Zdrowie

Zdrowe odżywianie: Dlaczego nastolatki objadają się, a starsi ludzie dziobią | Zdrowie

  • 23 sierpnia, 2024
  • 5 min read
Zdrowe odżywianie: Dlaczego nastolatki objadają się, a starsi ludzie dziobią | Zdrowie


Podczas gdy młodzi ludzie mogą jeść wszystko, co widzą, starsi ludzie często tracą apetyt. Ważne jest, aby wiedzieć, dlaczego, aby pozostać zdrowym w każdym wieku.

Czy sobie folgujesz? Z wiekiem możesz zauważyć, że twój apetyt, w tym na słodkie rzeczy, spada. (Zoonar/picture alliance)
Czy sobie folgujesz? Z wiekiem możesz zauważyć, że twój apetyt, w tym na słodkie rzeczy, spada. (Zoonar/picture alliance)

„Nasze ciało mniej więcej podpowiada nam, co i kiedy jeść, i może powinniśmy go posłuchać” – powiedziała Susanne Klaus, główna badaczka w Niemieckim Instytucie Żywienia Człowieka.

To ma sens. Ale sposób, w jaki nasze ciało żąda od nas energii, nie jest taki sam przez całe nasze życie.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Oto, jak odżywianie i zdrowy styl życia mogą zapobiegać chorobom niezakaźnym u nastolatków

Od karmienia łyżeczką przez rodziców, gdy byliśmy niemowlętami, po przemycanie słodkich smakołyków, gdy byliśmy dziećmi, po jedzenie wszystkiego, co wpadnie nam w oko, gdy byliśmy nastolatkami, a następnie dziobanie małych, prostych talerzyków w późniejszych etapach życia, nasze apetyty zmieniają się wraz z upływem lat. Zrozumienie, dlaczego tak się dzieje, może pomóc zapewnić dobre zdrowie w późniejszych latach.

Hormony głodu i ich działanie

W swojej istocie spożywanie jedzenia jest funkcjonalne: bez energii, którą z niego czerpiemy, po prostu nie moglibyśmy przeżyć.

Warto przeczytać!  Czy sen usuwa więcej toksyn z mózgu niż na jawie? Najnowsze badania podają w wątpliwość tę teorię, ET HealthWorld

Węglowodany zawarte w naszym pożywieniu zamieniają się w energię, natomiast tłuszcze i aminokwasy pomagają tworzyć niezbędne białka i inne struktury, które wspomagają funkcjonowanie organizmu.

Aby procesy te przebiegały prawidłowo, organizm posiada specjalne systemy, które dbają o regularne dostarczanie energii.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Żywienie dzieci: Pamiętaj o tych 5 ważnych wskazówkach dotyczących zdrowego odżywiania dzieci

„Te [are self-regulating] mechanizmy, które napędzają głód i sytość”, powiedział Klaus. „Są to głównie sygnały z żołądka i jelit, ale także z hormonów, takich jak leptyna, która jest wydzielana przez tkankę tłuszczową [or body fat] i które sygnały wysyłane są do głównego podwzgórza [a control center in the brain]. To jest układ autonomiczny, taki jak oddychanie.

Te chemiczne czynniki, które zmuszają nas do szukania (lub zaprzestania szukania) pożywienia, są czasami nazywane hormonami głodu. Oprócz leptyny, grelina jest prawdopodobnie najlepiej znanym hormonem głodu.

Grelina jest uwalniana do krwiobiegu przez żołądek i mówi mózgowi, aby zmusić nas do jedzenia. Kiedy jesteś pełny, uwalnianie greliny zwalnia, dając uczucie sytości.

Inne hormony również regulują uczucie pełności i pustki. Należą do nich insulina i inne hormony trzustki, które hamują głód, takie jak GLP-1, który lek na cukrzycę Ozempic naśladuje.

Warto przeczytać!  Codziennie chodź przed snem, aby osiągnąć te korzyści zdrowotne

PRZECZYTAJ TAKŻE: Zdrowe starzenie się: 5 prostych sposobów, dzięki którym seniorzy mogą zachować zdrowe nawyki żywieniowe

Mechanika trawienia

Kiedy hormony te powodują, że wkładasz jedzenie do ust, organizm używa procesów trawiennych, aby dosłownie strawić twój posiłek.

Trawienie mechaniczne rozpoczyna się w ustach, gdzie rozdrabniasz jedzenie na mniejsze, bardziej papkowate formy, które możesz połknąć. Proces ten trwa, gdy połknięta papka jest wtłaczana do przełyku do żołądka — proces ten znany jest jako perystaltyka.

Obok tego procesu następuje trawienie chemiczne. Zaczyna się ono w jamie ustnej, gdzie enzymy amylazy w ślinie zaczynają rozkładać skrobię w jedzeniu. Więcej tych enzymów trawiennych znajduje się w żołądku, aby dokończyć pracę, dzięki czemu woda i składniki odżywcze mogą zostać wchłonięte z jelit do krwiobiegu.

Jak zmienia się apetyt wraz z wiekiem

Ten impuls do jedzenia osiąga apogeum, gdy osiągasz wiek dojrzewania. Ciało pragnie energii, aby zasilić swój najważniejszy etap wzrostu — dojrzewanie — pobudzając je do fizycznej i seksualnej dojrzałości.

Ale odżywianie przez całe życie może być wyzwaniem. U osób starszych istnieje ryzyko, że organizm stanie się mniej skuteczny w pobudzaniu niezbędnego spożycia składników odżywczych. Niektóre badania wykazały zmiany w schematach wydzielania hormonu głodu w późniejszym życiu.

Warto przeczytać!  Wiadomości ze świata | Izrael: Nowa technologia nanofiltrów celuje w szkodliwe zanieczyszczenia w wodzie pitnej

„Kiedy ludzie się starzeją, średnio rzecz biorąc, [they] „tracimy masę mięśniową, a mięśnie to obszar, który zużywa najwięcej energii” — powiedział Klaus.

Główną przyczyną utraty masy mięśniowej jest niespożywanie wystarczającej ilości białka.

„Spożycie białka w późniejszym okresie życia jest niższe od zalecanego, a nawet zalecenia, według różnych grup naukowych, powinny być wyższe w przypadku spożycia białka w późniejszym okresie życia, ponieważ bardzo ważne jest utrzymanie masy mięśniowej” — powiedział Daniel Crabtree, badacz żywienia w późnym okresie życia z University of Aberdeen.

Crabtree stwierdził, że mimo tych zaleceń spożycie białka przez osoby starsze zwykle jest niższe od zalecanego, a przyczyną mogą być czynniki fizjologiczne i inne oznaki starzenia się organizmu — od problemów z zębami po zmiany smaku lub węchu.


Źródło