Zdrowie

Zdrowa dieta związana z wolniejszym starzeniem się i niższym ryzykiem demencji

  • 17 marca, 2024
  • 4 min read
Zdrowa dieta związana z wolniejszym starzeniem się i niższym ryzykiem demencji


Niedawne badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Columbia wykazało, że spożywanie zdrowszej żywności wiąże się z niższym ryzykiem demencji i wolniejszym starzeniem się. Naukowcy wykazali, że lepsze odżywianie spowalnia starzenie się biologiczne i zmniejsza ryzyko demencji. Badanie to wyjaśnia rolę zdrowej diety w zapobieganiu demencji, ale potrzebne są dalsze badania, aby w pełni zrozumieć mechanizm.

Doktor Daniel Belsky, profesor nadzwyczajny epidemiologii w Columbia School of Public Health i Columbia Aging Center oraz starszy autor, powiedział: „W badaniach nad demencją dużą wagę przywiązuje się do odżywiania, skupiając się na wpływie określonych składników odżywczych na mózg”.

Naukowcy przeanalizowali dane z drugiej generacji badania Framingham Heart Study, zwanego kohortą potomstwa. Uczestnicy tego badania, które rozpoczęło się w 1971 r., musieli być wolni od demencji i mieć ukończone 60 lat. Badanie to rozpoczęło się w 1971 roku i obejmowało osoby w wieku 60 lat i starsze, które nie cierpiały na demencję.

Uczestnicy otrzymali także informacje na temat swojej diety, epigenetyki i obserwacji. Na przestrzeni lat w Kohorcie Potomstwa przeprowadzono dziewięć badań w odstępie około 4–7 lat. Podczas każdej wizyty badacze zbierali różne dane, w tym badania fizykalne, kwestionariusze dotyczące stylu życia, próbki krwi i, począwszy od 1991 r., testy mierzące funkcjonowanie mózgu.

Warto przeczytać!  Jak działa pierwszy na świecie implant mózgowy kontrolujący napady padaczkowe | Wiadomości wyjaśnione

140 z 1644 osób objętych analizą doświadczyło demencji. Narzędzie DunedinPACE, stworzone przez Belsky’ego i współpracowników, zostało wykorzystane przez badaczy do pomiaru tempa starzenia się osób. To narzędzie wyświetla tempo starzenia się organizmu, podobnie jak prędkościomierz.

– powiedział doktor Yian Gu z Uniwersytetu Columbia„Znaleźliśmy mocne dowody na to, że zdrowe odżywianie może pomóc w zapobieganiu demencji. Jednak nadal musimy dowiedzieć się, jak dokładnie działa ta ochrona. Poprzednie badania wykazały, że zarówno dieta, jak i ryzyko demencji są powiązane z szybkością starzenia się naszego organizmu.

Aby lepiej zrozumieć ten związek, naukowcy zbadali wpływ starzenia się na różne diety. Według DunedinPACE odkryli, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej na rzecz diety opóźniającej neurodegenerację (MIND) spowalnia starzenie się.

Zmniejszyło to ryzyko demencji i śmierci. Pięćdziesiąt siedem procent korelacji między dietą a śmiercią i 27 procent korelacji między dietą a demencją można wytłumaczyć wolniejszym starzeniem się.

Doktor Aline Thomas z Uniwersytetu Columbia powiedziała: „Nasze badania wskazują, że zdrowa dieta może spowolnić starzenie się i zmniejszyć ryzyko demencji. Sugeruje to, że śledzenie tempa starzenia się może pomóc w zapobieganiu demencji. „

Jednak jest jeszcze wiele do odkrycia na temat związku między demencją a odżywianiem. Konieczne są dalsze badania, aby określić dokładne mechanizmy, dzięki którym składniki odżywcze wpływają na starzenie się mózgu. Jeśli wyniki dotyczą również innych populacji, śledzenie starzenia biologicznego może okazać się strategią pomocną w walce z demencją.

Warto przeczytać!  Specjaliści od demencji podzielili się 7 zasadami, dzięki którym utrzymasz mózg w doskonałej formie

Według tego badania dieta znacząco wpływa zarówno na tempo starzenia, jak i ryzyko rozwoju demencji, a monitorowanie tempa starzenia się naszego organizmu może pomóc w zapobieganiu demencji.

Jednak należy przeprowadzić więcej badań na temat związku między demencją, starzeniem się i jedzeniem. Wskazuje to, że konieczne są dalsze badania, szczególnie w celu zbadania wpływu różnych posiłków na starzejący się mózg.

Numer czasopisma:

  1. Aline Thomas, Calen P. Ryan i wsp., Dieta, tempo starzenia biologicznego i ryzyko demencji w badaniu Framingham Heart Study. Roczniki Neurologii. DOI: 10.1002/ana.26900.


Źródło