Nauka i technika

Zmiany w mikrobiomie jelitowym związane z zapaleniem mózgu i rdzenia mięśniowego/zespołem chronicznego zmęczenia

  • 8 lutego, 2023
  • 4 min read
Zmiany w mikrobiomie jelitowym związane z zapaleniem mózgu i rdzenia mięśniowego/zespołem chronicznego zmęczenia


Bakterie jelitowe, flora jelitowa, mikrobiom.  Bakterie jelita cienkiego, koncepcja, przedstawienie.  ilustracja 3D.
Źródło: ChrisChrisW/Getty Images

Dwa odrębne badania opublikowane dzisiaj w Gospodarz komórki i mikrob odkryli, że zapalenie mózgu i rdzenia mięśniowego/zespół chronicznego zmęczenia (ME/CFS) jest związany ze zmniejszonym poziomem drobnoustrojów, o których wiadomo, że wytwarzają maślan kwasu tłuszczowego w mikrobiomie żołądkowo-jelitowym. Naukowcy twierdzą, że to odkrycie może częściowo wyjaśnić, w jaki sposób układ odpornościowy zostaje zakłócony u osób cierpiących na ME/CFS.

„Ważne jest, aby zauważyć, że te badania pokazują korelację, a nie związek przyczynowy, między tymi zmianami mikrobiomu a ME / CFS” – powiedziała Julia Oh, profesor nadzwyczajny w Jackson Laboratory i starszy autor jednego z dwóch artykułów. „Ale te odkrycia są wstępem do wielu innych mechanistycznych eksperymentów, które mamy nadzieję przeprowadzić, aby lepiej zrozumieć ME/CFS i jego przyczyny”.

Brent Williams, adiunkt na Uniwersytecie Columbia i główny autor drugiego artykułu, zauważył: „Badanie to pokazuje, że istnieją silne bakteryjne sygnatury dysbiozy jelitowej u osób z ME/CFS. Pomaga rozszerzyć tę rozwijającą się dziedzinę badań, wskazując strukturalne i funkcjonalne zaburzenia mikrobiomu w przewlekłej chorobie, która wpływa na jakość życia milionów ludzi”.

ME/CFS to przewlekła, złożona i ogólnoustrojowa choroba związana z dysfunkcjami neurologicznymi, immunologicznymi, autonomicznymi i metabolizmu energetycznego, której przyczyny pozostają nieuchwytne. Choroba była trudna do zbadania, ponieważ ma tendencję do bycia heterogenną, a osoby z ME / CFS miały szereg różnych objawów. Jednak ostatnio pojawił się jako potencjalny uczestnik ME / CFS.

Warto przeczytać!  Gotowanie jedzenia w wysokich temperaturach może zwiększać ryzyko zachorowania na raka – badanie

W badaniu Oh zespół wykorzystał metagenomikę shotgun do porównania próbek mikrobiomu pobranych od 74 osób z zarówno krótkoterminowym ME/CFS, zdefiniowanym jako te zdiagnozowane w ciągu ostatnich czterech lat, jak i 75 pacjentów z długotrwałym ME/CFS – tych z objawami bardziej niż 10 lat. Badanie obejmowało również 79 zdrowych osób z grupy kontrolnej dobranych pod względem wieku i płci.

Analiza wykazała, że ​​pacjenci z krótkotrwałą chorobą mieli szereg zmian w różnorodności swoich mikrobiomów, w szczególności wyczerpanie drobnoustrojów, o których wiadomo, że są producentami maślanu. Maślan pomaga chronić integralność bariery jelitowej, a także odgrywa ważną rolę w modulowaniu układu odpornościowego.

Dla porównania, długoterminowi pacjenci z ME/CFS mieli mikrobiom jelitowy, który odbudował się i był bardziej podobny do zdrowych osób z grupy kontrolnej. Jednak ci uczestnicy zgromadzili szereg zmian w metabolitach w osoczu krwi, w tym wiele zmian związanych z układem odpornościowym. Mieli również różnice w poziomach niektórych typów komórek odpornościowych w porównaniu ze zdrowymi kontrolami.

Oh dodał, że przyszłe badania będą koncentrować się na dalszym podziale pacjentów według cech ich choroby, w tym pacjentów z chorobami często związanymi z ME/CFS, takimi jak zespół jelita drażliwego i zaburzenia neurozapalne. „Pomoże nam to wskazać konkretne czynniki mikrobiologiczne i metaboliczne, które są związane z tą chorobą” – powiedziała.

Warto przeczytać!  CANbridge konsoliduje portfolio terapii genowych

W badaniu Columbia prowadzonym przez Williamsa wykorzystano również sekwencjonowanie metagenomiczne strzelby, aby przyjrzeć się mikrobiomom 106 osób z ME / CFS i 91 zdrowymi kontrolami, które zostały dopasowane pod względem wieku, płci, położenia geograficznego i statusu społeczno-ekonomicznego. Do tego badania zrekrutowano pacjentów z pięciu różnych ośrodków w całych Stanach Zjednoczonych, aby pomóc kontrolować różnice w mikrobiomie, które mogą występować w różnych regionach geograficznych. W badaniu przyjrzano się również poziomowi gatunków drobnoustrojów w kale.

Badanie to wykazało istotne zależności między nasileniem objawów zmęczenia a poziomem określonych gatunków bakterii jelitowych, w szczególności określonej bakterii produkującej maślan zwanej Faecalibacterium prausnitzii. Stwierdzono również wyższy ogólny ładunek bakterii w kale oraz zaburzenia interakcji między gatunkami bakterii u pacjentów z ME/CFS.

„Chociaż te odkrycia nie wykazują jednoznacznie związku przyczynowego między zaburzeniami mikrobiomu a objawami, te związki między mikrobiomem a objawami przedstawiają potencjalnie możliwe do zastosowania, możliwe do manipulacji cele dla przyszłych prób terapeutycznych” – zauważył Williams. „Badania te mogłyby prawdopodobnie skupiać się na interwencjach dietetycznych, probiotycznych, prebiotycznych lub synbiotycznych i mogłyby dostarczyć bezpośrednich dowodów na to, że bakterie jelitowe wpływają na przewlekłą prezentację objawów”.

Warto przeczytać!  Terapie polegające na edycji RNA nabierają tempa


Źródło