Zdrowie

Zdrowe odżywianie spowalnia „zegar starzenia”, pomagając chronić mózg przed demencją

  • 15 marca, 2024
  • 3 min read
Zdrowe odżywianie spowalnia „zegar starzenia”, pomagając chronić mózg przed demencją


Najnowsze wiadomości o odżywianiu, jedzeniu i przepisach

News Picture: Zdrowe odżywianie spowalnia „zegar starzenia”, pomagając chronić mózg przed demencjąAutor: Ernie Mundell Reporter Dnia Zdrowia

PIĄTEK, 15 marca 2024 r

Naukowcy od dawna zauważyli, że ludzie, którzy zdrowo się odżywiają, z wiekiem mają zdrowszy mózg, co zmniejsza ryzyko demencji.

Teraz badacze uważają, że wiedzą dlaczego: diety takie jak zdrowa dla serca dieta śródziemnomorska czy dieta DASH wydają się spowalniać biologiczne starzenie się, pomagając chronić mózg.

„Nasze odkrycia sugerują, że wolniejsze tempo starzenia pośredniczy w części związku zdrowej diety ze zmniejszonym ryzykiem demencji” – stwierdziła pierwsza autorka badania Aline Thomas. Jest badaczką ze stopniem doktora w Instytucie Badań nad Chorobą Alzheimera i Starzeniem Mózgu na Uniwersytecie Columbia w Nowy Jork.

Wyniki opublikowano niedawno w czasopiśmie „ Roczniki Neurologii.

W badaniu Thomas i jej współpracownicy przeanalizowali dane z dziesięcioleci trwającego badania Framingham Heart Study, które rozpoczęło się w 1971 roku.

Naukowcy skupili się na ponad 1600 osobach w drugiej generacji badania, w ramach którego co cztery do siedmiu lat ludzie sprawdzali dane dotyczące (między innymi) swojej diety i wyników testów neurokognitywnych.

Warto przeczytać!  Oto dlaczego niektórzy ludzie cierpiący na reumatoidalne zapalenie stawów odczuwają ból bez stanu zapalnego: Badanie | Zdrowie

W sumie u 160 uczestników rozwinęła się demencja.

„Duża uwaga poświęcona żywieniu w przypadku demencji badania skupiają się na wpływie określonych składników odżywczych na mózg” – powiedział starszy autor badania Daniel Belsky, profesor nadzwyczajny epidemiologii w Columbia School of Public Health i Columbia Aging Centrum.

„Przetestowaliśmy hipotezę, że zdrowa dieta chroni przed demencją, spowalniając ogólne tempo biologicznego starzenia się organizmu” – wyjaśnił Belsky w komunikacie prasowym Columbia.

Naukowcy byli w stanie śledzić starzenie się komórek u uczestników za pomocą „zegara epigenetycznego” o nazwie DunedinPACE. Został opracowany przez Belsky’ego i innych badaczy podczas jego studiów na Duke University.

Według Belsky’ego DunedinPACE jest „jak prędkościomierz biologicznych procesów starzenia”, śledząc ich wpływ na organizm w czasie.

Badanie wykazało, że osoby, które najściślej przestrzegały diety zwanej śródziemnomorską interwencją w przypadku opóźnienia neurodegeneracyjnego (MIND), wolniej się starzeły, jak mierzono za pomocą DunedinPACE, a także obniżyły ryzyko demencji i przedwczesnej śmierci.

Ogółem obliczyli, że około 27% związku między zdrową dietą a obniżone ryzyko demencji wynika prawdopodobnie ze spowolnionego starzenia się.

Dieta MIND łączy w sobie elementy diety śródziemnomorskiej i DASH, od dawna zalecanej przez dietetyków i innych ekspertów w dziedzinie zdrowia. Opiera się na dużej ilości pełnych ziaren, warzyw, orzechów, fasoli, warzyw liściastych, ryb i chudego mięsa. Unika czerwonego mięsa, słodkiej żywności i żywności bogatej w tłuszcze nasycone i trans.

Warto przeczytać!  Bakterie jelitowe i układ odpornościowy: jak starzenie się zmienia mikrobiom i może prowadzić do stanu zapalnego

Pomimo tych ustaleń Thomas stwierdził, że wciąż pozostaje wiele do nauczenia się na temat związku zdrowego trybu życia ze zdrowiem mózgu.

„Część związku diety z demencją pozostaje niewyjaśniona, dlatego uważamy, że uzasadnione jest dalsze badanie mechanizmów specyficznych dla mózgu w dobrze zaprojektowanych badaniach mediacyjnych” – stwierdziła.

ŹRÓDŁO: Uniwersytet Columbia, komunikat prasowy z 14 marca 2024 r

Wiadomości medyczne
Prawa autorskie © 2024 Dzień Zdrowia. Wszelkie prawa zastrzeżone.




POKAZ SLAJDÓW


Żywność, która nie jest tak zdrowa, jak myślisz
Zobacz Pokaz slajdów


Źródło