i mieszanką sosu z kurczaka. Mieszaj do połączenia.

  • Umieść całe piersi z kurczaka w garnku i ustaw go na niski poziom.

  • Pozwól kurczakowi gotować się na niskim poziomie przez 5-6 godzin. Możesz również gotować na wysokim poziomie przez 3-4 godziny.

  • Gdy kurczak będzie w pełni ugotowany, wyjmij go z garnka i rozdrobnij lub pokrój na kawałki i umieść z powrotem w garnku.

  • Podawaj kurczaka z ryżem lub ziemniakami i ciesz się!



Serwuje: 8

Kalorie67kcal (3%)Węglowodany0,4GBiałko12G (24%)Tłuszcz2G (3%)Tłuszcz nasycony0,3G (2%)Tłuszcz wielonienasycony0,2GTłuszcze jednonienasycone0,4GTłuszcze trans0,01Gcholesterol36mg (12%)Sód122mg (5%)Potas215mg (6%)Błonnik0,1GCukier0,1GWitamina A31j.m (1%)Witamina C1mg (1%)Wapń8mg (1%)Żelazo0,4mg (2%)

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs Kolacja

Kuchnia jako sposób gotowania amerykański

Słowo kluczowe kurczak crockpot, kurczak crockpot i sos, kurczak w wolnej kuchence, kurczak w wolnej kuchence i sos


Źródło