Zdrowie

Zdrowa dieta spowalnia starzenie się i zmniejsza ryzyko demencji

  • 14 marca, 2024
  • 6 min read
Zdrowa dieta spowalnia starzenie się i zmniejsza ryzyko demencji


Streszczenie: Naukowcy powiązali zdrowszą dietę ze zmniejszonym ryzykiem demencji i wolniejszym tempem starzenia biologicznego, odkrywając częściowy mechanizm leżący u podstaw tego efektu ochronnego. Naukowcy zastosowali zegar epigenetyczny DunedinPACE do danych z kohorty potomstwa w badaniu Framingham Heart Study i odkryli, że przestrzeganie diety MIND znacząco spowalnia proces starzenia i zmniejsza ryzyko demencji.

Ten związek między dietą, szybkością starzenia się i ryzykiem demencji podkreśla potencjał interwencji dietetycznych w zapobieganiu demencji. Chociaż badanie rzuca światło na znaczenie monitorowania starzenia biologicznego, wymaga również dalszych badań, aby w pełni zrozumieć związek diety z demencją.

Kluczowe fakty:

  1. Badanie łączy zdrowsze nawyki żywieniowe z wolniejszym procesem starzenia się biologicznego i zmniejszonym prawdopodobieństwem rozwoju demencji.
  2. Wolniejsze starzenie się biologiczne, mierzone zegarem DunedinPACE, stanowi znaczną część ochronnego działania diety na demencję.
  3. Pomimo tych odkryć badacze podkreślają potrzebę dalszych badań nad konkretnymi mechanizmami mózgowymi i replikacją wyników w różnych populacjach.

Źródło: Uniwersytet Columbia

Jak wynika z nowego badania przeprowadzonego w szkole zdrowia publicznego Mailman School of Public Health i Centrum starzenia się Roberta Butlera Columbia, zdrowsza dieta wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem demencji i wolniejszym tempem starzenia się.

Odkrycia pokazują, że wielosystemowe procesy starzenia przynajmniej częściowo ułatwiły powiązanie diety z demencją. Choć w literaturze sugerowano, że u osób przestrzegających zdrowej diety procesy biologicznego starzenia się ulegają spowolnieniu i są mniej narażone na rozwój demencji, do tej pory biologiczny mechanizm tej ochrony nie był dobrze poznany.

Wyniki publikuje się w czasopiśmie „ Roczniki Neurologii.

To pokazuje starszą panią przygotowującą sałatkę.
Wcześniejsze badania powiązały ryzyko diety i demencji z przyspieszonym tempem starzenia biologicznego. Źródło: Wiadomości z neurologii

„Duża uwaga poświęcana żywieniu w badaniach nad demencją skupia się na wpływie określonych składników odżywczych na mózg” – powiedział dr Daniel Belsky, profesor nadzwyczajny epidemiologii w Columbia School of Public Health i Columbia Aging Center oraz starszy autor badania.

Warto przeczytać!  Eksperci o tym, czy sok z buraków, ananasa i cytryny jest lekarstwem na niedobory żelaza | Wiadomości o jedzeniu i winie

„Przetestowaliśmy hipotezę, że zdrowa dieta chroni przed demencją, spowalniając ogólne tempo biologicznego starzenia się organizmu”.

Naukowcy wykorzystali dane z drugiej generacji badania Framingham Heart Study, Offspring Cohort. Badanie rozpoczęło się w 1971 r. i obejmowało uczestników w wieku co najmniej 60 lat, wolnych od demencji, a także dysponujących dostępnymi danymi dietetycznymi, epigenetycznymi i wynikami obserwacji.

Kohortę potomstwa obserwowano podczas dziewięciu badań, mniej więcej co 4–7 lat. Podczas każdej wizyty kontrolnej gromadzenie danych obejmowało badanie fizykalne, kwestionariusze dotyczące stylu życia, pobieranie próbek krwi i, począwszy od 1991 r., testy neurokognitywne.

Spośród 1644 uczestników objętych analizami u 140 rozwinęła się demencja. Aby zmierzyć tempo starzenia, naukowcy wykorzystali zegar epigenetyczny o nazwie DunedinPACE opracowany przez Belsky’ego i współpracowników z Duke University i University of Otago. Zegar mierzy, jak szybko organizm człowieka ulega degradacji w miarę starzenia się, „jak prędkościomierz biologicznych procesów starzenia” – wyjaśnił Belsky.

„Mamy mocne dowody na to, że zdrowa dieta może chronić przed demencją” – powiedział dr Yian Gu, profesor nadzwyczajny nauk neurologicznych w Columbia University Irving Medical Center i drugi starszy autor badania:

„Ale mechanizm tej ochrony nie jest dobrze poznany”. Wcześniejsze badania powiązały ryzyko diety i demencji z przyspieszonym tempem starzenia biologicznego.

„Logicznym kolejnym krokiem było przetestowanie hipotezy, że wieloukładowe starzenie biologiczne jest mechanizmem leżącym u podstaw powiązań między dietą a demencją” – wyjaśnił Belsky.

