Nauka i technika

Zmodyfikowana genetycznie pszenica zmniejsza poziom substancji chemicznych ryzyka raka po ugotowaniu

  • 14 lutego, 2023
  • 3 min read
Zmodyfikowana genetycznie pszenica zmniejsza poziom substancji chemicznych ryzyka raka po ugotowaniu


Próby polowe pokazują, że forma pszenicy opracowana przy użyciu edycji genów CRIPSR wytwarza niższe poziomy potencjalnie rakotwórczego związku akryloamidu podczas gotowania w wysokich temperaturach

Zdrowie


14 lutego 2023 r

Próbny zbiór pszenicy z modyfikacją genów

Zmodyfikowana genetycznie pszenica zbierana podczas próby polowej w Wielkiej Brytanii

Badania Rothamsteda

Pierwsze próby terenowe zmodyfikowanej genetycznie formy pszenicy wykazały, że podczas pieczenia wytwarza ona mniej potencjalnie rakotwórczego związku zwanego akryloamidem.

Podczas gdy akryloamid w żywności nie stanowi dużego problemu dla większości ludzi, wiele krajów ustaliło limity jego zawartości w przetworzonej żywności, więc niektórzy producenci są zainteresowani obniżeniem poziomów w produktach takich jak chleb, herbatniki i ciastka.

Akryloamid powstaje w procesie chemicznym znanym jako reakcja Maillarda, kiedy to aminokwas asparagina – występujący zwłaszcza w żywności bogatej w skrobię – jest gotowany w wysokich temperaturach.

Badania na gryzoniach wykazały, że akrylamid powoduje raka, chociaż nie jest jasne, jakie poziomy byłyby niebezpieczne dla ludzi. Żywność o wyższym poziomie akryloamidu jest zwykle ciemnobrązowa, więc powszechną radą zdrowotną jest unikanie na przykład ciemniejszych tostów lub frytek.

Warto przeczytać!  Lekarze zwracają się do profilowania molekularnego, aby podejmować decyzje dotyczące leczenia raka endometrium

Ilość asparaginy w roślinach bogatych w skrobię, takich jak pszenica i ziemniaki, może się różnić w zależności od warunków wzrostu. Wiele produktów spożywczych już narusza wytyczne dotyczące akryloamidu, ale agencje żywności prawdopodobnie zaostrzą tę kwestię w przyszłości, mówi Nigel Halford z Rothamstead Research w Harpenden w Wielkiej Brytanii, który rozwija pszenicę.

W 2021 roku zespół Halforda wykorzystał edycję genów CRISPR, aby usunąć jeden z dwóch genów niezbędnych do produkcji asparaginy z roślin pszenicy (Triticum aestivum). W przypadku uprawy w laboratorium prowadzi to do mąki o około połowie poziomu asparaginy.

Teraz grupa zgłosiła podobne wyniki, gdy pszenica była uprawiana na polach pod gołym niebem. Zgodnie z oczekiwaniami, gdy mąka została podgrzana do temperatury gotowania, zawartość akryloamidu była o około 45 procent niższa.

Genetycznie zmieniona żywność jest szeroko spożywana w Stanach Zjednoczonych, Australii i wielu innych krajach. Ale w Unii Europejskiej obawy niektórych ludzi, że są w jakiś sposób szkodliwe, miały większy wpływ na politykę, mimo że większość naukowców twierdzi, że są bezpieczne. Jeśli sprzedawana jest tam genetycznie zmieniona żywność, musi być ona odpowiednio oznakowana.

Warto przeczytać!  uwzględnienie genetycznych uwarunkowań zmienności PSA

Ale w Wielkiej Brytanii, gdzie niektóre przepisy UE są wycofywane po Brexicie, nowe przepisy, które są obecnie rozpatrywane przez parlament, pozwoliłyby na sprzedaż pszenicy bez wymogu oznaczania żywności jako zmodyfikowanej genetycznie.

„Otrzymaliśmy wsparcie od wielu hodowców roślin, ale są oni zdenerwowani myślą o zastosowaniu edycji genów” – mówi Halford.

Simon Griffiths z John Innes Centre w Norwich w Wielkiej Brytanii mówi, że konsultacje publiczne sugerują, że większość ludzi postrzega rośliny zmodyfikowane genetycznie w ten sposób – z usuniętym pojedynczym genem – jako mniej ryzykowne niż pierwsza generacja genetycznie zmodyfikowanej żywności, która czasami zachowała nowy materiał genetyczny. „To sprawia, że ​​czują się z tym lepiej” – mówi.

W USA dostępne są już ziemniaki o niższej zawartości asparaginy, które są też mniej podatne na obicia.

Więcej na te tematy:


Źródło