Zdrowie

Zastąpienie masła olejami roślinnymi może zmniejszyć ryzyko

  • 16 lipca, 2024
  • 7 min read
Zastąpienie masła olejami roślinnymi może zmniejszyć ryzyko


Zdjęcie z bliska przedstawiające osobę wlewającą oliwę na patelnięUdostępnij na Pintereście
Spożywanie olejów roślinnych wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób układu krążenia. miniseries/Getty Images
  • Zmiana diety z bogatej w nasycone tłuszcze zwierzęce na bogatą w nienasycone tłuszcze roślinne może mieć wpływ na ryzyko wystąpienia długoterminowych chorób.
  • Badania sugerują, że dieta bogata w tłuszcze nienasycone pochodzenia roślinnego wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 i choroby układu krążenia.
  • Zamiana masła na oleje roślinne, takie jak oliwa z oliwek lub olej z awokado, to jeden ze sposobów zastąpienia tłuszczów nasyconych nienasyconymi.

Zmiana diety bogatej w nasycone tłuszcze zwierzęce na dietę bogatą w nienasycone tłuszcze roślinne może mieć wpływ na skład tłuszczów we krwi.

Najnowsze badania opublikowane w Medycyna naturalna wykazano, że dieta bogata w tłuszcze nienasycone pochodzenia roślinnego zamiast nasyconych tłuszczów zwierzęcych wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia.

„Nasze badanie potwierdza z jeszcze większą pewnością korzyści zdrowotne diety bogatej w nienasycone tłuszcze roślinne, takiej jak dieta śródziemnomorska, i może pomóc w zapewnieniu ukierunkowanych porad żywieniowych tym, którzy odnieśliby największe korzyści ze zmiany swoich nawyków żywieniowych” — powiedział w oświadczeniu prasowym Clemens Wittenbecher, kierownik badań na Chalmers University of Technology i starszy autor badania.

Naukowcy przeanalizowali tłuszcze znajdujące się we krwi, zwane . W ramach swoich badań przeanalizowali dane z podgrupy 113 uczestników badania DIVAS, randomizowanego badania kontrolnego z interwencją dietetyczną.

W badaniu DIVAS 195 uczestników z Wielkiej Brytanii podzielono na trzy grupy. Jedna grupa spożywała dietę o wyższej zawartości tłuszczów nasyconych zwierzęcych przez 16 tygodni, podczas gdy pozostałe grupy spożywały dietę o wyższej zawartości jednonienasyconych lub wielonienasyconych tłuszczów roślinnych. Uczestnicy oddawali również próbki krwi. Naukowcy wykorzystali dane dotyczące lipidów we krwi z badania DIVAS do opracowania systemu punktacji, który podsumowywał efekty zamiany tłuszczów nasyconych na tłuszcze nienasycone na 45 stężeniach metabolitów lipidowych.

Warto przeczytać!  Badanie pokazuje, w jaki sposób gen raka jelita grubego jest powiązany z szeroką gamą nowotworów litych

„Podsumowaliśmy wpływ na poziom lipidów we krwi za pomocą wielolipidowego wyniku (MLS). Wysoki MLS wskazuje na zdrowy profil tłuszczu we krwi, a wysokie spożycie nienasyconych tłuszczów roślinnych i niskie spożycie nasyconych tłuszczów zwierzęcych może pomóc [achieve] „tak pozytywne poziomy MLS” – powiedział w oświadczeniu prasowym Fabian Eichelmann, pierwszy autor badania i badacz z Niemieckiego Instytutu Żywienia Człowieka Potsdam-Rehbruecke.

Następnie naukowcy zastosowali wynik MLS wraz z uproszczoną oceną zwaną zredukowanym MLS (rMLS) do danych z wcześniej przeprowadzonych prospektywnych badań kohortowych i kolejnego badania kontrolnego z randomizacją dotyczącego diety, aby zbadać wpływ jakości tłuszczu w diecie na poziom lipidów we krwi i wyniki zdrowotne związane ze zmianami w diecie dotyczącymi tłuszczu.

Analiza wykazała, że ​​uczestnicy z wyższym wynikiem MLS lub rMLS, co oznaczało, że ich dieta zawierała więcej korzystnych tłuszczów, mieli znacznie niższe ryzyko rozwoju chorób kardiometabolicznych w porównaniu z ich rówieśnikami.

Wyższy wynik MLS wiązał się z sześciokrotnie większym zmniejszeniem ryzyka choroby serca (32% w porównaniu z 5%) i pięciokrotnie większym zmniejszeniem ryzyka cukrzycy typu 2 (26% w porównaniu z 5%).

Jednakże badanie miało kilka ograniczeń, takich jak nieuwzględnienie niezależnych badań w celu walidacji bezwzględnych rozmiarów efektów dla wszystkich metabolitów lub ustanowienia progów. Uczestnicy byli również głównie pochodzenia europejskiego, co ogranicza jego generalizację.

stanowią istotną część diety, ale ich pochodzenie ma znaczenie.