Badanie wykazało, że częstsze przestrzeganie diety śródziemnomorskiej na rzecz zapobiegania opóźnieniom neurodegeneracyjnym (MIND) spowalnia tempo starzenia się, jak mierzono za pomocą DunedinPACE, oraz zmniejsza ryzyko demencji i śmiertelności. Co więcej, wolniejszy DunedinPACE odpowiadał za 27% związku diety z demencją i 57% związku diety ze śmiertelnością.

Warto przeczytać!  Nowa pigułka z ketaminą leczy depresję bez skutków psychodelicznych: badanie

„Nasze odkrycia sugerują, że wolniejsze tempo starzenia pośredniczy w części związku zdrowej diety ze zmniejszonym ryzykiem demencji, dlatego monitorowanie tempa starzenia może pomóc w zapobieganiu demencji” – powiedziała pierwsza autorka, dr Aline Thomas, postdoc na Wydziale ds. Neurologia i Instytut Tauba do badań nad chorobą Alzheimera i starzeniem się mózgu.

„Jednak część związku diety z demencją pozostaje niewyjaśniona, dlatego uważamy, że uzasadnione jest dalsze badanie mechanizmów specyficznych dla mózgu w dobrze zaprojektowanych badaniach mediacyjnych”.

„Sugerujemy przeprowadzenie dodatkowych badań obserwacyjnych w celu zbadania bezpośredniego powiązania składników odżywczych ze starzeniem się mózgu, a jeśli nasze obserwacje potwierdzą się również w bardziej zróżnicowanych populacjach, monitorowanie starzenia biologicznego może rzeczywiście pomóc w zapobieganiu demencji” – zauważa Belsky.

Współautorami są Calen Ryan i Jiayi Zhou z Columbia Aging Center; oraz Avshalom Caspi, Terrie Moffitt i Karen Sugden z Duke University.

Finansowanie: Badanie zostało wsparte grantami National Institute on Aging R01AG061378, R01AG073402, R01AG059013, R01AG061008, R01AG073207 i R01AG049789.

Informacje o tej diecie, starzeniu się i badaniach nad demencją

Autor: Stephanie Berger
Źródło: Uniwersytet Columbia
Kontakt: Stephanie Berger – Uniwersytet Columbia
Obraz: Zdjęcie przypisuje się Neuroscience News

Orginalne badania: Zamknięty dostęp.
„Dieta, tempo starzenia się biologicznego i ryzyko demencji w badaniu Framingham Heart Study” Daniel Belsky i in. Roczniki Neurologii


Abstrakcyjny

Dieta, tempo starzenia biologicznego i ryzyko demencji w badaniu Framingham Heart Study

Cel

Osoby stosujące zdrowszą dietę są mniej narażone na rozwój demencji, ale biologiczny mechanizm tej ochrony nie jest dobrze poznany. Testowaliśmy hipotezę, że zdrowa dieta chroni przed demencją, ponieważ spowalnia tempo starzenia biologicznego.

Warto przeczytać!  CDC publikuje ostrzeżenie zdrowotne i nalega na zwiększenie liczby szczepień przeciwko odrze

Metody

Przeanalizowaliśmy dane dotyczące kohorty potomstwa Framingham. Do badania włączono uczestników w wieku ≥ 60 lat, wolnych od demencji i posiadających dane dietetyczne, epigenetyczne i obserwacyjne. Oceniliśmy zdrową dietę jako długoterminowe przestrzeganie diety śródziemnomorskiej Dash Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND, ponad 4 wizyty w latach 1991–2008). Tempo starzenia zmierzyliśmy na podstawie danych dotyczących metylacji DNA krwi zebranych w latach 2005–2008 przy użyciu zegara epigenetycznego DunedinPACE. Wypadkową demencję i śmiertelność zdefiniowano na podstawie zapisów badań zebranych od wizyt w latach 2005–2008 do 2018 r.

Wyniki

Spośród n = 1644 uczestników (średni wiek 69,6, 54% kobiet), n = 140 rozwinęło się otępienie, a n = 471 zmarło w ciągu 14 lat obserwacji. Większy wynik MIND wiązał się z wolniejszym badaniem DunedinPACE i zmniejszonym ryzykiem demencji i śmiertelności. Wolniejsze działanie DunedinPACE wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem demencji i śmiertelności. W analizie mediacji wolniejszy DunedinPACE odpowiadał za 27% związku diety z demencją i 57% związku diety ze śmiertelnością.

Interpretacja

Wyniki sugerują, że wolniejsze tempo starzenia pośredniczy w części związku zdrowej diety ze zmniejszonym ryzykiem demencji. Monitorowanie tempa starzenia się może pomóc w zapobieganiu demencji. Jednak duża część związku diety z demencją pozostaje niewyjaśniona i może odzwierciedlać bezpośrednie powiązania między dietą a starzeniem się mózgu, które nie nakładają się na inne układy narządów. Uzasadnione jest zbadanie mechanizmów specyficznych dla mózgu w dobrze zaprojektowanych badaniach mediacyjnych.


Źródło