Nauka i technika

Zmiana negatywnego postrzegania GMO? Zmodyfikowany genetycznie fioletowy pomidor o doskonałym smaku, dłuższym okresie przydatności do spożycia i tak dużej ilości antocyjanów jak jagody to jedna z wielu nowych żywności GM

  • 13 marca, 2023
  • 5 min read
Zmiana negatywnego postrzegania GMO?  Zmodyfikowany genetycznie fioletowy pomidor o doskonałym smaku, dłuższym okresie przydatności do spożycia i tak dużej ilości antocyjanów jak jagody to jedna z wielu nowych żywności GM


TPierwszą genetycznie zmodyfikowaną (GM) żywnością, jaką kiedykolwiek udostępniono społeczeństwu, był pomidor, wynaleziony w USA w 1994 roku. Od tego czasu powstało wiele różnych genetycznie zmodyfikowanej żywności, w tym kukurydza, bawełna, ziemniaki i różowy ananas.

Chociaż żywność modyfikowana genetycznie wciąż cieszy się złą sławą, istnieje wiele dobrych powodów, dla których warto modyfikować genetykę organizmu. Na przykład wiele ras genetycznie zmodyfikowanej żywności uczyniło je bardziej odpornymi na choroby.

Możliwe jest również modyfikowanie żywności, aby uczynić ją bardziej odżywczą. Weźmy na przykład złoty ryż. To ziarno zostało zaprojektowane tak, aby miało wyższy poziom witaminy A, aby zaradzić niedoborom tego składnika odżywczego w zubożałych krajach.

Źródło: FDA

Ale pomimo całego rozwoju genetycznie modyfikowanej żywności od 1994 roku, niewiele produktów faktycznie trafiło na rynek. Utrzymująca się ignorancja ogółu społeczeństwa na temat produktów GM wraz z niechęcią decydentów rządowych w niektórych krajach utrudniają postęp genetycznie zmodyfikowanej żywności przechodzącej z laboratorium na rynek. Właśnie dlatego zatwierdzenie przez organy regulacyjne fioletowych pomidorów w USA we wrześniu jest tak ekscytujące.

Protestujący przeciwko GMO teatralnie i dziwaczne twierdzenia zagłuszają rozsądny dyskurs wokół upraw GMO. Źródło: Thierry Roge za pośrednictwem EPA

Robienie fioletowego pomidora

Przez ostatnie 14 lat Cathie Martin i Eugenio Butelli z John Innes Centre w Norfolk w Anglii i ich zespół pracowali nad rozwojem fioletowego pomidora. Ich celem było zaprojektowanie pomidora, który zawierałby wyższy poziom antocyjanów – który można wykorzystać razem z niezmodyfikowanymi pomidorami, aby zbadać korzyści płynące z antocyjanów. Zespół zdecydował się zmodyfikować pomidora, ponieważ owoce są smaczne i powszechnie spożywane.

Warto przeczytać!  Naukowcy identyfikują wkład genetyczny w skład mikrobiomu wokół korzeni kukurydzy

Antocyjany występują naturalnie w wielu owocach i warzywach, które mają czerwony, fioletowy lub niebieski miąższ lub skórkę – takich jak jagody, truskawki, bakłażany i czerwona kapusta. Aby wyprodukować fioletowego pomidora, zespół włączył geny lwiej paszczy do DNA pomidorów.

Fioletowe pomidory zawierają taki sam poziom antocyjanów jak jagody. Źródło: pilipphoto za pośrednictwem Shutterstock

Efektem końcowym tych eksperymentów był owoc wyjątkowy – i to nie tylko ze względu na swój kolor. Udało im się również opracować pomidory, które zawierały wysoki poziom antocyjanów – porównywalny z ilością występującą w jagodach – co jest korzystne z wielu powodów.

Wyższe poziomy antocyjanów w fioletowych pomidorach faktycznie podwajają ich okres przydatności do spożycia w porównaniu z czerwonymi pomidorami. Dzieje się tak dlatego, że antocyjany opóźniają nadmierne dojrzewanie i zmniejszają podatność owoców na atak grzybów po zbiorach.

Inną zaletą wysokiego poziomu antocyjanów jest to, że przyciągają one owady zapylające i zwierzęta do rozsiewania nasion, co zwiększa sukces reprodukcyjny roślin i ich plony. Antocyjany chronią również rośliny przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV i chronią je przed patogenami, co maksymalizuje ich przeżycie.

Źródło: Joana F. Henriques i in. glin.

Antocyjany mogą być również dobre dla twojego zdrowia. Badania nad innymi pokarmami je zawierającymi powiązały je z niższym stanem zapalnym, niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 i raka. Mogą również chronić mózg przed chorobami, takimi jak demencja.

Warto przeczytać!  Model AI wdrożony do kierowania leczeniem raka poprzez przewidywanie wzrostu guza

Podczas gdy badania nad korzyściami wynikającymi ze stosowania fioletowych pomidorów na ludziach wciąż trwają, jedno badanie, w którym karmiono myszy podatne na raka pokarmem uzupełnionym fioletowymi pomidorami, wykazało, że żyły one o 30% dłużej w porównaniu z myszami, którym podano czerwone pomidory.

Przyszłość GM

W ciągu ostatnich kilku lat doszło do wielu ekscytujących odkryć w dziedzinie żywności modyfikowanej genetycznie, w tym pierwszych pomidorów GABA ze zmodyfikowanym genomem w Japonii i pomidorów wzbogaconych w witaminę D w Wielkiej Brytanii. Oba zostały opracowane przy użyciu technologii edycji genomu CRISPR.

Modyfikacje genetyczne mogą przynieść wiele korzyści. Nie tylko może pomóc nam stawić czoła wyzwaniom związanym ze zmianą klimatu poprzez rozwijanie bardziej odpornych upraw, ale hodowanie roślin o wyższym poziomie niektórych witamin i minerałów może potencjalnie pozwolić nam na poprawę zdrowia i zmniejszenie obciążenia wieloma powszechnymi chorobami. Uprawy GM mogą nam pomóc zapewnić każdemu, niezależnie od miejsca zamieszkania, dostęp do wysokiej jakości świeżych produktów, które są dobre dla niego i dla środowiska.

Żywność GMO jest również ściśle regulowana w wielu krajach, co oznacza, że ​​wszelkie produkty dopuszczone do spożycia są bezpieczne dla zdrowia ludzi, roślin i zwierząt.

Warto przeczytać!  Jak badacze zajmujący się epilepsją przesuwają igłę poza leczenie przeciwpadaczkowe
Wszystkie trzy agencje mają udział w regulowaniu żywności GMO. Źródło: FDA

Największym wyzwaniem jest teraz skłonienie większej liczby rządów na całym świecie do zatwierdzenia sprzedaży genetycznie zmodyfikowanej żywności. Chociaż Wielka Brytania wyprzedza inne kraje, jeśli chodzi o regulacje upraw modyfikowanych genetycznie, obecnie nie wiadomo, czy GM fioletowy pomidor będzie tam oferowany w sprzedaży. Oczekuje się jednak, że fioletowe pomidory będą dostępne w sprzedaży w USA już w 2023 roku.

Yang Yue jest doktorantem w dziedzinie roślin, żywności i zdrowia w Instytucie Quadram, pracującym nad projektem, który analizuje wpływ żywności wzbogaconej w antocyjany na zdrowie jelit i mózgu. Śledź Yue na Twitterze @YangYue_Plant

Wersja tego artykułu została opublikowana w Rozmowie i została wykorzystana tutaj za zgodą. Sprawdź konwersację na Twitterze @RozmowaEDU




Źródło