Rozrywka

Zmiany w sezonie 21 Top Chef, rada Padmy Lakshmi

  • 21 marca, 2024
  • 11 min read
Zmiany w sezonie 21 Top Chef, rada Padmy Lakshmi


Środowa premiera 21. sezonu serialu Najlepszy szef kuchni to twardy reset na wiele sposobów, z których najbardziej oczywistym jest nowy host. Po raz pierwszy od 19 sezonów i tyle samo lat Padma Lakshmi nie mówi delikatnie, ale zdecydowanie nieszczęsnemu marzycielowi, aby spakował noże i odszedł. To Kristen Kish.

Zwycięzca sezonu 10 początkowo rozpoczął rywalizację, a następnie powrócił do finału w spin-offie Kuchnia ostatniej szansy, okazała się wczesnym i wyraźnym faworytem do zajęcia miejsca Padmy, gdy latem ubiegłego roku ogłosiła swoje odejście. Kish jest znaną twarzą serii od czasu zwycięstwa w 2012 roku, a poszerzała swoje horyzonty telewizyjne, hostując aktualizację serialu Netflix Twardy szef i National Geographic Restauracje na końcu świata. Ale ci, którzy dostroją się do początku Najlepszy szef kuchniCykl rozgrywający się w Wisconsin zauważy, że Kish nie jest jedyną zmianą. Inni sędziowie Gail Simmons i Tom Colicchio zostali uwzględnieni w pozostałej części transmisji, oferując narrację wraz z uczestnikami. A w połowie sezonu będą nawet oceniać pierwszą część każdego odcinka – wyzwanie Quickfire – wraz z Kishem.

Zmiana, choćby niewielka, może być trudna do przyjęcia. Ale dodatek Kisha do tego konkursu kulinarnego, który stał się kulinarnym królem, robi wiele, aby stępić szok po Padmie. W marcu rozmawiając przez Zoom, przedstawiła zapowiedź nadchodzącego sezonu, podzieliła się radami, które otrzymała od Lakshmi i ujawniła jedyny trend restauracyjny, który chciałaby, aby został porzucony.

Jedną z pierwszych rzeczy, które mówisz w swoim pierwszym odcinku jako gospodarz, jest to, że nie spodziewałeś się, że kiedykolwiek znajdziesz się w takiej sytuacji. Twierdzę, że kiedy Padma ogłosiła swoje odejście, w wielu przypadkach identyfikowałeś się jako domniemany następca tronu Najlepszy szef kuchni łańcuch tekstowy i podcast.

Cóż, nie dostałem tej notatki. (Śmiech.) Z mojej strony wszystko potoczyło się bardzo szybko. Zobaczyłam post Padmy na Instagramie wraz ze wszystkimi innymi osobami i zaledwie kilka tygodni później siedziałam w samolocie do Los Angeles, aby spotkać się z [producers] Magiczne Elfy i Brawo.

Kiedy dostałeś ofertę, co najbardziej spodobało Ci się w tej pracy i jakie było Twoje największe wahanie, czy się zgodzić?

Z pewnością wahanie brzmiało: „Czy mogę spełnić oczekiwania milionów ludzi?” Spełnienie oczekiwań obcych jest prawie nieosiągalne. Mają już w głowach taki pomysł, co mam robić. To było przerażające – chociaż pod względem intelektualnym wiem, że nikt nie jest w stanie sprostać oczekiwaniom wszystkich. Z drugiej strony poczułem się całkowicie zaszczycony. Nie spodziewałem się nawet telefonu, a tym bardziej oferty. Przez jakiś czas żyłem więc w dwóch różnych światach: „O cholera, to jest niesamowite” i „Dlaczego miałbym odrzucić taką pracę?” A potem pojawiło się pytanie: „O mój Boże, czy mogę to zrobić?”

Mam wrażenie, że jesteś osobą bardzo prywatną. Oczywiście telewizja nie jest ci obca, ale jest to praca na wyższym poziomie, jeśli chodzi o świadomość społeczną i kontrolę społeczną. Jak dużo rozmawialiście z żoną o potencjalnym wpływie na Twoje życie?

Warto przeczytać!  Sabrina Carpenter i Jenna Ortega mordują się nawzajem w krwawym teledysku „Taste”

Może nie patrzę na to w ten sam sposób, w jaki inni ludzie – na to, co może lub stanie się, gdy w to wejdziemy. W tej chwili nasze życie toczy się tak, jak dotychczas. Jeśli mam swój ulubiony piątkowy wieczór, to jestem w domu. Uwielbiam zakupy spożywcze o 21:00. Wszystkie normalne rzeczy, które robimy, pozostają na swoim miejscu. Jeśli chodzi o pomysł wystawienia się na zewnątrz, jestem bardzo pewną wersją siebie Najlepszy szef kuchni. Mam rolę. Mam pracę i jestem po to, żeby ją spełniać. Ja też jestem sobą, ale to nie znaczy, że nagle zacznę opowiadać o sobie wszystko. Jego Najlepszy szef kuchni. Tu nie chodzi o mnie.