„Potrzebujemy tłuszczu w diecie, ponieważ tłuszcze (lipidy) budują nasze błony komórkowe i są ważne dla zdrowia mózgu” – powiedziała dr Dana Hunnes, dietetyczka kliniczna w RR-UCLA Medical Center Dzisiejsze wiadomości medyczne.

„Tłuszcze, a także żywność, w której się znajdują… mogą znacząco wpływać na zdrowie serca. Roślinne źródła tłuszczów występują również w produktach bogatych w , bogatych w mikroelementy (witaminy/minerały), przeciwutleniacze i inne zdrowe związki roślinne, które zmniejszają stany zapalne w organizmie. Nasycone tłuszcze zwierzęce i białka, w których się znajdują, zwiększają stany zapalne, co znacznie zwiększa ryzyko chorób serca, udaru niedokrwiennego, cukrzycy typu 2 i niektórych rodzajów nowotworów”.

Warto przeczytać!  SII wysyła do Afryki pierwszy zestaw dawek szczepionki na malarię

Ten Wytyczne dietetyczne dla Amerykanów (DGA) zaleca, aby tłuszcze nasycone stanowiły mniej niż 10 procent całkowitego dziennego spożycia kalorii.

Mniej więcej 70-75 procent dorosłych w USA przekracza tę zalecaną dzienną dawkę energii.

Ten najlepszy współpracownik tłuszczów nasyconych dla dorosłych to takie produkty spożywcze jak kanapki delikatesowe, grillowany ser, burgery i hot dogi, a także dania takie jak zapiekanki, quesadillas i spaghetti z klopsikami. Wytyczne żywieniowe stanowią, że te produkty mogą zawierać składniki z różnych grup żywności, które nie są bardzo gęste odżywczo.

Wytyczne zalecają zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych poprzez zamianę tłuszczów nasyconych na nienasycone. Zamiast sera zamiana na orzechy, nasiona lub awokado zapewnia nienasyconą opcję tłuszczową.

Zastąpienie masła olejami do gotowania zawierającymi dużo tłuszczów wielonienasyconych i jednonienasyconych również może pomóc w ograniczeniu spożycia tłuszczów nasyconych.

Jeśli chodzi o wybór najlepszych olejów roślinnych do wykorzystania w kuchni, eksperci, którzy rozmawiali z Medical News Today, twierdzą, że niektóre opcje są lepsze od innych.

„W przypadku olejów roślinnych te, które są jednonienasycone, są często najzdrowsze. Są to oliwa z oliwek, olej z awokado, olej z orzeszków ziemnych i olej z pestek winogron. Inne nienasycone oleje roślinne (roślinne kwasy omega 3), które są zdrowe, to olej z orzechów włoskich, olej lniany i olej konopny” – powiedział Hunnes.

Warto przeczytać!  5 ziół wzmacniających odporność w sezonie monsunowym | Historie internetowe

Jednakże to, że olej jest pochodzenia roślinnego, nie oznacza, że ​​zawiera tłuszcze nienasycone.

„Mamy takie rzeczy jak olej palmowy i olej kokosowy, które są również pochodzenia roślinnego, ale zawierają wysoki poziom tłuszczów nasyconych, podobnie jak zwierzęta” – powiedział Mantzioris. W tej chwili baza dowodowa wydaje się sugerować, że olej kokosowy i olej palmowy nie będą najlepszym wyborem do spożycia”.

Stwierdzono, że podgrzewane oleje mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie.

Ten Wytyczne dietetyczne dla Amerykanów Zalecamy, aby zamiast masła stosować olej rzepakowy, olej kukurydziany, olej krokoszowy, olej słonecznikowy i olej sojowy.

Mantzioris mówi, że inną prostą zmianą jest nieużywanie masła w kanapkach.

„Często, jeśli jesz kanapkę w tym czasie, nie potrzebujesz masła, ponieważ masło tradycyjnie służyło do uszczelniania chleba przed nadzieniem kanapki. Tak więc jest to szybka i łatwa rzecz, którą ludzie mogą zrobić, po prostu nie dodawać masła do kanapek. Inną opcją może być użycie smarowidła w kanapkach, które zmienia się w tłuszcz roślinny, co również dodaje mu trochę więcej smaku”, powiedziała.

Hunnes twierdzi, że przy przejściu z diety bogatej w tłuszcze nasycone na dietę bogatą w tłuszcze nienasycone pochodzenia roślinnego, kluczem jest wprowadzanie powolnych i prostych zmian na przestrzeni czasu.

„Zawsze polecam zacząć od ograniczenia produktów pochodzenia zwierzęcego i jednocześnie zwiększyć spożycie zdrowej żywności/tłuszczów roślinnych. Więcej warzyw, więcej awokado, więcej owoców, więcej pełnych ziaren, orzechów, nasion i roślin strączkowych, a w ten sposób nie będziesz chodzić głodny. Powolne i stałe zmiany są często lepiej tolerowane i akceptowane niż gwałtowne zmiany z dnia na dzień”.
— Dana Hunnes, doktor


Źródło