Zdrowie

Zdrowa dieta może obniżyć ryzyko

  • 30 czerwca, 2024
  • 4 min read
Zdrowa dieta może obniżyć ryzyko


Często żartuję, że jestem na dobrej drodze do cukrzycy typu 2 ze względu na uwarunkowania genetyczne. Moja miłość do lodów również będzie miała w tym swój udział. Dlatego wróciłem do częstego biegania i traktuję to bardzo poważnie. Trzymam się nie tylko treningów maratońskich; Staram się też zdrowiej odżywiać, jednocześnie więcej ćwicząc.

Zdrowa dieta może być kluczowym elementem w zmniejszaniu ryzyka cukrzycy typu 2. To nie jest coś, co ma po prostu sens. Nowe badanie pokazuje, że zdrowa dieta zmniejsza ryzyko rozwoju tej choroby, nawet u osób genetycznie do niej predysponowanych.

Naukowcy z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii przyjrzeli się nawykom żywieniowym ponad 1500 mężczyzn w średnim i starszym wieku w ramach szerszego badania dotyczącego zespołu metabolicznego u mężczyzn (METSIM). Przeanalizowali u uczestników markery genetyczne związane z cukrzycą typu 2 i odkryli, że zdrowa dieta może mieć ogromny wpływ na ryzyko cukrzycy niezależnie od ryzyka genetycznego.

Naukowcy zidentyfikowali, co powinna zawierać zdrowa dieta, aby zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. Według nich, aby zwiększyć swoje szanse na uniknięcie choroby, należy jeść następujące pokarmy: „warzywa, jagody, owoce, oleje roślinne, ryby, drób, ziemniaki, niesłodzony i niskotłuszczowy jogurt, niskotłuszczowy ser i produkty pełnoziarniste, takie jak owsianka, makaron i ryż”.

Poniżej przedstawiono bardziej szczegółowe przykłady z badań nad dietą, którą naukowcy uważają za zdrową:

Wysoka zawartość świeżej sałatki, świeżych warzyw; świeże lub mrożone jagody; gotowane warzywa boczne; owoce; sos sałatkowy na bazie oleju lub olej z warzywami; ryby i dania rybne; dania z kurczaka, indyka i kurczaka; niesłodzony lub sztucznie słodzony jogurt (w tym produkty na bazie nabiału, owsa, soi i ryżu), twaróg, kwaśne mleko nordyckie lub skyr (≤ 1% tłuszczu); dania warzywne; kaszki pełnoziarniste; makaron lub ryż pełnoziarnisty; sery niskotłuszczowe (tłuszcz ≤ 17%); gotowane lub puree ziemniaczane.

Niezdrowa dieta obejmowała następujące rodzaje żywności:

Wysoka zawartość smażonych ziemniaków lub frytek; dania z kiełbasą, kiełbaski; hamburgery; pizza; rafinowany makaron lub ryż; inne słodkie wypieki; sztućce do kiełbasy; inne słodycze; słone ciasta i ciastka; słone przekąski; lody lub puddingi; bułki francuskie, bagietki lub inne białe pieczywo; słodkie ciasteczka, herbatniki; dania mięsne; gotowe posiłki; inne sery; słodzony jogurt (w tym produkty na bazie mleka, owsa, soi i ryżu), twaróg lub nordyckie kwaśne mleko (> 1% tłuszczu); sos sałatkowy na bazie kwaśnej śmietany

Naukowcy powiązali zdrową dietę z niższym poziomem glukozy we krwi. Dlatego ryzyko wystąpienia stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2 było niższe.

Warto przeczytać!  Naukowcy odkryli, jak ćwiczenia fizyczne zapobiegają uszkodzeniom nerwów podczas chemioterapii, ET HealthWorld

W badaniu zbadano także wpływ zdrowej diety na osoby genetycznie predysponowane do rozwoju cukrzycy typu 2. Wnioski wydają się dotyczyć uczestników o niskim i wysokim ryzyku genetycznym. Oznacza to, że zdrowa dieta może poprawić metabolizm glukozy i zmniejszyć ryzyko chorób.

„Tak naprawdę nie wiedzieliśmy, czy zdrowa dieta jest równie korzystna dla wszystkich, tj. dla osób z niskim i wysokim ryzykiem genetycznym” – stwierdziła w oświadczeniu doktorantka Ulla Tolonen. „Nasze odkrycia sugerują, że zdrowa dieta wydaje się przynosić korzyści każdemu, niezależnie od ryzyka genetycznego”.

Naukowcy odkryli, że zdrowa dieta wiąże się z niższym poziomem glukozy w osoczu na czczo i niższym stężeniem glukozy w osoczu po 2 godzinach. Zdrowa dieta jest również lepsza pod względem wrażliwości na insulinę i wskaźników wydzielania insuliny. Inaczej mówiąc, zdrowa dieta może zmniejszyć ryzyko hiperglikemii, która występuje w stanie przedcukrzycowym i cukrzycy. Poziom cukru we krwi wzrasta powyżej wartości uznawanych za prawidłowe.

Naukowcy rozdali uczestnikom kwestionariusze w celu określenia żywności, która może stanowić podstawę zdrowej diety. Dokonali także odczytów poziomu glukozy we krwi podczas dwugodzinnego testu tolerancji glukozy. Na koniec przeanalizowali ryzyko genetyczne cukrzycy typu 2 u uczestników, korzystając z 76 markerów genetycznych.

Warto przeczytać!  Żywność, której nie powinieneś przechowywać w lodówce | Pragativadi

Osobno zwrócę także uwagę na inne badanie dotyczące żywności, które mówi, że jedzenie większej ilości sera może poprawić samopoczucie psychiczne i pomóc w starzeniu się.


Źródło