Zakupy spożywcze o dziewiątej wieczorem to ruch władzy. Czy masz preferowany rynek sieciowy?

Mamy trzy, które są w równej odległości od naszego domu: Trader Joe’s, normalny duży sklep spożywczy i Whole Foods. Do mrożonek, gotowych do spożycia, Trader Joe’s – jak to się robi. Być może po lepsze produkty udamy się do Whole Foods. Zależy to także od tego, dokąd mamy ochotę jechać. Ale w nocy, na godzinę przed zamknięciem, mój Boże, sklep spożywczy to naprawdę jedno z najspokojniejszych miejsc publicznych.

Najwyraźniej ta franczyza nie jest Ci obca. Wygrałeś. Oceniałeś gościnnie. Jesteś tego częścią Najlepszy szef kuchni Wszechświat filmowy. Czy nauczyłeś się czegoś nowego po podejściu do tego w tej innej roli?

Cóż, po raz pierwszy mogłem doświadczyć całego postępu wszystkich szefów kuchni. Pojechałem na kawałek Seattle! A ja tylko gościnnie oceniałem może cztery odcinki z rzędu. Więc nigdy nie miałem okazji zobaczyć tego od początku do końca ani naprawdę być częścią drugiej strony. Naprawdę, to trochę tak, jakbym oglądał to w domu. Chcesz, żeby było to wspaniałe przeżycie dla szefów kuchni, niezależnie od tego, czy zostaną wyeliminowani jako pierwsi, czy też pozostaną przy życiu jako ostatni. Możliwość obserwowania szefów kuchni tydzień po tygodniu to nowe doświadczenie. Nie poznajesz wielu osobowości, chyba że stoją przed tobą – wychwytując ich dziwactwa i styl jedzenia.

Jest to oczywiście punkt zwrotny dla serii. Czy brałeś udział w którejkolwiek rozmowie na temat wykorzystania tej okazji do zmiany formatu? Ponieważ w tym sezonie wprowadzono kilka innych zmian — Quickfires, sędziowie opowiadają teraz o tym doświadczeniu wraz z szefami kuchni…

Nie brałem udziału w wielu tych rozmowach i to chyba dobrze. Tom, Gail i ludzie, którzy robią to od pierwszego sezonu, wiedzą znacznie więcej niż ja. Ale już pierwsza rozmowa brzmiała: „To nie będzie to samo”. To nie miało być to samo, co wtedy, gdy Padma była gospodarzem, więc dało mi to trochę więcej pozwolenia na po prostu płynąć z tym. Prawdopodobnie najbardziej ekscytującą częścią jest to, że Tom i Gail przychodzą w połowie sezonu i wszyscy robimy Quickfires.

Warto przeczytać!  Sam Neill, lat 75, jest leczony na raka krwi w stadium 3, chłoniaka

Po tej pierwszej reklamie myślałem, że wszyscy będziecie przygotowywać Quickfires – nie oceniając ich.

W połowie sezonu cała nasza trójka jest obecna i ocenia każdy Quickfire. Pierwsza połowa sezonu, to ja i gość specjalny. Myślę, że to działa, ponieważ teraz, pod koniec, jeśli coś jest naprawdę blisko, wszyscy możemy wrócić do Quickfire tego odcinka, jeśli zajdzie taka potrzeba. Po prostu miło jest mieć towarzystwo tej dwójki.

Padma słynęła z tego, że uwielbiała opowiadać o tym, jak jadła więcej niż ktokolwiek inny zaangażowany w ten program. Jaka była Twoja strategia konsumpcji?

Jem objętość. Chcę dużo jeść. Jeśli jestem w domu w sobotnie popołudnie, uwielbiam domowy bufet, ponieważ lubię próbować tyle, ile mogę, bez zbyt szybkiego uczucia sytości. Gail powiedziała mi już na kilka dni przed rozpoczęciem zdjęć: „Kristen, zjedz śniadanie. Po prostu mi zaufaj. Wiem, że to brzmi dziwnie, bo masz zamiar dużo zjeść, ale też po prostu odłożyłeś bazę. A ja na to: „Ale chcę być głodna, wchodząc”. Nie nie nie! Powiedziała: „Zjedz śniadanie, bo jeśli będziesz bardzo głodny wchodząc, wyjdziesz z bramy rozbujany i zjesz wszystko. Nie możesz umierać z głodu, wchodząc w to. Tak więc każdego ranka jadłem jajka na twardo, truskawki i czasami suszoną wołowinę – lub po prostu garść orzechów, coś na bazę. Celem jest więc pozostanie trochę głodnym, ale nigdy nie osiągnięcie nadmiernego uczucia sytości. I nie jem wszystkiego, chyba że jest naprawdę dobre. Wtedy nie mogę się powstrzymać.

Jak podszedłeś do swojej wersji „Pakuj noże i ruszaj w drogę?” Ćwiczyłeś przed lustrem przed rozpoczęciem nagrywania sezonu?

