Zdrowie

Zastąpienie masła oliwą z oliwek może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi i choroby serca, twierdzi badanie

  • 19 lipca, 2024
  • 4 min read
Zastąpienie masła oliwą z oliwek może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi i choroby serca, twierdzi badanie


Jeśli lubisz smażyć jajka w maśle, możesz zamienić je na oliwę z oliwek. Zgodnie z najnowszymi badaniami w Nature Medicine, zamiana nasyconych tłuszczów zwierzęcych na nienasycone tłuszcze roślinne może obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zapobiec chorobom układu krążenia i cukrzycy.

Badania te są istotne, ponieważ potwierdzają, że dieta śródziemnomorska jest korzystna zarówno dla serca, jak i dla diabetyków – mówi dr Sweta Budyal, konsultant endokrynolog i diabetolog ze szpitala Fortis w Mumbaju.

W jaki sposób przejście na tłuszcze nienasycone pochodzenia roślinnego pomaga sercu?

Tłuszcze roślinne ze źródeł takich jak orzechy, oliwki, awokado, pestki dyni i krokosz barwierski zawierają tłuszcze jednonienasycone (MUFA), które obniżają poziom złego cholesterolu (lipoproteiny o niskiej gęstości lub LDL), trójglicerydów i podwyższają poziom dobrego cholesterolu (lipoproteiny o wysokiej gęstości lub HDL). Oleje pochodzące z soi, słonecznika, siemienia lnianego i orzechów włoskich zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak Omega 3 i Omega 6. Związki takie jak fitosterole, tokoferole i związki fenolowe zmniejszają osadzanie się blaszek miażdżycowych w tętnicach i stan zapalny. Pomagają one cholesterolowi HDL wyłapywać zły cholesterol z tętnic i wysyłać go do wątroby w celu utylizacji.

Warto przeczytać!  Domowe sposoby na rozwiązanie problemów jelitowych latem

W jaki sposób tłuszcze roślinne mogą pomóc w obniżeniu zachorowań na cukrzycę typu 2?

Dzieje się tak ze względu na ich związki przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Mają one korzystny wpływ na hormon GLP-1, który stymuluje zależne od glukozy uwalnianie insuliny z trzustki.

Ponieważ tłuszcz jest bardzo kaloryczny, a każdy gram tłuszczu dostarcza ponad dwa razy więcej kalorii niż białko i węglowodany, należy unikać tłuszczów zwierzęcych. Mogą one powodować przyrost masy ciała z czasem i wpływać na kontrolę cukrzycy.

Oferta świąteczna

Badanie wspomina o opracowaniu wielolipidowej skali (MLS) w celu oceny wpływu tłuszczów w diecie na poziom lipidów we krwi. W jaki sposób pomoże to w ocenie stanu zdrowia pacjenta?

W rutynowej praktyce klinicznej lekarze zazwyczaj uzyskują pełny panel lipidowy z krwi, ale wykorzystują tylko poziom cholesterolu LDL w podejmowaniu decyzji. MLS integruje informacje z kilku typów parametrów lipidowych. Tak więc wysoki wynik MLS wiąże się z sześciokrotnie silniejszym zmniejszeniem ryzyka choroby serca (32 procent w porównaniu z 5 procentami) i pięciokrotnie silniejszym zmniejszeniem ryzyka cukrzycy typu 2 (26 procent w porównaniu z 5 procentami).

Jakie konkretne zmiany w diecie zaleciłby Pan na podstawie wyników badań?

Znacznie ogranicz spożycie rafinowanych węglowodanów i tłuszczów nasyconych. Unikaj całkowicie przetworzonej i ultraprzetworzonej żywności. Jedz dietę bogatą w zielone warzywa liściaste, owoce, białka, pełne ziarna i rośliny strączkowe.

Warto przeczytać!  Nie spożywaj liści papai, mleka koziego i Giloy, jeśli masz dengę — lekarze wyjaśniają dlaczego - Life News

Jakie inne korzyści daje stosowanie nienasyconych tłuszczów roślinnych?

Oprócz zmniejszenia ryzyka chorób serca i cukrzycy, mogą one poprawić długowieczność, jakość życia i obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Mogą zmniejszyć ryzyko otyłości, wysokiego ciśnienia krwi i zespołu policystycznych jajników (PCOS).

Badanie Harvardu przeprowadzone na 90 000 osób w ciągu 22 lat wykazało, że większe spożycie tłuszczów roślinnych wiązało się z 16-procentowo niższym ryzykiem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny. Natomiast tłuszcze zwierzęce wiązały się z 21-procentowo wyższym ryzykiem śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.

© The Indian Express Pvt Ltd

Pierwsze przesłanie: 19-07-2024 o 07:26 IST


Źródło