Zdrowie

Zdrowa dieta spowalnia proces starzenia i chroni przed demencją

  • 15 marca, 2024
  • 4 min read
Zdrowa dieta spowalnia proces starzenia i chroni przed demencją



Rejestr za darmo, aby posłuchać tego artykułu

Dziękuję. Posłuchaj tego artykułu, korzystając z odtwarzacza powyżej.

Chcesz posłuchać tego artykułu ZA DARMO?

Wypełnij poniższy formularz, aby odblokować dostęp do WSZYSTKICH artykułów audio.

Jak wynika z nowego badania przeprowadzonego w szkole zdrowia publicznego Mailman School of Public Health i Centrum starzenia się Roberta Butlera Columbia, zdrowsza dieta wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem demencji i wolniejszym tempem starzenia się. Odkrycia pokazują, że wielosystemowe procesy starzenia przynajmniej częściowo ułatwiły powiązanie diety z demencją. Choć w literaturze sugerowano, że u osób przestrzegających zdrowej diety procesy biologicznego starzenia się ulegają spowolnieniu i są mniej narażone na rozwój demencji, do tej pory biologiczny mechanizm tej ochrony nie był dobrze poznany. Wyniki publikowane są w czasopiśmie Roczniki Neurologii.

„Duża uwaga poświęcana żywieniu w badaniach nad demencją skupia się na wpływie określonych składników odżywczych na mózg” – powiedział dr Daniel Belsky, profesor nadzwyczajny epidemiologii w Columbia School of Public Health i Columbia Aging Center oraz starszy autor badania. „Przetestowaliśmy hipotezę, że zdrowa dieta chroni przed demencją, spowalniając ogólne tempo biologicznego starzenia się organizmu”.

Warto przeczytać!  Światowy Dzień Guza Mózgu 2024: najważniejsza jest świadomość i wczesne wykrywanie — dowiedz się wszystkiego o jego przyczynach i leczeniu - Wiadomości dotyczące opieki zdrowotnej

Naukowcy wykorzystali dane z drugiej generacji badania Framingham Heart Study, Offspring Cohort. Badanie rozpoczęło się w 1971 r. i obejmowało uczestników w wieku co najmniej 60 lat, wolnych od demencji, a także dysponujących dostępnymi danymi dietetycznymi, epigenetycznymi i wynikami obserwacji. Kohortę potomstwa obserwowano podczas dziewięciu badań, mniej więcej co 4–7 lat. Podczas każdej wizyty kontrolnej gromadzenie danych obejmowało badanie fizykalne, kwestionariusze dotyczące stylu życia, pobieranie próbek krwi i, począwszy od 1991 r., testy neurokognitywne.

Spośród 1644 uczestników objętych analizami u 140 rozwinęła się demencja. Aby zmierzyć tempo starzenia, naukowcy wykorzystali zegar epigenetyczny o nazwie DunedinPACE opracowany przez Belsky’ego i współpracowników z Duke University i University of Otago. Zegar mierzy, jak szybko organizm człowieka ulega degradacji w miarę starzenia się, „jak prędkościomierz biologicznych procesów starzenia” – wyjaśnił Belsky.

Chcesz więcej najświeższych wiadomości?

Subskrybuj Sieci technologicznecodzienny biuletyn, dostarczający codziennie najświeższe informacje naukowe bezpośrednio do Twojej skrzynki odbiorczej.

Subskrybuj ZA DARMO

„Mamy mocne dowody na to, że zdrowa dieta może chronić przed demencją” – powiedział dr Yian Gu, profesor nadzwyczajny nauk neurologicznych w Columbia University Irving Medical Center i kierownik oddziału neuroepidemiologii w Mailman School oraz drugi starszy autor badania „Ale mechanizm tej ochrony nie jest dobrze poznany”. Wcześniejsze badania powiązały ryzyko diety i demencji z przyspieszonym tempem starzenia biologicznego.

Warto przeczytać!  Sztuczna inteligencja zwiększa dokładność badań przesiewowych w kierunku raka piersi

„Logicznym kolejnym krokiem było przetestowanie hipotezy, że wieloukładowe starzenie biologiczne jest mechanizmem leżącym u podstaw powiązań między dietą a demencją” – wyjaśnił Belsky. Badanie wykazało, że częstsze przestrzeganie diety śródziemnomorskiej na rzecz zapobiegania opóźnieniom neurodegeneracyjnym (MIND) spowalnia tempo starzenia się, jak mierzono za pomocą DunedinPACE, oraz zmniejsza ryzyko demencji i śmiertelności. Co więcej, wolniejszy DunedinPACE odpowiadał za 27% związku diety z demencją i 57% związku diety ze śmiertelnością.

„Nasze odkrycia sugerują, że wolniejsze tempo starzenia pośredniczy w części związku zdrowej diety ze zmniejszonym ryzykiem demencji, dlatego monitorowanie tempa starzenia może pomóc w zapobieganiu demencji” – powiedziała pierwsza autorka, dr Aline Thomas, postdoc na Wydziale ds. Neurologia i Instytut Tauba do badań nad chorobą Alzheimera i starzeniem się mózgu(link jest zewnętrzny i otwiera się w nowym oknie). „Jednak część związku diety z demencją pozostaje niewyjaśniona, dlatego uważamy, że uzasadnione jest dalsze badanie mechanizmów specyficznych dla mózgu w dobrze zaprojektowanych badaniach mediacyjnych”.

„Sugerujemy przeprowadzenie dodatkowych badań obserwacyjnych w celu zbadania bezpośredniego powiązania składników odżywczych ze starzeniem się mózgu, a jeśli nasze obserwacje potwierdzą się również w bardziej zróżnicowanych populacjach, monitorowanie starzenia biologicznego może rzeczywiście pomóc w zapobieganiu demencji” – zauważa Belsky.

Warto przeczytać!  Najlepsze marki ghee bawolego: 6 najlepszych marek pod względem smaku i wartości odżywczych

Odniesienie: Thomas A, Ryan CP, Caspi A i in. Dieta, tempo starzenia biologicznego i ryzyko demencji w badaniu serca Framingham. Roczniki Neurol. 2024. doi: 10.1002/ana.26900

Artykuł ten został ponownie opublikowany na podstawie następujących materiałów. Uwaga: materiał mógł zostać zmieniony pod względem długości i treści. Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się z cytowanym źródłem.


Źródło