Mówiły to jeszcze dwie inne osoby! Katie [Lee Biegel] w pierwszym sezonie, potem Padma przez 19 lat. Słyszę to w głowie, to głos Padmy. Pamiętam, kiedy mi to powiedziała. (Śmiech.) Pamiętam więc, że byłem zdenerwowany, ale to część tej pracy, część tej roli. Ale nie jest to przyjemne uczucie – niezależnie od tego, czy dana osoba naprawdę zasługiwała na powrót do domu. To jest do bani. Więc początkowo pomyślałam: „Cóż, może powinnam dodać do tego kanapkę z komplementem – komplement, złe wieści, komplement”. Ale niestety nie można powiedzieć: „Byłeś naprawdę świetny. Spakuj noże i idź. Ale naprawdę cię kochaliśmy.

Czytałem, że Padma wysłała ci wiadomość, kiedy zacząłeś kręcić. Czy dała ci jakąś radę poza „Złamać nogę?”

Rozmawialiśmy na początku i powiedziała jedną z bardziej pomocnych rzeczy. W ten sam sposób patrzę wstecz na to, jak wychowywali mnie moi rodzice, co zawsze miało na celu moje własne dobro. Powiedziała coś w stylu: „Wiedz, że jestem w twoim kącie. Liczę na Ciebie. Jestem dostępny. Jeśli mnie potrzebujesz, jestem dostępny. Jeśli tego nie zrobisz, nie ma problemu.” Rozumie, że muszę sobie z tym poradzić sam.

Warto przeczytać!  Sam Neill zapewnia fanów, że nic mu nie jest, ponieważ rak krwi jest w remisji

Wśród przeszłości Najlepszy szef kuchni Uczestnicy, kto należy do waszego wewnętrznego kręgu lub zaufania mózgowego?

Brooke [Williamson], odkąd ona i ja byliśmy razem w 10. sezonie. Mei Lin, z sezonu… nie pamiętam.

Staram się kupować jej kanapkę z kurczakiem co drugi miesiąc.

Czy to nie takie dobre? Wszystko, co robi, jest po prostu wyjątkowe. Stephanie Cmar jest oczywiście moją najlepszą przyjaciółką. I Grzegorz [Gourdet]. Mam wielu przyjaciół i znajomych w Najlepszy szef kuchni rodzina. Ale jeśli chodzi o rodzinato ci ludzie.

Wśród fanów panował pewien sceptycyzm co do kręcenia tego sezonu w Wisconsin — zwłaszcza po cyklu spędzonym w Londynie i Paryżu. Jesteś mieszkańcem Środkowego Zachodu. Jestem mieszkańcem Środkowego Zachodu. Jakie jest według Ciebie największe nieporozumienie na temat jedzenia ze Środkowego Zachodu i jak wszyscy chcieliście do tego podejść, być może próbując to wyjaśnić w tym sezonie?

Najlepszy szef kuchni fani są pełni pasji. Mogliśmy powiedzieć: „Och, jedziemy do Północnej Dakoty”. Gdziekolwiek. Nieważne dokąd pójdziemy, tam jest Top Szef kuchni fanów w innych miejscach, którzy chcieliby, żebyś poszedł tam, gdzie oni są. Nie sądzę więc, że mecz z Wisconsin miał jakikolwiek cień. Myślę, że to było po prostu rozczarowanie, że nie byliśmy gdzie indziej. Jeśli chodzi o nieporozumienia, nie prosimy ich o gotowanie jedzenia ze stanu Wisconsin. Nie prosimy ich o gotowanie potraw ze Środkowego Zachodu. Konieczność obalenia idei zapiekanek, klopsów i innych rzeczy gotowych do spożycia – rzeczy, na których się wychowałem – nie muszą tego robić. Po prostu czerpiemy z prawdziwych tradycji, z historii, z powodów, dla których jedzenie Wisconsin jest powodem do dumy. Prosimy ich, aby czerpali inspirację z rzeczy z Wisconsin – wiśni, gotowanych ryb, lokalnej kuchni.

Zanim pozwolę Ci odejść, jakie są Twoje ulubione rzeczy, które obecnie widzisz w restauracjach – i jakie są trendy, które chcesz umrzeć?

Uwielbiam szefa kuchni, który opowiada ci historię. Potrzebuję czegoś osobistego. W wielu miejscach można zjeść wspaniały posiłek. To, co sprawia, że ​​jest to dla mnie niezapomniane, to osoba gotująca i sposób, w jaki to łączy. To niewytłumaczalna rzecz, dlaczego niektóre wspomnienia związane z jedzeniem zapadają mi w pamięć, a inne nie. Kiedy jesz i potrafisz dokładnie określić, dlaczego go lubisz, jest to świadectwo osobistej historii będącej siłą napędową.

I nie wiem, czy to trend, czy złość, ale restauracji jest mnóstwo. Jak to najlepiej wyrazić? – gdzie masz przejebane smakiem. (Śmiech.) Wszystko ma wysoką kwasowość, dużo pikanterii, wysoką zawartość soli, a na dodatek wysoką konsystencję. Jeśli zjesz cały posiłek, podczas którego to wszystko się dzieje, wszystko się gubi. Myślę, że niektóre miejsca robią to po prostu dla fanfar. Ale do tych potraw trzeba wrócić.


Źródło