Zdrowie

Zidentyfikowano dwie grupy neuronów powiązane z uczuciem sytości – jedną odpowiadającą za uczucie sytości przed posiłkiem, a drugą za uczucie sytości po posiłku

  • 28 czerwca, 2024
  • 3 min read
Zidentyfikowano dwie grupy neuronów powiązane z uczuciem sytości – jedną odpowiadającą za uczucie sytości przed posiłkiem, a drugą za uczucie sytości po posiłku


Zidentyfikowano dwie grupy neuronów powiązane z uczuciem sytości – jedną odpowiadającą za uczucie sytości przed posiłkiem, a drugą za uczucie sytości po posiłku

Histologia GLP-1R w ludzkim podwzgórzu. Nie pokazano obrazu kontrolnego z przeciwciałami pierwotnymi (po lewej) i przeciwciał GLP-1R (Ab) ze znacznikiem immunohistochemicznym (IHC). Kredyt: Nauka (2024). DOI: 10.1126/science.adj2537

Zespół biomedycznych badaczy z USA i Wielkiej Brytanii zidentyfikował dwie grupy neuronów biorące udział w procesie odczuwania sytości — jedną przed jedzeniem i jedną po jedzeniu. W swoim badaniu opublikowanym w czasopiśmie NaukaGrupa przeprowadziła eksperymenty na myszach, aby dowiedzieć się więcej o czynnikach w mózgu, które powodują uczucie sytości po jedzeniu.

Ozempic i inne podobne leki trafiają na pierwsze strony gazet ze względu na ich skuteczność w pomaganiu ludziom w utracie wagi. Jednak działanie takich leków nie zostało dobrze poznane. W nowym badaniu zespół badawczy starał się znaleźć części mózgu, na które leki wpływają, oraz dowiedzieć się, jaki wpływ mają one na mózg, pomagając w redukcji masy ciała.

Naukowcy zauważyli, że leki takie jak Ozempic są podobne do hormonu zwanego peptydem glukagonu 1 (GLP-1) – organizm wykorzystuje go do regulacji poziomu cukru we krwi, dlatego też leki te opracowano do leczenia cukrzycy. Lekarze zauważyli, że pacjenci przyjmujący lek mieli tendencję do utraty wagi, co przypisywali utracie apetytu.

Aby dowiedzieć się więcej, zespół badawczy rozpoczął od poproszenia ochotników z otyłością o wzięcie udziału w badaniu, w którym oceniali swoje uczucie sytości przed i po zjedzeniu talerza smażonego kurczaka. Odkryli, że ci ochotnicy, którzy przyjmowali liraglutyd (lek podobny do Ozempicu), opisywali siebie jako osoby, które czuły się pełne przed jedzeniem, a jeszcze bardziej po jedzeniu.

Następnie zespół badawczy zaczął testować myszy, koncentrując się szczególnie na grzbietowo-przyśrodkowej części podwzgórza – części mózgu, o której wiadomo, że bierze udział w odczuwaniu głodu i sytości, w której pośredniczą neurony z receptorami GLP-1.

Poprzez sztuczną stymulację neuronów, gdy myszy otrzymywały jedzenie i ponownie po jego spożyciu, naukowcy byli w stanie skupić się na tych, które były konkretnie odpowiedzialne za generowanie uczucia sytości, zarówno przed posiłkiem, jak i po nim. Następnie wykazali, że leki GLP-1 działają na oba typy neuronów, co wyjaśnia, dlaczego działają tak dobrze.

Więcej informacji:
Kyu Sik Kim i wsp., GLP-1 zwiększa przedposiłkowe nasycenie poprzez obwody podwzgórza u myszy i ludzi, Nauka (2024). DOI: 10.1126/science.adj2537

© 2024 Sieć Science X

Cytat:Zidentyfikowano dwie grupy neuronów powiązane z uczuciem sytości — jedną odpowiadającą za uczucie sytości przed posiłkiem, a drugą za uczucie sytości po posiłku (2024, 28 czerwca), pobrano 29 czerwca 2024 r. z

Niniejszy dokument podlega prawu autorskiemu. Poza wszelkim uczciwym wykorzystaniem w celu prywatnych studiów lub badań, żadna część nie może być powielana bez pisemnej zgody. Treść jest udostępniana wyłącznie w celach informacyjnych.




Źródło

Warto przeczytać!  Jak wynika z badania BHU, ponad 30% osób przyjmujących Covaxin miało problemy zdrowotne po roku